Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Jan Fridthjof Bernt: Kvalitetsreformen en trussel mot forskningsbasert undervisning? Foredrag på nasjonal konferanse «Forskning i utdanningen» Bergen 3.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Kvalitetssikring av høyere utdanning i Norge – Historikk, Praksis og Effekter Bjørn Stensaker.
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Høgskolen i Sør-Trøndelag Evalueringen sett fra de evaluertes side.
Periodisert regnskap KDs forventninger og erfaringer
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
2 Er internasjonalisering en garanti for kvalitet? Oslo, Arne Liljedahl Lynngård Direktør, SIU.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Forskningsbasert?. StLs definisjoner »Forelesere –Med aktivt forhold til FoU –Som kjenner vitenskapelig metode –Som er oppdatert på sitt fagfelt –Som.
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Stjernø – Karlsen - fagskolene Dekan Kathrine Skretting, NTNU NOKUT-konferansen 2009.
Eierskap og styring i høyere utdanning
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
”Forskningsbaserte studieprogram: fakta, fiksjon og/eller floskel?” Dag L. Aksnes.
Rune Nilsen prorektor.
Drivkrefter i vitenskapelig publisering Slipp forskningsresultatene fri… 14. November 2007.
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Bibliotek som støtte for forskning og utdanning. Fra en høgskolerektors ståsted Lise Iversen Kulbrandstad,
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Avd. direktør Joar Nybo, Kunnskapsdepartementet
Jan Fridthjof Bernt: Hvordan kan vi sikre til til forskning? Foredrag på seminar «Etter kvalitetsreformen: har vi tid til å forske?» Universitets- og høgskolerådet.
Utvalget for språkpolitikk ved UiO Presentasjon av hovedpunkter “Snart to hundre. Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder”
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Forksningsbasert undervisning
Britt-Ingjerd Nesheim Forskningsbasert undervisning - hva er det? Og trenger vi det?
SIFO-Evaluering Styrets vurderinger. Grunnleggende premiss 1. Det er positivt at BFD har skjermet et minimum av forskningsmidler til forbruksforskning.
Finansieringssystemet
Anne Line Wold NPHs nettverkskonferanse 2009
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Universitets- og høgskolebibliotekene i kunnskapssamfunnet Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Læringsmål for PECOS Prosessen og innholdet Anne Julie Semb Programleder PECOS.
Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering.
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
Tilstanden i MNT-fagene og Kunnskapsdepartementets oppfølging Steinar Johannessen, UH-avdelingen, KD.
EVU på UiO Etter- og videreutdanning av lærere som ‘case’ Utdanningskomiteen 25. januar 2016 Eli Ottesen.
Tittel Molent lam aut que et auditas perorum voloremo ommodis ant ommod ut aturiatas et officiaspe rerum voluptat. Digitalisering for kvalitet: Hva må.
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
STYLE seminar 4. mars Strategi 2020: UiO skal tilby landets beste lærerutdanning og øke rekrutteringen av gode studenter innenfor realfag (s.8).
Ny studietilsynsforskrift fra NOKUT
Mandat og rammeverk for evalueringen
Kvalifikasjonsrammeverket
Gjennomføring av tilsynet
NFR februar 2012 Rektor Torunn Lauvdal, UiA
Overordnet strategi SV-fakultetet
Ny studietilsynsforskrift fra NOKUT
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Om opprykk til førstelektor
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Utskrift av presentasjonen:

Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen

2 Kunnskapsdepartementet Fra UH-loven •…..tilby høyere utdanning som er basert på det fremste innen forskning, faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap Hva betyr dette? Hvor tett skal integrasjonen mellom forskning og utdanning være? Balansen viktig for undervisningskvaliteten og ressursfordelingen, men også for forskningen

3 Kunnskapsdepartementet Resultatbasert finansiering •Studiepoengproduksjonen har økt •Vitenskapelig publisering har økt Forskjellene mellom de ulike institusjonstypene har blitt noe mindre

4 Kunnskapsdepartementet Enhet mellom forskning og utdanning er grunnlag for organisering av utdanningene: •Skal utvikle en vitenskapelig holdning til eget og andres arbeid og motivere studenter til å velge en forskerkarriere •Institusjonene har tatt mange interessante grep for å fremme studentaktiv forskning og forskningsbasert undervisning.

