Litt historikk - administrasjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra Arbeidsprogram til Årsmelding
Advertisements

Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
I.
Fra Ny sjanse til kvalifiseringsprogram
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Et mangfoldig Rotary En god vei inn i det norske samfunn er gjennom kontakt og vennskap med nordmenn Kanskje Rotary er noe for deg?
Ny i styret: Ombud i praksis Veiledningskurs i organisasjons- og styrearbeid.
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Kretsledermøte 20. mai 2011 Program Kretsledermøtet 2011 Klokken 1600 – 1800: •Åpning og innledning •Regnskap 2010 – budsjett 2011 •Styrets arbeid siden.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Naturvernforbundetskolen: Hvordan drive et lokallag Tema på foredraget: Lokallag; medlemmer, sak, økonomi og administrativt Tid: ca 30 min For mer info.
8 Det politiske systemet i Norge
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag Hva gjør partiene? Anne Jorid Gullbrekken og Inger Marie Bakken Miniseminar Oslo
Elefant i små porsjoner Hvordan angripe økonomiplan og budsjett.
Forsøksordning i barnehage Hmmm Hvordan gå fram for å inngå lokale forsøksordninger?
IVARETAKELSE AV LEDERMEDLEMMER Lokallagsleder- og Htv-samling.
Pensjonistene i Utdanningsforbundet Hamar, 6. april, 2011.
Lærerprofesjonens etiske plattform
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Verving Fagforbundet Buskerud
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven – paradigmeskifte for vår interessepolitiske retorikk og metode? SAFO konferansen januar 2009 Gunnar.
Organisasjon Nasjonalforeningen er en frivillig, humanitær medlemsorganisasjon medlemmer i Nasjonalforeningens 565 helselag og demensforeninger.
DIS-Norge og DIS-Finnmark Årsmøte i DIS-Finnmark 2006 Hammerfest 4. mars 2006 Vidar Øverlie DIS-Norge
Husker du fasteaksjonene i 2006 og 2008?. Temaet: Ungdom ut av krig og krise.
Programarbeidet Sentralstyret 26. november 2007 Helga Pedersen.
Hva er NBU?. Av og for ungdom Levende bygder Alle muligheter NBU er et sosialt nettverk av og for bygdeungdom, som jobber for levende bygder og for å.
LVSH Konferanse 8-9 april 2010 For styret i LVSH Anita Ihle Steen
100 lure ord å lære.
Mental Helse 20. September 2014 Lisa Haug Hvordan arrangere kurs ?
Ny organisasjonsstruktur - implementering Kurs hovedtillitsvalgte 8. – 9. mars 2010.
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
Bergenskurset 2012, Voss Anders Pedersen, leder av Utvalg for grunnskole Utvalg for grunnskole Verving.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Pensjonsordninger, yrkesaktivitet.
Landsmøter Bergen 2007 Felles framtid for ?. Landsmøter Bergen 2007 Det er så mye å tenke på… VedtekterLotterierPlakater UtvalgsmøterServietter Brus og.
Og.
Ufrivillig deltid i varehandel Samarbeidsprosjekt HK og Virke Likestilling i arbeidslivet – praksis og politikk Likestillings- og diskrimineringsombudet,
Lovforslag Lovkomiteen Kjell Nesbø, Stord/Fitjar demensforening, leder Hordaland fylkeslag Målfrid Kvarteig, Røros demens- forening, styret.
Den norske jordmorforening
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
Tariff 2014, Årsmøter og litt annet moro.
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund Organiserer ca ansatte i Posten Norge A/S, DnB NOR ASA, BBS AS, Mirror Accounting AS, Bring Logistics.
Lovrevisjonen – Idrettstinget 2015
Kva er vår oppgåve i Bømlo?
Foto: Bjørn Erik Lauritzen Innlegg ungdomslederkonferanse Sarpsborg April Av Lasse Krogstad.
”Juniors dagbok” Sak 3: Årsmeldinger 2005 og 2006.
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
Medlemsutvikling PETS 2011
Modellkommunene Hva er unikt?
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
FORSLAG OMORGANISERING. Forslaget Hovedpoeng: Sagene IF omorganiseres til kun å ha et styre.
Politisk påvirkning.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Delegasjonen fra Telemark: 8 av 180 delegater Landsmøtet = 180 delegater + 13 fra sentralstyret = 193.
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Lokallagsledermøte Om økonomi – om felles forståelse og forutsigbare løsninger Johannes Rindal.
Sammenslåing av fylkeslagene i Mental Helse i Nord- og Sør-Trøndelag
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Utskrift av presentasjonen:

Litt historikk - administrasjon For 6-8 år siden gikk Aslaug Unneberg av med pensjon – hun var ærlig nok til å mene at dette ville bli Senterkvinnenes undergang… Aslaug arbeidet 50% stilling for Senterkvinnene (og brant 100% for dem) Ingen administrativ stilling tok over etter Aslaug, men Ragne skulle gjøre så mye hun kunne innimellom – og det var ganske mye – men arbeidet bar preg av at Ragne EGENTLIG hadde helt andre oppgaver i hovedorg. Januar 2010, etter hardt arbeid med å få gehør i partiorganisasjonen, startet Inger Bigum med å arbeide 20% for Senterkvinnene.

Litt historikk - politikk Frem til for 5 (eller 7?) år siden var en stortingsrepresentant leder for Senterkvinnene, den siste med denne dobbeltrollen var Inger Enger. Etter Inger Enger har vi hatt dyktige ledere som har hatt full jobb utenfor Senterpartiet og politikken samtidig som de har ledet en landsdekkende organisasjon. Takket være generøs gave fra Oslo Senterkvinner får Senterkvinnenes leder en liten kompensasjon for å bruke arbeids- og fritid på Senterkvinnene i 2011. Dette er en løsning for kun dette året.

