Virksomhetsstyring og prosessikkerhet Torill Tandberg, avdelingsdirektør Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
DSB: Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap
Advertisements

Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Forventninger og videre arbeid…...
HMS-kultur Janne Lea Svensson
Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
Bruk nettstedet vårt! Arne Lærdal DSB Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1.
ISO 9000:2000 Prosessorientering v/Per L. Berge Excellence Norway
- Avslutningsseminar prosjekt Fallende gjenstander
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Arbeid i høyden – Fallende gjenstander
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
HMS i petroleumssektoren Forskningsinnsats og Utfordringer Sikkerhetsforum 9. desember 2004 Tor-Petter Johnsen, Norges forskningsråd.
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
Miljøfarlige stoffer i ADR 2011
Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1.
20. januar 2012 Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
eksempler på HMS-faktorer:
LÅNGTIDSFRISK MENING HELSEEFFEKTIVITET LØNNSOMHET LANGTIDSFRISK.
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Om å skrive om litterære tekster
”Tilpasning til nye værforhold” - Lunsjseminar KS 19. september
Avdelingsleder Erik Thomassen Fylkesmannen i Østfold 24. oktober 2013
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 2
Risikostyringsprosessen
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Vil helseskadene øke i takt med aktivitet og økt press Oslo 26. mai 2010, Knut Barland, konsernsjef Skagerak Energi.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Samhandling leder/verneombud
Norway Rotary Distrikt 2260 Kurs Bevisstgjøring av Rotary’s ledere Utarbeidet av Lillian Johansen og Finn Kolstø, Gardermoen Rotary Club.
Sjåføren – før og under uhell Erik Bleken, DSB
CAKE session no. 12 Hva er CAKE egentlig?. Sist CAKE session Den første i en serie på 3 som handler om storulykker Hvilke storulykkerisiko kjenner vi.
BRUKERMAKT OG BRUKERINNFLYTELSE? Hva opprettholder status quo?
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
HMS petroleum Kompetanseprosjekter
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Effektive lederteam og dialogkompetanse
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
CAKE En sterkere HMS-kultur
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Risiko og sikkerhet i transportsektoren – et transportovergripende forskningsprogram Programstyreleder Finn Harald Amundsen Statens vegvesen, Vegdirektoratet.
ARBEIDSLIVSKRIMINALITET Hva inneholder den overordnede risikoanalysen for byggherrer og bedrifter i bygg & anleggsbransjen?
OrensteinR.Vaagan JBI/HiO1 Orenstein, D. I. "Being in the Library Business. An Entrepreneurship Primer for Library Administrators", Library Administration.
Studentlivs lederkurs - Modul 5 Roller, krav og ansvar1 Lederstil - situasjonen avgjør.
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
1 Langsiktig verdiskapning- styrets rolle Polyteknisk Forening 26. April 2007 Finn Jebsen.
Kommunikasjon og Omstilling AS Minsaas, Haugan, Welde, Farstad & Dahl Du dømmes ofte ut fra hvordan du håndterer en krise – og ikke etter krisens årsak.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Organisatoriske barrierer i Statoil
Kvalitet, risiko og avvik
Hensynssoner rundt Borregaard
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Hva sier forskningen om håndtering av risiko og usikkerhet?