5 Kunnskapsdepartementet Begrepet forskning •Vanskelig å definere hva som er forskning, hva som er utvikling, og hva som er tilgrensende aktiviteter

6 Kunnskapsdepartementet Begrepet forskningsbasert undervisning heller ikke entydig definert I en utredning for Norgesnettrådet fra 2001 gjøres det rede for fem mulige tolkninger av begrepet: •undervisningen skal være i overensstemmelse med forskningens nyeste resultater •undervisningen skal være tilknyttet et forskningsmiljø •fast ansatte lærere skal ha forskningskompetanse •undervisningen skal utføres av aktive forskere •undervisningen skal innebære trening i vitenskapelig metode i samarbeid med praktiserende forskere

7 Kunnskapsdepartementet Begrepet forskningsbasert undervisning (forts.) •Det enkleste kravet: Den som underviser skal selv ha forsket en gang •Tilleggskrav: Kreve at den som underviser skal tilhøre et fagmiljø som driver med forskning •Strengere: Hun skal forske selv •Strengest: Hun skal forske på samme tema som hun underviser i

8 Kunnskapsdepartementet Ulikt innhold på ulike nivåer? •Lettest å få til tett kobling mellom forskning og utdanning på høyere nivå •NOKUT: Minst 50 pst. av fagmiljøet skal dekkes av ansatte med førstestillingskompetanse, og av disse skal minst 25 pst. være professorer. På lavere grads nivå er tilsvarende krav at 20 pst. av personalet har førstestillingskompetanse.

9 Kunnskapsdepartementet Fra sluttrapport for evaluering av Kvalitetsreformen •… den som underviser, skal formidle både vitenskapens normer for kritiserbarhet og alternative synspunkter, samt anerkjent, forskningsbasert kunnskap. Den som underviser må selv forske eller være en del av et fagmiljø der det forskes og publiseres på områder som er relevante for studieprogrammet.

10 Kunnskapsdepartementet Tilknytning til et fagmiljø sentralt •Hva betyr det at den som underviser skal være del av et ”relevant” fagmiljø: Graden av tematisk samsvar mellom det faglige personalets forskning og den undervisningen som blir gitt kan variere •Tilknytning til fagmiljø en viktig premiss som skal garantere for formidling av vitenskapelige metoder

11 Kunnskapsdepartementet Ivareta hensynet til kvalitet i forskningen •Institusjonell autonomi skjerper behovet for strategi •Stor oppmerksomhet om undervisning - mange nye bachelor, master- og doktorgradsprogrammer er etablert •Sammenhengende tid til forskning er under press

12 Kunnskapsdepartementet Evalueringer av norsk forskning peker på behov for: •spissing og profilering av forskning •tydeligere faglig og strategisk ledelse

13 Kunnskapsdepartementet Fleksibel tilrettelegging •Vurdere om undervisning i et emne bør foregå gjennom hele semesteret eller om man heller bør ha mer intensiv undervisning i en kortere periode. •Enkelte semestre blir hele undervisningssemestre, mens andre semestre avsettes til forskning. •Kan emnene legges etter hverandre i stedet for i parallell? Tresemestersordning? •For små emner. for stor valgfrihet, omfattende vurderingsarbeid

14 Kunnskapsdepartementet Fleksibel tilrettelegging (forts) •Tolærersystem, slik at undervisningen ikke blir skadelidende om en forsker er borte i en periode i forbindelse med forskningsarbeidet sitt. •Forskningspermisjon for det vitenskapelige personalet. •Innenfor små fagområder er det pekt på at man bør vurdere mer samarbeid om undervisning mellom institusjoner for å kunne legge til rette for mer sammenhengende tid til forskning.

15 Kunnskapsdepartementet Avslutning •Institusjonene må og skal prioritere og balansere slik at hensynet både til forskning og utdanning ivaretas