Litt historikk – organisasjon Kort tid etter at Aslaug ble pensjonist ble en del fylkeslag omorganisert til ”Kvinnepolitiske utvalg” – nå er 11 av 19 fylkesorganisasjoner KPU. Begrunnelsen var ”liten interesse for organisasjonen” Parallelt med denne omorganiseringen har en rekke fylkeslag fått begrenset sine administrative ressurser p.g.a. generell nedgang i medlemstall og økonomi i hele partiorganisasjonen. I flere av fylkene har KPU i praksis nesten vært uten administrative ressurser. I flere av fylkene har KPU i praksis vært uten egne økonomiske ressurser (de har søkt fylkesstyret om penger til aktiviteter)

Vedtektene Som en konsekvens av omorganiseringen til KPU mistet kvinnene i enkelte fylker den lovfestede representasjonen, siden partiets lover utelukkende omtalte Senterkvinnene når det gjaldt slik representasjon. Senterkvinnene startet prosessen med å likestille organisasjonsformene i 2008, ved å ta inn KPU i ordlyden i egne vedtekter. Arbeidet fortsatte med å forsøke å få til en likestilling i partiets vedtekter. Dette strandet på årets landsmøte. Oppsummert: KPU har ikke, og vil sannsynligvis ikke få, lik representasjon som Senterkvinnenes egen organisasjon.

Senterkvinnene i vedtektene § 5,D,j: Lokallagstyrets plikter § 6,A: Fylkesstyrets sammensetning § 6,D,f,7: Fylkesstyrets plikter § 6,E,2,h: Fylkesårsmøtets sammensetning § 6,E,4,h,6: Fylkesstyrets representasjon i Senterkvinnenes fylkesstyre. § 9,2,f: Senterkvinnenes representasjon på landsmøtet. § 9,j,6: Sentralstyrets representasjon i Senterkvinnenes sentralstyre §10,2,e: Senterkvinnenes representasjon på landsstyremøter §11,1: Senterkvinnenes representasjon i partiets sentralstyre. §14: Senterkvinnenes representasjon i partiets programkomite Det står ikke noe i vedtektene om Senterkvinnenes representasjon i fylkeslagenes nominasjonskomite Det står ikke noe i vedtektene om programarbeidet i fylkeslaget. http://www.senterpartiet.no/sps-vedtekter/category13153.html

Senterkvinner vs. KPU Kun egen fylkesorganisasjon av Senterkvinnene har lov til å representere på landsmøtet. Det er opp til fylkeslaget/fylkesårsmøtet (flertall av menn?) om man vil ha KPU eller ikke. Dette kan føre til at kvinnene og kvinnerepresentasjonen i organisasjonen svekkes. Senterungdommen og Senterkvinnene fremmet forslag på landsmøtet om at begge organisasjoner skal være representert i komiteer og utvalg. Dette forslaget falt.

Kvinner i politikken Lederen i Smaalenenes avis lørdag 21. mai drøfter følgende: I forrige kommunestyreperiode var det én kvinnelig ordfører i Indre Østfold (7 kommuner). I inneværende periode er det også én kvinnelig ordfører i distriktet 8 av 43 listetopper i 7 kommuner er kvinner, ingen av disse 7 ligger an til å bli ordførere. De aller fleste gruppelederne blir menn. Hvordan blir debatten og samfunnet der menn får dominere både debatt og vedtak? Er møtestruktur en årsak til utfordringene? ”Mange kvinner finner det umulig å være trippelarbeidende der kommunale verv kommer i tillegg til jobb og forpliktelser i hjemmet.”

Hva kan vi gjøre? Innse at slaget er tapt – og legge ned Senterkvinnene som egen organisasjon? Dette er forsøkt i flere politiske partier. AP-kvinnene og SV-kvinnene advarer oss på det sterkeste mot en slik utvikling. Gjøre de organisatoriske grep som skal til for å styrke organisasjonen i fylkene (og lokallagene) Skaffe oss ”venner” Lære oss argumentasjonen som skal til for å øke forståelse og aksept for behovet for vår organisasjon.

Om vi ikke legger oss ned hva så? Det er de kvinnelige medlemmene i Senterpartiet selv som bestemmer om de vil ha en fylkesorganisasjon. Man behøver ikke avvente et vedtak på fylkesårsmøte før prosessen settes i gang. KPU i de fylkene som ønsker det oppretter et interimsstyre med 3-5 medlemmer (kan være de samme som i KPU) Interimsstyret gjør de nødvendige forberedelser til å gjennomføre et årsmøte Årsmøtet gjennomføres – og Senterkvinnene tar over representasjon for KPU

Organisasjonsbygging i fylket Anbefalte forberedelser før fylkesårsmøte i Senterkvinnene: Få på plass kvinnekontakt i alle lokallag Skaffe kontaktinformasjon (e-post og mobil) til alle kvinnelige medlemmer. Om nødvendig/praktisk mulig: Avholde et medlemsmøte der man informerer medlemmene om det som skjer. Avholde formelt årsmøte etter Senterkvinnenes vedtekter Senterkvinnene overtar for KPU

Grunnlag for diskusjon Hvorfor skal vi ha Senterkvinnene (eller – skal vi ha dem?) Er Senterkvinnene en ”udemokratisk organisasjon” siden vi praktiserer kollektivt medlemskap. Hvordan møter vi dette argumentet? Hvordan får vi på plass kvinnekontakter i alle lokallag (et viktig element både i vår organisasjon og i Senterpartiets strategi mot 2013) Hva kan Senterkvinnene bidra med for at Senterpartiet skal bli bedre? Senterungdommen ser ut til å være ”mindre glad i oss” enn tidligere. Hva kan vi gjøre for å rette på dette?