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Utskrift av presentasjonen:

Virksomhetsstyring og prosessikkerhet Torill Tandberg, avdelingsdirektør Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Disposisjon Lederansvaret i storulykkevirksomheter og for prosessikkerhet Om OECD Veiledninger generelt Gjennomgang av veiledningen ”Virksomhetsstyring for prosessvirksomhet” En veiledning for toppledere i storulykkevirksomheter Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Lederansvaret i storulykkevirksomheter I en storulykkevirksomhet er det potensial for katastrofer som kan medføre mange døde, store helseskader og omfattende miljøskader Produksjon av kjemikalier, eksplosiver, petrokjemiske produkter, olje- og gassleting, nedstrømsproduksjon, energiproduksjon innebærer ofte komplekse prosesser med iboende farer som krever god styring og ledelse Tiltakene som skal til for å ha god kontroll på slike prosesser er også komplekse …. disse er kanskje ikke alltid like lette å forstå og å følge opp Hvordan møte disse utfordringene ? Noen virksomheter i Norge rapporterer god på dette og sier bla om prosessikkerhet: ”Vi skal ha et aktivt forebyggende vedlikehold som skal sikre jevn og stabil drift i alle produksjonsavsnitt. Fabrikkenes tekniske tilstand skal kontrolleres gjennom et omfattende og systematisk måleprogram. Vi har interne kontrollprogrammer og i tillegg foretar myndighetene jevnlige kontroller. Tilstanden på tekniske sikkerhetsbarrierer følges opp gjennom en egen KPI. … Oppfølging av uønskete hendelser er en av våre viktigste arbeidsprosesser for kontinuerlig forbedring på HMS-området. … vektlegger at alle tilløp til skader og farlige forhold og handlinger som kunne ha ført til skader under andre omstendigheter, blir rapportert slik at tiltak kan iverksettes for å hindre alvorlige konsekvenser. ..Har en egen KPI for alvorlige hendelser” Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Hvorfor fokus på prosessikkerhet Granskninger etter store ulykker og katastrofer de siste 30 – 40 årene har vist at ledelsen ikke alltid ser rekkeviddene av hva som skal til for å kunne drive et anlegg sikkert. Øverste leder og ledelsen er ansvarlig for sikkerheten Derfor har flere internasjonale organisasjoner vært svært opptatt av prosessikkerhet de siste årene Derfor er også svært mange industrikonsern og industribedrifter opptatt av dette Derfor ønsker vi som er myndigheter å formidle informasjon på området Fokus på prosessikkerhet innebærer at man har sikre anlegg og styrings- systemer som er prosjektert og vedlikeholdt for å kunne møte krav til sikkerhet og ytelse for planlagt bruk. Det handler om sikker håndtering av farlige kjemikalier/farlige kjemiske stoffer på en sikker måte, ofte i et kompleks system. For å unngå de store katastrofene Det innebærer å ha nødvendige barrierer som skal hindre ulykker og redusere konsekvenser hvis ulykken likevel skulle skje. (Her gjelder det storulykker som branner, eksplosjoner, kjemiske reaksjoner, giftige utslipp, dvs å forebygge ulykker som Seveso ulykken Bhopal Enchede Baya Mare Texas City, BP raffineriet Buncefield Styring av design, installasjon, drift og vedlikehold. Vanlige bakenforliggende årsaker til store hendelser og katastrofer er ofte: Manglende kompetanse og mangelfullt eller feilaktig vedlikehold. En rekke barrierer – hvordan designe og vedlikeholde disse ? Hvordan lære av hendelser? Viktig – men gjøres for lite (derfor tema ved årets konferanse) Texas City, BP raffineriet 2005, (15 drept, 170 skadet i en eksplosjonsartet brann) I BPs sikkerhetskultur var man mer opptatt av ”riktig ” adferd og en god hendelsesstatistikk enn prosessikkerhet og risiko for storulykker. Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Om OECD Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling Eget program for å forebygge ulykker med kjemikalier: Utvikle felles prinsipper og policy for forebygging og beredskap Analysere tema av felles interesse og utarbeide anbefalinger om beste praksis Tilrettelegge for utveksling av informasjon mellom både OECD land og ikke – OECD-land 30 medlemsland 5 land med tilgang – kommende medlemmer? (chile, estland, Israel, Russland, Slovenia) 5 forsterket engasjement – store /betydningsfulle økonomier/handel (Brasil, Kina, India, Indonesia, Sør Afrika) Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Viktige dokumenter fra OECD Link til dokumentene på OECDs hjemmeside OECD Guiding Principles for Chemical accident Prevention, Preparedness and Response: http://www.oecd.org/chemicalsafety/risk-management/2789820.pdf OECD Guidance on developing Safety Performance Indicators for Industry http://www.oecd.org/chemicalsafety/risk-management/41269710.pdf OECD Guidance on developing Safety Performance Indicators for Public Authorities and Communities http://www.oecd.org/chemicalsafety/risk-management/41269639.pdf Andre relevante publikasjoner: http://www.oecd.org/env/ehs/risk-management/publicationsintheseriesonchemicalaccidents.htm Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Virksomhetsstyring for prosessvirksomhet Veiledning for toppledere i storulykkevirksomheter Corporate Governance for Process Safety Guidance for Senior Leaders in High Hazard Industries Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Hvorfor denne veilederen ? Alvorlige hendelser har vist: Manglende innsikt eller begrenset forståelse for tekniske og organisatoriske forhold til sikkerhetsstyring Manglende informasjon før beslutninger Ikke forstått konsekvenser av endringer Manglende styring Lederskap Prosessikkerhet ledelse som en del av all ledelse Også på styremøter, Lære av nesten ulykker, hvorfor en mindre hendelse ikke ble stor, for å unngå de alvorlige ulykkene? Hvordan måle? Relevante og dynamisk risikovurdering Robust endringsledelse Bærekraftig sikkerhetsarbeid Godt opplært og kompetente medarbeider En lærende organisasjon Forebygge katastrofer og alvorlige hendelser Lover og forskrifter er ikke nok, Internkontrollforskriften, Storulykkeforskriften, Veiledninger Responsible care program Gjennom denne veilederen sette fokus på å forebygge de mest alvorlige ulykkene – katastrofene. En analyse av tidligere hendelser viser at utilstrekkelig lederskap og dårlig organisasjonskultur har vært tilbakevendende faktorer. Nærmere bestemt har man • Manglende innsikt eller begrenset forståelse av tekniske og organisatoriske forhold i sikkerhetsstyring, ofte som følge av mangel på kompetanse på ulike nivåer i organisasjonen • ikke hatt informasjon, eller ikke har hatt tilstrekkelig med informasjon, å bygge strategiske beslutninger på, herunder overvåking av resultatindikatorer for sikkerhet på styre-/ledelsesnivå • ikke til fulle forstått konsekvensene av endringer, herunder organisatoriske • ikke styrt prosessikkerhet effektivt og ikke truffet de nødvendige tiltakene Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Hvorfor denne veilederen ? Ledere må forstå risikoen og erkjenne: At storulykker er en reell risiko for bedriften At mange høyrisikovirksomheter består av gjensidig avhengige deler At styring av prosessikkerhetsrisiko bør tillegges like stor vekt som andre forretningsprosesser Ledere må forstå risikoene forbundet med organisasjonens virksomhet og balansere storulykkerisikoen i forhold til andre utfordringer bedriften står overfor. Selv om storulykker ikke skjer så ofte, er de potensielle konsekvensene så store at ledere må erkjenne • at storulykker er en reell risiko for bedriften • at mange høyrisikovirksomheter består av gjensidig avhengige deler, og at man kan få et sammenbrudd i forsyningskjeden • at styring av prosessikkerhetsrisikoer bør tillegges like stor vekt som andre forretningsprosesser, som økonomistyring, markeder og investeringsbeslutninger Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Lederskap og kultur Skape et åpent miljø Hva kan gå galt ? Oppmuntre til å si fra om problemer Ledelsen – rollemodeller, fremme diskusjoner vedr prosessikkerhet Beholde det overordnede ansvaret, men sørge for å ha kompetente