Digital langtidslagring og formidling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kontaktkonferansen 2011 Tor Eivind Johansen 26. mai 2011 Kristiansund.
Advertisements

Digitalt arkivmateriale – arkivpakker - arkivdepot
Kultur- og naturreise Krigsminnelandskap Troms - formidling av kulturminner Lars Rogstad facebook.com/KNreise.
Fra uttrekk til formidling
Geir Utmo, Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane
Bakgrunn for metodebeskrivelsen •Behovene i det kommunale fagmiljøet –Et felles, åpent og forpliktende sett av funksjoner og oppgaver som skal løses i.
Konferanse om systemer for samlingsforvaltning
Astrid Øksenvåg Rådgiver eKoR AS
Lars-Eivind Bjørtvedt, rådgiver Kjetil Reithaug, arkivsjef
Arkivmeldingen 2012 Innlegg fra Landslaget for lokal og privatarkiv, LLP.
Utfordringer for bibliotekene i det 21.århundre – presentasjon av BS Weblån Lillestrøm 19. november 2008.
Langtidslagring av elektroniske dokumenter
1 Tilgjengeliggjøring av elektroniske registre – idéer og problemstillinger Seminar om tilgængeliggørelse af elektroniske arkivalier, Skógar, Island,
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Det kommunale og det statlige barnevern
BIBSYS Brage. BIBSYS Brage – kort fortalt BIBSYS Brage gjør det lett å publisere og formidle institusjonens forsknings- og studentarbeider. Hver institusjon.
Periodisering og deponering
Bevaringsvurderinger
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Prosedyre for IPLOS- registrering Hjemmetjenesten, Øra distrikt
Status KDRS depot og andre prosjekter
Fagsystemer – oppgradering og nyanskaffelser
Anbefalt modell for administrasjonsenheten i nye Harstad kommune
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Strategier for gjenbruk av kulturinformasjon fra arkiv, bibliotek og museer Tone.
2003 IT-konferansen 2003 UNIVERSITETET I OSLO Vortex: Skrivbar web for UiO Oddmund Møgedal USIT/UiO.
FUNNKe Meldingsutveksling, utfordringer og løsninger ved Lars-Andreas Wikbo Fauske – 28/
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Elektroniske filformater til brukerne. Bruksområder Info-hefter Skjemaer Tabeller …
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Infoflyt av pasientdata, integrasjon MTU/IKT - handtering av pasientinformasjon Stavanger 25/
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
Effektivisering av ansettelsesprosessen
Webkart-tjeneste Artsdatabanken N asjonal strategi for lagring og formidling av geografisk artsinformasjon Faglig forum - Forvaltningsplan Barentshavet,
Bevaringsplanlegging
EArkivsamarbeidet Administrasjon OAIS beskrivelse av funksjonsområdet –Tjenester og funksjoner som er nødvendig for kontinuerlig å administrere de øvrige.
”Open Source” som strategisk virkemiddel i kommunen
1 XX. Nordiska arkivdagar 6 – 10 augusti 2003 Reykjavík, Island Seminariet Praktisk samarbeide innenfor arkivområdet Terje Pettersen-Dahl 7 augusti 2003.
Bevaring og tilgjengeliggjøring- Hvor ligger forbedringspotensialet?
Avlevering i praksis KDRS-samling
Forvaltningsrevisjon gjennomført 2012/13: Prosedyrer og rutiner for journalføring og tilgjengeliggjøring av dokument/saksutredning Statusrapport 2014.
1 Norsk Helsearkiv Hva, og hvorfor? Herbjørn Andresen prosjektrevisor, Norsk helsearkiv 27. oktober 2011.
Kildesystem – dataflyt - oppvekst
Synkron overføring - Digitalt skapt materiale fra kommunene
Kommunesammenslåing og arkivspørsmål
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
DRI1001 h04 - Introduksjon 16 aug Arild Jansen 1 Introduksjon til DRI – med vekt på IKT 1. forelesning 16. august Om kursopplegget og pensum Hva.
Kulturnett MR Digitalt fortalt og Kulturminneløypa ved Jan Aakvik
Brukerundersøkelse for formater og tjenester Metereologisk Institutt, Norsk Polarinstitut og Havforskningsinstituttet med hjelp av Sjøkartverket.
Avlevering til eDepot Fagdag: elektronisk arkiv Mo i Rana
Formidling av avlevert materiale Skisse til utvikling av dynamisk søkemotor.
STATUS OG FREMTIDSPLANER ARKIVPLAN.NO Arkiv i Nordland – 20. nov 2013.
Nxc.no Documaster Byggesak - digitalisering av byggesaksarkivet.
Uttrekksmetode og verktøy Demonstrasjon av DEX Kontaktkonferansen 2008, Bodø.
Private aktører - veilednings- og kompetansebehov
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
-som verktøy i BK-arbeid
Opplæring i «Nye DDV» Windows 10 OneDrive login.ddv.no
Opplæring i «Nye DDV» Windows 10 OneDrive login.ddv.no
Semantiske arkiv: Framtiden eller fortiden?
Fagsystem med Noark-kjerne
Håndtering av digitale arkiv
Hva skal vi med NOARK? Katarina de Brisis 19.November 2018.
EVALUERING AV Norsk arkivstandard
Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 ( ) 29. mars 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Digital langtidslagring og formidling Hvor går veien?

