Normer, verdier og holdninger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Oppfølging normer og regler
Vernetjenesten i Kristiansund
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Vernetjenesten Kristiansund Hovedverneombudet.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Hvem ansetter du? •De som har mye til felles med deg selv –…men som ofte er litt mindre erfarne –…og helst litt mindre intelligent/smart enn deg selv!
Veiledning av elever / lærlinger
Mestring og forebygging av depresjon
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
De 10 bud 10 måter å elske på.
Selvfølelse vs selvtillit
Det gode Det rette Det rettferdige
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Å lykkes eller være lykkelig?
Sosiologi i barnehagen
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
Etikk.
Lederforum 15. og 16. april 2013 Diktator mot dikter
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Kapittel 39 Samlivsformer.
1 Jeg og samfunnet.
I dag snakker vi om psykiske problem:
Kulturteori
Svein-Eirik Jensen Tel: , Mob: SEJ Rotarys etiske grunnlag.
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
De 10 bud 10 måter å elske på.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
Kurs i leiing Kommunikasjon.
Vedlegg 1 kompetanseveileder
Å snakke med seg selv, fali det?
DITT LIV Skru opp volumet og klikk for å komme i gang.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Kjærlighet – mellom søsken
Personlighet Meg Holdning Interesser Selvbilde Frustrasjon Konflikter
Livssynshumanismen Hva er livssyn? -Ser på livet
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Livsstilsending - uke 5 -
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Hvordan skrive personlig logg?
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Viktige begreper i kapittel 3. Menneskesyn Hvilke tanker vi har om mennesket, og hvilken verdi vi setter på det.
Det gode liv v/ Irene Ludvigsen. Hvor mye er du verd? For mamma/pappa For mamma/pappa For læreren For læreren For vennene For vennene For en ukjent på.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Selvbilde Start med å forklare begrepet selvbilde. Les gjerne opp fra teksten i kursmateriellet om hva den amerikanske psykologen Wigfield fant ut i studie.
Venner & valg Avslutning.
Åkrahamn vgs 4.september 2017 Program for skolering av elevrådet
Relasjonskompetanse Bærebjelkene
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Venner & valg Velkommen.
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Utskrift av presentasjonen:

Normer, verdier og holdninger Det er ikke alltid lett å vite forskjellen på normer, verdier og holdninger. Begrepene brukes ofte om hverandre – men – teoretisk er det en forskjell mellom dem.

Normer Normer har noe med rett og urett, riktig og galt å gjøre. Formelle normer: presist formulert og nedskrevet; ordensregler på skolen, arbeidsinstrukser. Lovverket består av formelle normer som er formalisert. Uformelle normer: ikke presist formulert med ord, ofte ikke nedskrevet; folkeskikk, regler for sosialt samvær. Er med på å styre væremåten din.

Verdier Verdier er mer personlig. Hva er verdifult for deg?Verdier har ofte med noe godt eller vondt å gjøre, bra eller dårlig, pent eller stygt, rettferdighet, uselviskhet osv.

Ulike verdier: Skiller mellom åndelige og materielle verdier. De verdiene du legger vekt på, er med på å bestemme hvilke valg du tar, og hvordan du lever.

Når verdiene kommer i konflikt med hverandre Noen ganger samsvarer ikke egne verdier med de verdier som er gjeldende – da kan vi komme i en konfliktsituasjon.

Menneskesyn Menneskesynet vårt avspeiler/viser hvilken oppfatning vi har av mennesket: Optimistisk: Alle mennesker er like verdifulle, menneske er godt. Rasistisk: Noen raser/etniske grupper er mer verd enn andre.

Normer ivaretar verdier De gjeldende normer sier noe om hvilke verdier som er gjeldende – normene skal ideelt sett ivareta verdiene. Det hender også at ens egne verdier kommer i konflikt med gjeldende normer – dette kan skje på arbeidsplassen, i familien, blant venner osv.

Holdninger Forveksles ofte med meninger. Meninger kan være en persons oppfatning av ting eller hendelser i omgivelsene som for eksempel; læreren er grei, Eva er flink, broren min er dum osv. En holdning er en nokså varig innstilling til en sak, hendelse eller person; barneoppdragelse, kirken, helsepolitikk, rusmidler. Om vi har positive eller negative holdninger til en sak vil det speile seg i måten vi tolker saken på.

Teoretisk inneholder holdninger tre komponenter: å tenke - kunnskaper å føle - følelser å handle – atferd på bestemte måter. Man kan derfor ikke vite hvilke holdninger en person har før denne har sagt eller gjort noe. Hvilke av de tre komponentene som er sterkest i en holdning varierer. Hvor ”dypt” eller hvor mye en holdning betyr for oss varierer også. Holdninger kan være ”arvet” gjennom for eksempel påvirkning av familie, venner etc. men de kan også ”lånes” - de er egentlig ikke våre, men, de passer best akkurat nå. (fordi vi ønsker å bli godtatt).

Fordommer Noen holdninger kan ligne på fordommer – da er de lite gjennomtenkt; Fastlåst oppfatning som ikke bygger på fakta

Holdninger – en del av vårt selvbilde Våre holdninger inngår i vårt selvbilde og har røtter i vår personlighet. Noen ganger er vi oss ikke bevist hvilke holdninger vi selv har og det kan derfor av å til være vondt/smertefullt å bli ”kjent med” seg selv og prøve å endre holdninger man ikke ønsker å ha.