medarbeider som kan dette (faget) Være synlig tilstede i bedriften, lære å stille de relevante spørsmålene Fremme en sikkerhetskultur som er kjent og akseptert i hele bedriften Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Risikoforståelse forstå hovedelementene i sårbarhet og risiko Vet hvor viktig prosessikkerhet er gjennom hele anleggets livsløp Forstå de kritiske og ulike beskyttelsestiltakene (barrierene) og kontinuerlig styrke disse Styringssystemer for å analysere, prioritere og styre risikoen, herunder prosesser for endringsledelse Involvering ved budsjettreduksjon som innvirker på prosessikkerhet Ta ansvar for beredskapsplanlegging, hva er verstefallsscenariet? Vite om og kjenne til farene og risikoene på anleggene der det håndteres farlige stoffer Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Informasjon for at arbeidet med prosessikkerhet drives med basis i faktainformasjon Se til at bedriften tar tak i og analyserer resultater fra revisjoner og gjennomganger Overvåke nøkkelindikatorer for prosessikkerhetsresultater og nestenulykker Gode indikatorer som gjør det lettere å overvåke tilstanden Dele erfaringer aktivt Etablere sikkerhetsstyringssystem og jobbe med kontinuerlig forbedring Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Kompetanse sikre at organisasjonen har kompetanse til å styre og håndtere risiko Hvilke spørsmål skal stilles Hvilke oppfølgingstiltak er nødvendige Kompetent ledelses-, prosjekterings- og driftspersonell på alle nivå. Kontinuerlig utvikling av kunnskap om prosessikkerhet Ressurser og tid til kunnskapsbaserte fare- og risikoanalyse, opplæring, Obs i fht uttalelser fra fagpersoner i bedriften, innspill i fht beslutingsprosesser Entreprenører og tredjeparts prosessikkerhetskompetanse Åpen formidling av viktige aspekter ved prosessikkerhet Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Handling formulere og drive fram aktiv overvåking og planlegging Sikre at all praksis er i overensstemmelse med bedriftens prosessikkerhetspolitikk Innarbeide sikkerhetstiltak tidlig i planleggings- og prosjekteringsstadier. Ta hensyn til prosessikkerhet ved større forretningsmessige investeringer Sørge for at det utvikles, implementeres og vedlikeholdes planer for reduksjon av prosessikkerhetsrisiko og for beredskap ved alle produksjonssteder Sørge for gjennomføring Sette i gang korrigerende tiltak etter revisjoner og etter undersøkelser etter uhell, nestenulykker. Tidlig fase for å sikre at sikkerhet bygges inn i anleggene Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Vurder deg selv….. Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Hva må ledelsen vite og ha et riktig forhold til når det gjelder Hvorfor skal toppledere ha kunnskap om prosessikkerhet ? …..og hvorfor bry seg ? Hva må ledelsen vite og ha et riktig forhold til når det gjelder Kostnadskutt Nedbemanning Hvis du ikke vet hva du skal spørre, om hvordan kan du da være sikker i måten du leder på? Ikke bli for avhengige av andres kunnskap Må øves i å ”tenke det utenkelige” Hva betyr 10 - 6 eller - 8 ? ”At det aldri vil kunne skje” ? Eller er ledelsen kjent med at hvis et usannsynlig sett av omstendigheter sammenfaller vil katastrofen kunne skje i morgen! Det er dette du som leder skal ha styring på Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Store forventninger fra omgivelsene til sikre anlegg og sikker drift Hvorfor skal toppledere ha kunnskap om prosessikkerhet ? …..og hvorfor bry seg Lær deg spørsmålene du trenger å spørre i din egen bedrift for å vite nok om hva som kan gå galt og hvordan jobbe for å sikre seg mot det Belønn de som sier ting rett ut – ikke de som sier det de tror du som leder ønsker å høre Store forventninger fra omgivelsene til sikre anlegg og sikker drift Ingen aksept i befolkningen for storulykker En krevende, men kompetent befolkning Lær av andre og lær bort til andre Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar

Takk for oppmerksomheten ! Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar