Sammensatte tekster (multimodale eller diskontinuerlige tekster)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bokpresentasjon Stavanger
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
VG3 – norsk: Pensum og lærebok
ELEKTRONISKE KOMMUNIKASJONSSYSTEMER
Avsluttende prosjekt-oppgave på 10. trinn
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
=HS Bok + Nett • Bøker og nettsted henger nært sammen • Kapitlene i bøkene har tydeligere tilknytning til læreplanen • Nettstedet er inndelt i kapitler.
Hva skal vi lære? TEMA: Sør Amerika Hvilke hav omgis verdensdelen av
1. Om postere Når vi her snakker om Postere mener vi vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Den digitale dimensjonen i læreplanen for norsk
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Hvordan gjøre en god eksamen?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE FOR VG1
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Om å skrive om litterære tekster
Seminar fagartikkel Pedagogikk uke 1 AU1.
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Muntlige presentasjoner
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Integrering av SSS Kristin Hinna, Høgskolen i Bergen (leder) Morten Lindeland, Høgskolen i Agder Arne Langøen, Høgskolen Stord Haugesund Svend Andreas.
NYE LÆRINGSMULIGHETER MED IKT NVU-konferansen 2007 Høgskolen i Bergen, 14. mars.
Utdanning for informasjonssamfunnet – hvorfor digital kompetanse?
TIDSLINJER 1.
Læreplanen Historie Vg2.
Borre ungdomsskole
Lesing – lesetrategier. Aviser i undervisningen
Framtida nå – les og forstå!
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
”Morderne” Fra novelle til film.
1. Om postere Når vi her snakker om Postere mener vi vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker.
Redd Barna og Sinna mann
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
Sammensatte tekster ?.
Digitale medier Multimedialitet.
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Sammensatte tekster PPU
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Sammensatte tekster ALU
Fra kontekstavhengig til kontekstuavhengig språkbruk
LUT 21. og 22. oktober Marit Skarbø Solem
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
Sammensatte tekster Mål for økten Få økt forståelse for begrepet sammensatte tekster Få et begrepsapparat for å snakke om sammensatte tekster.
Kapittel 7 Analyse Å analysere sammensatte tekster bilde – film -reklame SG- design/Fotolia.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Sammensatte tekster LUT LK 06 - Sammensatte tekster Hovedområdet sammensatte tekster viser til et utvidet tekstbegrep der tekst kan være satt.
Sammensatte tekster Etter Anne Løvland: På mange måtar.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Kunnskapsutvikling gjennom samtaler
Digital kunst, kultur og kommunikasjon Arbeidskrav 2b, Hioa høst 2016 WORKSHOP: FOTOGRAFI I SOSIALE MEDIER Elisabeth og Anne Gro.
Hvordan nærme seg de store spørsmålene?
Kapittel 14: Tale og lytte
Revidert læreplan i engelsk
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Utskrift av presentasjonen:

Sammensatte tekster (multimodale eller diskontinuerlige tekster) Multimodal: at man benytter seg av flere modaliteter (for eksempel skrift+tale, lyd+bilde, lyd+bilde+skrift...). Typisk multimodal tekst er Dagsrevyen, men også et foredrag med powerpoint eller transparenter. Diskontinuerlig: at teksten er brutt opp i delelementer som ikke nødvendigvis leses i en gitt rekkefølge (for eks. busstabellen). Mange sammenhengende tekster kan inneholde diskontinuerlige elementer som grafer, illustrasjoner, margtekster, fotnoter…). Alle slike tekster blir i PISA-prøvene kalt diskontinuerlige. Hypertekster er en digital variant av diskontinuerlige tekster

Noen nyttige termer: Semiotiske ressurser: alle typer tegn (verbalspråk, bilder, noter, tabeller osv.) som uttrykker noe intendert Modal affordans: det at noen semiotiske ressurser egner seg bedre enn andre til å uttrykke et spesielt innhold Funksjonell spesialisering: ”oppgavefordeling” mellom ulike semiotiske ressurser Multimodalt samspill: hvordan ressursene spiller sammen i et konkret tilfelle, særlig gjennom disse to hovedtypene: Utfylling: forklaring, fortolkning (”går dypere”) Eksempel: fotografi som viser stedet en snakker om Utviding: nye aspekter tilføyes (”mer trekkes inn”) Eksempel: musikken i en film som forteller oss at det helt vanlige mennesket på lerretet er i fare

Foredrag om samenes historie Utvidelse ved hjelp av bilde Bildet er en utvidelse av verbalteksten: den sier noe som teksten ikke sier.

Fortelling om ferietur på Malta Utdyping ved hjelp av kart Kartet utdyper verbalteksten – hendelsene kan plasseres på kartet etter hvert som de fortelles.

