Hva vet dere om MOT? Historien til MOT.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldrenes betydning
Advertisements

IDRETTSLIG AKTIVITET BLANT ELEVER I VIDEREGÅENDE SKOLE
«Te ka slags nøtte?» 10. oktober 2012 Anders Bakken, NOVA
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
På nett med barna?.
MOT til å LEVE MOT til å si NEI MOT til å BRY SEG
Hønefoss politistasjon
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Kursmøte 3 På-vei-mot f(x) setninger.
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Trivselsleder AS © 2011 Brukerundersøkelse aV Trivselsprogrammet Høst 2012 (Utdrag)
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Å lykkes eller være lykkelig?
Sør-Afrika KFUM Tensing
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Hvordan få til endringer? Johan Grieg Alberts 7. Oktober 2004
God oppvekst – styrket satsing på barn og unge i Sande og Vestfold
ELEVRÅDET OG OLWEUSPROGRAMMET.
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Barns læring, voksnes ansvar!
Foreldre- og ungdomsgruppe VÅRE RAMMER Vår holdning: Foreldrene er ungdommenes størtse ressurs Vår visjon: Hvis foreldrene får et godt tilbud, vil de hjelpe.
Ungdomsrollen i dagens samfunn Elisabeth Backe-Hansen NOVA.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Utdanningsvalg Gran Ungdomsskole 2008/2009
Hjelp, jeg har blitt / er klubbleder !
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Lindås ungdomsskole v/ Anne Julie Hetland
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
-ikke bare for zippylæreren…
ZIPPYS VENNER Du står fritt til å gjøre denne presentasjonen mest mulig til din egen. Legg gjerne til konkrete bilder og tekst du ønsker å ha med, og du.
HelART i Ulåsen barnehage
MOT – Finans Norge. «What’s in it» ved et samarbeid med MOT.
Relasjoner – en beskyttelsesfaktor for sårbare barn og unge
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Velkommen til et nytt skoleår!
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Hva skal til for å vinne? Leif Gautestad Leif Gautestad.
Oppsett av Windows server 2008 domene, Exchange 2007, MSSQL 2008 og Microsoft Office Sharepoint server 2007 på virtuelle maskiner vha Hyper-V, samt migrering.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
For å skape et positivt skolemiljø og motarbeide mobbing vektlegger vi: - overgangen barnehage/skole, bl.a. med jevnlige besøk siste år før skolestart.
Velkommen til ungdomsskolen! Velkommen til 137 elever ( og foresatte) fra Nesheim, Halsan og Frol… som blir 5 klasser på Levanger ungdomsskole 7. trinn.
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
Velkommen. Agenda  Forventninger  Fag  Klassemiljø  Info fra klassekontakter og Fau.
FAIR PLAY. Fair Play - et ansvar for hele fotballfamilien - spillere, trenere, ledere, foreldre, publikum og media Troms Fotballkrets er blant Nord-Norges.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
Fra kommunevisjon til ”hel ved” i det pedagogiske mangfoldet. Erling Barlindhaug Skole- og barnehagesjef Øvre Eiker.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
NÆRMILJØRAPPORT Klasse – Skolens navn1. Prosjektarbeid for 8. trinn HVORFOR ER NÆRMILJØET VIKTIG FOR OSS? Ordet miljø brukes om omgivelsene vi lever i.
En introduksjon.
Bli med! Barn.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Velkommen til foreldremøte høsten 2017
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Vennskap for 1. og 2. klasse.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Trivsel og godt arbeidsmiljø for elevene på skolen
Strategisk hierarki Regnskap AS.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Hva vet dere om MOT? Historien til MOT. Samsaya: handler om å si ja til noe større

MOTs Grunnverdier Mot til å leve Mot til å bry seg Mot til å si nei Kjøre en liten øvelse: stoløvelsen

Varmere og tryggere oppvekstmiljø MOTs Visjon Varmere og tryggere oppvekstmiljø MOT ønsker å fokusere positivt. Ikke pekefingermoral, men positivt fokus

MOTs Grunntanke Bevisstgjøre ungdom til å ta valg som gjør at de mestrer livet Styrke ungdoms mot til å ta vare på seg selv og hverandre Drive holdningsskapende arbeid med fokus på verdier, valg og tro på egne krefter

