Enkle regler for koking av kjøtt (1)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi har kjøpt en liten hytte på fjellet, og lurte på om du ville ta med deg familien eller noen venner og komme en tur i påsken for en liten påskepils med.
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
Hvordan er et atom bygd opp?
Vask, stell og bevaring av tekstiler
JULEMAT.
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
VEDLIKEHOLD GROVFILTER OG ELEKTROSTATFILTER
En innføring i spillet: Lag En Setning
Legeringer Per-Einar Rosenhave
Råd for et sunt kosthold (1)
Vedlikehold og reparasjon
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Vi lærer å lese en oppskrift
Styrking av elevers grunnleggende ferdigheter gjennom aktiviteter innen målområdet mat og helse.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 4 Praktisk matlaging Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Kjøkkenet er et koselig sted, ikke sant?
FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE
Matenerklar.no tipser Uke 32 ( august) 5 *= minst 7 av disse er økologiske Har du merket huset ditt godt med husnummeret? Er nummeret godt synlig.
Torskens anatomi Se på bildet over og finn de ulike delene på din fisk. Studer munnåpningen. Hvor er tennene festet? Ser du andre organer i munnhulen?
Gammel kinesisk visdom
Veiledning: Nedpumping av kuldemedium til utedelen.
Under huden Øyvind Hjelle & Halvar Ellingsen
Påbudt merking av matvarer (1)
Noras hemmelige makroner Ps. Ikke røp oppskriften til Helmer
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Norske landskap Ulf Skauli
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
 Komfyr er et multi funksjons apparat.  Man bruker komfyren til å varme opp, koke, bake eller steke.  Ordet komfyr betegner kokeovn av støpejern med.
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Sand i vann, det går an - Abrajet
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Grunnleggende ernæring
MAT OG KULTUR.
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Første videosekvens viser FOTSTELL
Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Røyking og speking til hjemmebruk Kaldrøyking (15-30 grader) Speking av kjøtt Spekepølser.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
1.
Røyking og speking til hjemmebruk
Hva er kulde og hva er varme.
Protein og fett Uke 9.
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vannrakett med fallskjerm
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
VANN.
Vitaminer og mineraler
Etter denne timen skal du kunne:
Utskrift av presentasjonen:

Enkle regler for koking av kjøtt (1) Kok opp vannet. Legg i kjøttet, skru ned varmen og løft om nødvendig kjelen litt til side. La kjøttet trekke like under kokepunktet. Fosskoking gir tørt og hardt kjøtt.

Enkle regler for koking av kjøtt (2) Kjøttet er mørt og ferdig kokt når det løsner fra beinet. Koketiden varierer med kjøttype, type kjøttstykke og alder på dyret. For å kontrollere at kjøttet er ferdig er det sikrest å ta opp et stykke og skjære i det.

Koking av fisk Når du koker fisk, går du frem på samme måte som koking av kjøtt. Fisk trenger mye kortere koketid enn kjøtt, bare ca. 10 minutter når du koker den i skiver eller fileter. Ta fisken forsiktig opp av vannet med en hullsleiv. Husk at fisk faller lett fra hverandre.

Enkle regler for steking av kjøtt i panne (1) Kjøtt som skal stekes, bør ha ligget i romtemperatur i minst ½ time. Tørk alt kjøtt som skal stekes, godt med tørkepapir. Bruk ren stekepanne.

Enkle regler for steking av kjøtt i panne (2) Stek i myk eller flytende margarin eller olje. Margarinen er passe varm når den har skummet ferdig og er lysebrun. Det er vanskeligere å vite når oljen er passe varm. Blander du den med litt margarin, er det lettere å se. Ha margarin/olje i en stekepanne. Sett kokeplaten på fullt 1–2 minutter, skru den så ned til middels varme. Legg kjøttet i pannen når fettet er passe varmt. Stek lite kjøtt om gangen, ellers blir pannen avkjølt, og stekeresultatet blir dårlig.

Enkle regler for steking av kjøtt i panne (3) Når kjøttet har fått fin stekeskorpe på begge sider, skal det etterstekes på svak varme. Dersom du har høy steketemperatur over lang tid, blir kjøttet tørt, og det kan dannes skadelige stoffer i stekeskorpen. Dersom du steker i flere omganger, bør du vaske pannen med litt vann mellom hver gang.

Steking av fisk Når du steker fisk, går du frem på samme måte som for steking av kjøtt. Husk at fisk må behandles forsiktig. Den kan lett gå i stykker under steking.

Enkle regler for woking av kjøtt (1) Kjøtt som skal wokes, må være mørt. Skjær kjøttet i lillefingertykke strimler på tvers av muskelfibrene. Skjær opp alle de andre ingrediensene på forhånd. Varm opp oljen i woken. Bruk olje som tåler sterk varme, for eksempel raps- eller solsikkeolje.

Enkle regler for woking av kjøtt (2) Wok kjøttet i små porsjoner i flere omganger. Da får du fin stekeskorpe og saftig kjøtt. Wok grønnsakene raskt mens kjøttet hviler. Målet er å beholde grønnsakene sprø og kjøttet saftig.

Woking av fisk Wok med fisk lages på samme måte som kjøtt. Bruk helst fet fisk som laks og ørret, steinbit og kveite. Vær svært forsiktig med å røre etter at du har blandet fisken inn i de ferdig wokede grønnsakene. Den går lett i stykker.

Enkle regler for steking av store kjøttstykker i stekeovn (1) Steker under 2 kg skal stekes ved 160–175 °C, steker over 2 kg steker du på 125 °C. Steketiden varierer med vekt, temperatur og form på kjøttstykket. Bruk derfor alltid steketermometer. Steketermometeret stikker du midt i den tykkeste delen av kjøttet, der du måler kjernetemperaturen. Det må ikke stikkes mot bein. Da viser det feil temperatur.

Enkle regler for steking av store kjøttstykker i stekeovn (2) Kjernetemperaturen er temperaturen midt i kjøttstykket når det er ferdigstekt. Den optimale kjernetemperaturen er ulik for de forskjellige kjøttslagene. Disse temperaturene er angitt på steketermometeret.

Enkle regler for steking av store kjøttstykker i stekeovn (3) La alltid kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det opp, ellers renner unødig mye kjøttsaft ut.