Med et nyfødt barn i våre hender

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Hvordan kan vi forstå menighetsutvikling i norsk folkekirke? Harald Hegstad Bergen 2. februar 2010.
Barnet som gave og oppgave
«Er vi på nett? – Trosopplæring ut til konfirmantfamiliene » Stiftelsen Kirkens Familievern1.
Motivasjon.
1. En øvelse i kjærlighet Harald Kaasa Hammer Knattholmen
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Hva er aktivitet og deltakelse?
OVERGANGSRITUALER HØYTIDER
Sverre Stoltenberg: ”Å finne vei”
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Barnehagepersonalets betydning i barns liv
Styrket fellesskap Første samling 20. oktober 2009 Melhus bedehus 19:30 Kaffe 20:00 Vi starter presis 22:00 Takk for i kveld.
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Diakoni og trosopplæring
Velkommen til ettårssamling
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE TROSLINJE FØDSEL Guds skaperverk For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg fordi jeg.
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
Se Verden – Se Livet.
Velkommen til dåpskurs!
Barn i sorg og krise Hva er Sorg?
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Om Luthersk dåpsteologi og dåpens betydning for trosopplæring
12 Reflekterende lesing.

Samarbeid med foreldre om dåpsopplæringen Med bakgrunn i foreldreundersøkelsen Fra Bjørgvin høsten 2003.
Menighet i bevegelse En prosjekt- presentasjon. Prosjektets målsetting Bidra til å forstå og svare på de utfordringer det er å være misjonerende kirke.
Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner
HelART i Ulåsen barnehage
Et møte med Gud og andre troende
Mange drømmer om: Flere unge familier som begynner å gå jevnlig til gudstjeneste? Barn som får opplæring i kristen tro som en forlengelse av dåpen? At.
Norsk folkekirkereligiøsitet Ida Marie Høeg KIFO.
VERDENS VIKTIGSTE OPPGAVE
Liturgisk språk og musikk som passer for vår tid Mer variasjon og fleksibilitet Ønske om å delta mer i ledelsen av gudstj.
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Drop-In metoden på sykehusskole / rehabiliteringsinstitusjon
BARNAS BARNEVERN 2020.
Konfirmantundervisning i Hole menighet 2012/2013
Elfrid Kartveit1 Psykoemosjonelle behov Psycho-gresk : sjæl Emovere-latinsk : bevege Motio- lat. : bevegelse, sinnsbevegelse.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Runar J. Liodden – prest i Modum Kristine Aksøy – seksjonsleder Kirkerådet Svend Klemmetsby – prost i Nordre Sunnmøre prosti.
Kristine Aksøy Leder av seksjon for barn, unge og trosopplæring Kirkerådet.
Dette dokumentet er hentet fra ressursbanken.no (Den norske kirke) og kan brukes fritt til ikke-kommersielle formål.
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
Psykiske kriser Med psykisk krise mener vi at en person er kommet i en livssituasjon der hun ikke er i stand til å forstå eller handle ved hjelp av de.
Forståelse, reaksjoner, tilpasning og behov Overlege Siri Sandvik Psykologspesialist Sigrid Vanberg
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Flere lengre! Page 1. Flere lengre: Fra bra til best Page 2 Hva kreves? Til best Fra bra.
Lekens egenverdi.
Katolsk og ortodoks kristendom
Ritualisering ved dødsfall
Luthers pedagogiske program. Lille og store katekisme. Husandaktsbok
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Konflikt Hva betyr ordet konflikt? Gi eksempler på konflikter.
Siste året i barnehagen
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
(Luthersk teologi om) kirken i endring - avsluttende refleksjon
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Med et nyfødt barn i våre hender

Med et nyfødt barn i våre hender Dåp som trospraksis

Med et nyfødt barn i våre hender Dåp som trospraksis Fødsel som krisehendelse

Med et nyfødt barn i våre hender Dåp som trospraksis Fødsel som krisehendelse Dåp som ritualisering

Med et nyfødt barn i våre hender Dåp som trospraksis Fødsel som krisehendelse Dåp som ritualisering Dåpsarbeid som trosopplæring

Med et nyfødt barn i våre hender Dåp som trospraksis Fødsel som krisehendelse Dåp som ritualisering Dåpsarbeid som trosopplæring Dåpen som portal til menigheten

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne?

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? Multireligiøs kontekst Erfaringsorientert generasjon Kirken viktigste erfaringsarena for tro Kirken er i en misjonssituasjon.

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? Alasdair McIntyre: ”En praksis er en sammenhengende og felles menneskeleg aktivitet som gir de som praktiserer praksisen del i praksisens ”interne goder”. Gjennom å få del i praksisens ”interne goder” blir de deltakendes kapasitet, evne og forståelse systematisk styrket”.

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? Hvorfor fokus på praksiser? Hva vil det si å leve sant og trofast som kristen i vår tid? Hvordan kan vi hjelpe andre til det same?

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? Hvorfor fokus på praksiser? - Practice makes perfect……

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? Hvorfor fokus på praksiser? - Practice makes perfect…… …….øvelse gjør mester

Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? Eksempler på kristne praksiser: Lovsang, Katekese, Forbønn, Takk, Tilgivelse, Skriftemål, Åndelig veiledning, Å leve enkelt, Å gi almisse, Gjestfrihet og omsorg, Lectio Divina, Jesusbønnen, Tidebønner, Å be med ikon, Å utøve god dømmekraft, Vennskap, Kreativitet, Medarbeidarskap, Mat og måltid, Å holde hviledagen hellig, Dåp og nattverd, Helbredelse, Den gode død, Stillhet, Pilegrimsvandring.