MOTs Grunnantagelser Mot er den viktigste egenskapen et menneske har Mennesket er skjørt og sårbart – og er et produkt av sin oppvekst og sine omgivelser Mennesket er robust og motstandsdyktig – og kan bestemme sin egen fremtid uavhengig av sin fortid

MOTs Hovedmål Bidra til robuste ungdommer som tror på egne krefter og tar bevisste valg (individnivå) Bidra til trygge ungdomsmiljø der forskjeller aksepteres og ungdom gjør hverandre verdifulle (gruppenivå)

MOTs Programmer og tiltak MOT i Ungdomsskolen Ungdom med MOT MOT i videregående Studentfadder med MOT MOT i Fritid Chat med MOT MOT-Camp Klikk for hvert program – Buddy starter automatisk MOT Live: MOT er første organisasjon i verden som coacher ungdom på MSN Messenger! Hver uke fra mandag til torsdag mellom klokken 18 og 22 er MOT-medarbeidere samtalepartnere for ungdom på chattetjenesten MSN Messenger

MOT i fritid MOT i fritid er et verktøy i kultur- og verdibygging blant ungdom og voksne på deres fritidsarena. Fritidsarenaen blir en treningsarena der ungdom i stor grad får sette MOT-verktøyene de lærer om på skolen ut i livet.

MOTs dokumenterte resultater PROBA samfunnsanalyse gjennomfører en empirisk evaluering basert på et design med før- og etterundersøkelse samt med sammenligningsgrupper. - Tre-års perspektiv: Høst 2008 – sommer 2011 - 40 MOT-skoler og 40 kontrollskoler

Vitenskapelig evaluering 2008 - 2011 PROBA samfunnsanalyse har gjennomført evaluering av MOT i ungdomsskolen. De har brukt MOT-skoler og sammenligningsskoler (kontrollskoler) – og fulgt dem over tre år: MOT beskytter mot de mest negative utslagene i ungdomstiden Elevene på MOT-skolene har mer selvtillit, optimisme og mot På sammenligningsskolene er det tre ganger flere 10.klassinger som ikke har en eneste venn 70 % flere på kontrollskolene som i 10. klasse ikke trives noe særlig eller ikke i det hele tatt i friminuttene 37 % flere på kontrollskolene som i 10. klasse blir mobbet flere ganger i uken 45 % flere på kontrollskolene (i 10. klasse) vil IKKE si det til noen dersom de ser andre blir mobbet På MOT-skolene var det 32 % flere i 9.klasse som ville prate med de som er mye alene PROBA – utviklingsfokus . Startet på et høyere nivå og nivåforskjellene mellom kontrollskolene og MOT-skolene holdt seg parallelt stabile gjennom hele evalueringsperioden – behold gapet MOT-skolene – 90 % av skolene benyttet UMM og 789-er. Dvs at de som startet i 8. allerede har hatt MOT i 7. kl og startet Målingene 2 – 3 uker etter skolestart – allerede blitt påvirket av klassekamerater og miljøet på skolen. Utviklingen går parallelt, ingen forskjell på skolene og MOT-skolene, men mht starten der MOT-skolene har et bedre resultat enn kontrollskolene

Totalutvikling på det å ”bry seg”

Totalutvikling på det å ”si nei og leve”

Jeg synes jeg har mye å være stolt av

Jeg klarer å gjøre ting like bra som andre

Vil si ifra til en eller flere medelever dersom de selv blir mobbet

Edvard Befring og Bjørg Elin Moen`s rapport: ”Organisasjonen MOT under lupen” oppsummerer følgende konsekvenser: Styrket selvtillit og optimisme Styrket oppvekst og opplæringskvalitet Økt forståelse for viktigheten av å bry seg om andre Begrenset mobbing Redusert bruk av alkohol og nikotin Styrket læringsorientering

Oppsummert PROBA og Befring: MOT har positiv effekt på en rekke områder, særlig på elevenes selvtillit og optimisme, tro på egne krefter og mobbing. MOT kan benyttes som et virkemiddel i lokalsamfunnet til å sette fokus på positive verdier og holdninger og dermed øke ungdommens livskompetanse. Begge rapportene kan lastes ned fra www.mot.no under fanen Om MOT – MOTs resultater.

Oppfordre de til å gå inn på nettsidene!!! www.mot.no