Utfordringer for digitalt depot Hvordan skal vi ta vare på samfunnets digitale minner?

Erfaringer Vi har gjort oss en del erfaringer etter å ha mottatt digitale avleveringer fra kommunene. - Sakarkiver. - Klienter fra fagsystemer. Erfaringene berører kompetanse, teknologisk infrastruktur og tjenestetilbudet til kommunene. Utfordringer må løses for at kommunene skal få best mulig tjenester på arkivområdet.

Kompetanse Problemstillinger ved digital langtidslagring lite fokusert. Utvidede behov ift. vanlig IT-drift. IT-drift konsentrerer seg om systemer som er i produksjon. Digitale depoter forholder seg til ”historiske” systemer. Mangler standardisert kompetansebase. Ingen utdannelse for digitale arkiver. Dagens IKT-utdannelse fokuserer på produksjon av og lite på bevaring av informasjon.

Teknologisk fokus Riksarkivets fokus har vært på arkivformater. PDF i stedet for Word- og Excelformat. Databaser lagres som tekstfiler (XML). Basis i åpne standarder. Lite fokus på tilgjengeliggjøring. ”Black archives”. Mye er sensitivt materiale, men skal være lett tilgjengelig likevel.

Lagring av store datamengder Avleveringsvolumene øker med heldigitale arkiver. Investeringer i teknologi og infrastruktur. Digital informasjon har et ”livsløp” i depotet PDF vil en gang forsvinne og må erstattes av andre formater. Løpende sikring av at informasjonen er autentisk (dvs. rettslig holdbar). Systemer for livsløpsforvaltning er ikke tilgjengelige!

Hvilke krav stiller samfunnet? Generell samfunnsutvikling medfører en økende bevissthet hos publikum om at offentlige institusjoner lagrer informasjon om dem. Det stilles krav til kommunenes rolle som informasjonsforvalter. Den nye offentlighetsloven stiller også krav til kommunene.

Hva gjør vi med disse utfordringene? Vi kan ikke vente på Riksarkivet som har fokus på det statlige nivået og tenker mindre på kommunale behov. Vi må etablere kompetanse- og metodeutvikling som sikrer at vi kan yte tjenestene kommunene trenger. IKA skal tilby tilgang til arkivene som ivaretar kommunale behov. Vi må endre kurs fra å fokusere på arkivformater over til å fokusere på tilgjengeliggjøring!

Hva gjør vi med disse utfordringene? Samarbeid tvinger seg fram! Investeringer i infrastruktur for å etalbere et depot blir for store for hvert enkelt IKA. Samordning av metodikk og rutiner. Arkivene blir ensartede og lettere å samle i et felles depot. Utvikling av felles depotverktøy blir mulig. Samordne kompetanseutviklingen i IKA-miljøet slik at vi får en felles platform.

Hva gjør IKA Møre og Romsdal nå? IKA MR samarbeider regionalt med IKA Trøndelag og Arkiv i Nordland. Forbereder et felles digitalt depot der institusjonene deler på kostnader ved teknologisk infrastruktur og kompetanse. Etablerer basisen for et depotstyringsverktøy. Samordner metoder, verktøy og kompetanse.

Hva gjør IKA Møre og Romsdal nå? Med støtte fra ABM-utvikling etableres det en landsomfattende faggruppe for kommunale digitale depot (IKA, byarkiver, fylkeskommunale arkiver) som fokuserer på kompetanse- og metodeutvikling. Et utvalg med deltakelse fra faggruppa, det kommunale arkivmiljøet og Riksarkivet utreder et mulig nasjonalt kompetansesenter.

Status infrastruktur IKA MR IKA MR har i 2008 oppgradert sine datasystemer. Økt sikkerhet. Sikker VPN tilkobling fra kommuner til IKA MR. Sikker behandling av både fulldigitale sakarkiv og fagsystemer (økt krav i overgangen fra CD- lagring til større datamengder). Økt funksjonalitet og tilgjengelighet. Fokus på åpne standarder . Linux og åpen kildekode.

Periodisert avlevering fagsystemer? En rulleringsmodell hvor samtlige fagsystemer deles inn i 3 grupper, og det foretas avlevering fra 1 gruppe pr. år. Krever aktiv egeninnsats fra kommunene. Bidrar til å tette hullene i avleverte fagsystemer?

Tradisjonell metode for uttrekk Tradisjonelt har digital avlevering av sakarkiv og fagsystemer krevd høy datakompetanse. Uttrekk har krevd full oversikt over systemets tabeller og relasjoner. Krav til kompetanse på hvordan trekke data fra hvert enkelt sakarkiv og fagsystem.

Ny metode og verktøy for uttrekk Ny metode og verktøy minimaliserer kompetansekrav. Ingen bevaringsvurdering i uttrekksfasen. Alle tabeller tas med. Fokus flyttes fra avlevering over til formidling. Bevaringsvurderinger tas i stedet i selve formidlingsløsningene (valg av søkekriterier). IT-personell i kommunen kan også selv foreta avlevering på en standardisert og enkel måte. Ingen ekstra kostnader for kommunen. IKA MR har samlelisens for MySQL Migration Toolkit. Tar IKKE fulldigitale dokumenter.

Nytt kommersielt verktøy - DEX Arkivdanner/kommune gjennomfører uttrekket fullt ut. DEX lager en ferdig arkivpakke som kan leveres klar for levering til digitalt depot. Hver arkivdanner/kommune må kjøpe egen lisens. Pris er basert på inngyggertall /kostnad pr. uttrekk. Støtter uttrekk av fulldigitale dokumenter. Kan sannsynligvis også benyttes på fulldigitale Noark-4 sakarkiv systemer. Norsk leverandør med et verktøy som i stor grad erstatter kompetansekrav ved uttrekk. http://www.dextractor.no

Ny metode og verktøy for uttrekk

Ny metode og verktøy for uttrekk

Søk og formidling – nye muligheter Min side og KS med flere aktører i tverrfaglig prosjekt. Alle IKA blir en kilde ved søk etter klientinformasjon. Høy vekt på sikkerhet. Tilgang til å søke etter hvilken informasjon på enkeltindivider (hva ligger lagret hvor). IKKE tilgang til hele dokumentene ved søk fra min side!

Hva gjør vi ut 2008? IKA MR vil øke takten på uttrekk og avleveringer ved hjelp av de nye metodene. Utprøving av nye formidlingsløsninger vil bli foretatt. Alle kommuner skal få besøk av IKA MR. Ta fortsatt kontatk for å avtale avleveringer!