VI DØPER BARN Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? VI DØPER BARN

VI DØPER BARN Dåp som trospraksis Trospraksiser: Hva gjør egentlig de kristne? VI DØPER BARN Gjennom deltakelse i trospraksisen dåp, får de som praktiserer praksisen del i praksisens ”interne goder”. Gjennom å få del i praksisens ”interne goder” blir de deltakendes kapasitet, evne og forståelse systematisk styrket.

Fødsel som krisehendelse

Fødsel som krisehendelse ”Kasualia dreier seg om biografisk viktige hendelser knyttet til livets terskelsituasjoner” (O.Skjevesland i Våre tider i Guds hånd s.12)

Fødsel som krisehendelse Alle avgjørende ”innsnitt” i livssyklusen markerer en overgang til noe nytt, og vil derfor ha noe av krisens kjennetegn. Ambivalens, uro og kryssende følelser er normale krise-kjennetegn. Disse kjennetegnene på krise spiller seg ikke bare ut der den primære foranledning er negativt ladet (sorg, død, ulykke, samlivsbrudd etc) Også barnefødsel og bryllup gir foranledning til liknende reaksjoner.

Fødsel som krisehendelse En fødsel kan gi en overveldende følelse av glede

Fødsel som krisehendelse En fødsel kan gi en overveldende følelse av glede takknemlighet

Fødsel som krisehendelse En fødsel kan gi en overveldende følelse av glede takknemlighet utmattelse

Fødsel som krisehendelse En fødsel kan gi en overveldende følelse av glede takknemlighet utmattelse ansvarsbyrde

Fødsel som krisehendelse En fødsel kan gi en overveldende følelse av glede takknemlighet utmattelse ansvarsbyrde konflikt

Fødsel som krisehendelse - En psykisk krisetilstand kan oppstå dersom man har havnet i en livssituasjon der tidligere erfaringer og innlærte reaksjonsmåter ikke er tilstrekkelig for å mestre den aktuelle situasjonen. Vanligvis skjelner man mellom to slags kriser som ikke er skarpt avgrenset fra hverandre: Den traumatiske krise og utviklingskrisen. (Johan Cullberg, professor i psykiatri)

Fødsel som krisehendelse Sjelesørgerisk bevissthet

Fødsel som krisehendelse Sjelesørgerisk bevissthet - for å etablere nødvendig tillitt

Fødsel som krisehendelse Sjelesørgerisk bevissthet - for å etablere nødvendig tillitt - i alle ledd

Fødsel som krisehendelse Sjelesørgerisk bevissthet - for å etablere nødvendig tillitt - i alle ledd - fordi de fortjener det

Fødsel som krisehendelse Sjelesørgerisk bevissthet - for å etablere nødvendig tillitt - i alle ledd - fordi de fortjener det - for å forberede ritualisering

Dåp som ritualisering

Dåp som ritualisering Med bedre ritualisering mener jeg at dåpsforeldrenes følelsesmessige engasjement i forberedelse til dåpshandlingen vil bidra til en opplevelse av ritualet som mer personlig meningsfylt.

Dåp som ritualisering To måter å gå inn i en rite på:

Dåp som ritualisering To måter å gå inn i en rite på: - utførelse av rituale, der man nærmer seg dette som noe som er gitt og skal utføres i troskap mot en opprinnelig bestemmelse (essensialistisk)

Dåp som ritualisering To måter å gå inn i en rite på: - utførelse av rituale, der man nærmer seg dette som noe som er gitt og skal utføres i troskap mot en opprinnelig bestemmelse (essensialistisk) - ritualisering, der man nærmer seg ritualet som et hvordan, en måte å handle på som kan læres, en måte å uttrykke seg på i likhet med et språk (konstruktivistisk) (H.Stifoss-Hanssen)

Dåp som ritualisering - Skape trygghet

Dåp som ritualisering - Skape trygghet - Gi barnet betydning

Dåp som ritualisering - Skape trygghet - Gi barnet betydning - Skape deltakelse

Dåp som ritualisering - Skape trygghet - Gi barnet betydning - Skape deltakelse - Gi sakramentet betydning

Dåpsarbeid som trosopplæring

Dåpsarbeid som trosopplæring Dåp som oppdragelsesvalg

Dåpsarbeid som trosopplæring Dåp som oppdragelsesvalg - partnerskap i oppdrageransvaret

Dåpsarbeid som trosopplæring Dåp som oppdragelsesvalg - partnerskap i oppdrageransvaret - myndiggjøre foreldre og faddere

Dåpsarbeid som trosopplæring Dåp som oppdragelsesvalg - partnerskap i oppdrageransvaret - myndiggjøre foreldre og faddere - motivere for menighetens trosopplæring

Dåp som portal til menigheten

Dåp som portal til menigheten Menighetens eierskap til dåpen i gudstjenesten

Dåp som portal til menigheten Menighetens eierskap til dåpen i gudstjenesten Dåpens plass i den enkelte gudstjeneste

Dåp som portal til menigheten Menighetens eierskap til dåpen i gudstjenesten Dåpens plass i den enkelte gudstjeneste Dåpens plass i semesterplanleggingen