Utdyping eller utviding? Prosjekt om nasjonalromantikken Handler prosjektet om kunsthistorie, bidrar bildet til utdyping av innholdet i foredraget. Handler det om litteraturhistorie, bidrar bildet til en utviding av innholdet.

Kortversjon av Anne Løvlands dr Kortversjon av Anne Løvlands dr.art-avhandling Samansette elevtekster - Klasserommet som arena for multimodal tekstskaping (Høgskolen i Agder 2006) Hva? En studie av prosjektarbeid i grunnskolen med vekt på multimodalitet Hvordan? Observasjoner av 6 prosjekter fordelt på 5., 6., 8. og 10. trinn (både i arbeidsprosessen underveis og framføringen til slutt). Til sammen dreier det seg om 40 ulike gruppe- eller individprosesser. Med hvilket siktemål? Å undersøke hvordan elevene tar i bruk multimodalitet, og hvordan multimodaliteten blir veiledet og vurdert av lærer

De seks prosjektene: 5 kl: Romerriket (15 timer), felles for flere klasser på samme trinn. Etter et felles ”grunnkurs” kan elevene velge velge å fordype seg i temaer som f eks byggverk, romersk mat, gladiatorer og kamper. Grunnkursstoffet skal presenteres i ei arbeidsbok, fordypningen gjennom muntlig framlegging. 7 kl: Middelalder (30 timer), der elevene formulerer sine egne problemstillinger etter en felles innføring. Resultatene av innføringen presenteres i arbeidsbok, de selvvalgte problemstillingene gjennom muntlig framlegging etterfulgt av vurdering fra lærere og medelever.

8 kl: Gapahuk (over to uker) 8 kl: Gapahuk (over to uker). Et ”oppdrag”: elevene skal lage en arbeidstegning av en gapahuk, med matematiske utregninger. Framlegging muntlig, kommentert av lærer og medelever. 8 kl: Lev-vel (over to uker). Fellesprosjekt for alle elevene fra 1 til 10 trinn. Elevene følger ulike kurs på tvers av trinn, deretter arbeider de selvstendig med problemstillinger knyttet til ”det gode liv”. Muntlige framlegginger til slutt, vurdert av lærere og medelever. (To av presentasjonene ble valgt ut til å framføres på en elevkveld.) Elevene skal også levere en rapport og produsere eit musisk produkt, og dette blir vurdert av lærer på et eget skjema.

10 kl: Nord-sør - rik og fattig under samme himmel (over to uker, for alle tiendeklassingene). Skal telle med på norskkarakteren og også markeres separat på vitnemålet. Først presentasjoner av representanter for ulike organisasjoner, så gruppearbeid etter selvvalgte problemstillinger. Obligatorisk veiledning, tilbud om dramafaglig veiledning. Skriftlig rapport pluss framlegg for klassen, kommentert og vurdert der og da. 10 kl: Ung i 2004 (24 timer), det obligatoriske tiendeklasse-prosjektet før avslutningen av grunnskolen. Ingen samlende innledning, elevene kan velge å arbeide individuelt eller i grupper, de velger selv problemstilling. Framlegg for medelever pluss skriftlig rappoort. Ingen kommentar der og da, men vurdering i form av utfylt skjema i etterkant.

Prosjektarbeidene analyseres ut fra disse dimensjonene: - Formidlingsartefakter (hvilke ressurser/modaliteter som ble brukt) - Regelkomponenten (læreplanverket) - Arbeidsdelingskomponenten (mellom lærer og elever, og elevenes selvvalgte subjektsposisjoner som eksperten, entertaineren, estetikeren, pliktoppfylleren og sabotøren) - Målretting (egenutviklingsmål, opplevelsesmål, resultatmål, kommunikasjonsmål og akseptmål)

Hva fant hun? Det er alltid læreren som gir oppgaven, men for øvrig varierer det hvor fritt elevene står m h t temavalg og problemstilling Lærerne oppmuntrer til multimodalitet, men gir ofte liten veiledning underveis og lite eller ingen vurdering av dette til slutt En standard struktur på framføringene er ”først innledning, så underholdning, og så noe skriftlig til slutt” Elevene oppfatter den verbalspråklige framstillingen som sentral i skolekulturen, og de mener at det til syvende og sist er det de blir vurdert på.

- Prosjektframleggene gir elevene rom for å markere sin identitet i spenningsfeltet mellom å være medelev og å være elev. Noen elever rendyrker én posisjonering, andre kombinerer de to posisjoneringene. - I spenningen mellom de ulike rollene elevene går inn i, ligger et potensial for utvikling i retning av design (evnen til å vurdere selvstendig hvilke modaliteter som passer til hvilke situasjoner, altså modal affordans og funksjonell spesialisering). - Løvland mener Kunnskapsløftet ikke gir nok grunnlag for å utvikle elevenes evne til design.