Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

JULEMAT.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "JULEMAT."— Utskrift av presentasjonen:

1 JULEMAT

2 Pinnekjøtt Pinnekjøttet blir laget av sauens ribbensside, det blir både saltet og tørket også dampkokt over et rist av bjørkepinner eller metall. Slakteren bedøver sauen med boltpistol og avblør det, så flås skinnet av og innvollene fjernes. Når denne prosessen er ferdig blir kjøttet levert videre til kjøttskjæreren som da parterer slaktet. Når kjøttskjæreren er ferdig med parteringen blir kjøttstykkene kjørt til div. bedrifter og/eller butikker. Man kan nå kjøpe pinnekjøtt usaltet og tørket for og så gjøre denne prosessen selv. Her ser du hvordan dette gjøres:

3 Pinnekjøtt Hele kjøttet gnis inn i salt og legges i et kar eller trau med bunnen dekket av salt. Strø over salt så det dekker ribben. Sett kjøttet kjølig (+8 til 10 °C) i 3 dager. Snu ribben en gang per dag. Ta så opp ribben og skyll av saltet og tørk godt med papirhåndkle. Heng ribben opp og la den tørke i 6 – 8 uker. Del så pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut rikelig med vann i ca. 30 timer i romtemperatur. Så er det på tide å legge metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en vid kjele. Fyll så på med vann slik at det står i høyde med risten. Nå legger du pinnekjøttet over og lar det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer. Husk og pass på slik at det ikke koker tørt. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over lang-pannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

4 Pinnekjøtt Som garnityr (“ved siden av mat”) til pinnekjøttet bruker man som regel grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Pølsene kan du dampe sammen med kjøttet de siste 15 – 20 minuttene. Selvfølgelig er det og så folk som pleier bruke grønnsaker til (gulerøtter, brokkoli, rosenkål, m.m.).

5 Lutefisk Lutefisk er tørrfisk av torsk eller en annen art som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen. Lutefisk er tradisjonell mat i Norden, unntatt i Danmark.

6 Lutefisk Lutefisk lages enten fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess. Den blir først og fremst lagt i bløt i kaldt vann i 5 – 6 dager med daglig skift av vannet. Så blir den lagt i bløt i kaldt vann som er tilsatt lut i to dager. Når fisken går gjennom denne prosessen sveller fisken opp til mer enn sin opprinnelige størrelse, samtidig som proteininnholdet reduseres med ca. 50% - noe som gir fisken dens karakteristiske konsistens. Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut og har en pH-verdi på 11 – 12 og er giftig. For at fisken skal bli spiselig igjen, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager. Nå er fisken klar for sluttberedning, og må kokes veldig forsiktig slik at den ikke faller fra hverandre. Den trenger ikke vann i det hele tatt, det er tilstrekkelig å legge den i en panne med lokket på og slik at den kan trykkoke ved lav varme i 10 minutter. Du kan også gjøre dette i ovnen, det er bare å pakke fisken i aluminiumsfolie og la den godgjøre seg ved 180 grader i 20 minutter. Tørrfisken som brukes er rundfisk eller råskjær vanligvis av torsk, lange, brosme eller sei.

7 Lutefisk Som garnityr (“ved siden av mat”) til Lutefisken bruker man tradisjonelt ertestuing, bacon, og sennep. Poteter og grønnsaker (gulerøtter, brokkoli, blomkål) er også veldig vanlig til lutefisken nå til dags. Noen bruker og så sirup, kålrabistappe og lefse/flatbrød.

8 Ribbe Ribbe er en tradisjonell matrett som er vanlig til jul, de fleste i Norge (ca. 60%) spiser ribbe som julaftens rett. Ribben kommer fra sidekjøttet på grisen, og det finnes tre varianter av ribbe: Tynnribbe, Midtribbe og Familieribbe. Grisen går igjennom det samme som sauen; slakteriet for å avlives, kjøttskjæreren for partering og så til butikker for å selges. Når den kommer til butikken kan du velge mellom tre forskjellige typer ribbe, som nevnt tidligere. Tynnribbe: uten kotelettkam, vanligste er å tilberede med svor. Midtribbe: tynnribbe med kotelettkam, trenger lengre steketid. Familieribbe: midtribbe uten ryggbein, enklere å skjære opp.

9 Ribbe Når man skal tilberede ribben lager man en marinade av sukker, salt og de smakstilsetningene du selv ønsker å bruke. Gni blandingen på kjøttet og legg det i kjøleskapet eller et kaldt sted med lett press på i et par dager. Alt nå er ribben klar for steking, dette skjer som regel i to økter. Første runden stekes den med folie på i ca. 45 min ved relativt sterk varme (ca. 230 grader). Den andre økten skal ribben stekes på en svakere varme (ca. 200 grader) i 1 – 2,5 timer, avhengig av ribbetype. Ribben stekes i lang-panne med svoren opp, legg en asjett under ribben på midten slik at den kommer høyere opp – da renner fettet bort fra ribben. Så helles det vann over og ribben er klar for damping og steking. La ribben hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften får satt seg ordentlig på kjøttet. Ribben pleier som oftest å få sprø svor selv, om ikke kan du bare sette den høyere i ovnen og øke temperaturen til rundt 250 grader, eller bruke ovnens grill. Husk å alltid følge med slik at du ikke svir svoren. Skulle noe av svoren blir fortere ferdig kan du bare dekke dette med folie. En annen ting du også kan gjøre er å skjære av den tynneste delen og forsette stekingen av den tykkere delen.

10 Ribbe Som garnityr (“ved siden av mat”) til ribbe bruker man surkål, rødkål og/eller rosenkål. Medisterpølser, julepølse, medisterkaker, tyttebærsyltetøy og poteter er det folk bruker mest. Grønnsaker som gulerøtter, rosenkål, brokkoli, kålrabi (kålrabistappe) er også noe som folk som oftest bruker. Det viktigste av alt må jo være sausen, den skal være laget av sjyen til ribben (ribbefett).

11 Dessert Etter en god julemiddag sammen med venner og familie er det ikke noe som er bedre enn å slappe av med en god dessert og en hyggelig samtale. Det finnes mange forskjellige desserter og kaker som blir brukt når juletiden slår inn. Den mest tradisjonelle og kjente er selvfølgelig riskremen. Riskrem er ikke den eneste desserten som pleier å vise seg frem. Det finnes mange som bruker å servere multekrem, karamellpudding, tilslørte bondepiker og pannacotta på julaften. Utenom disse dessertene er det alltid pepperkaker, kakemenn, delfiakake, krumkaker, juleknekk, sjokolade trøfler og mye mer. Dette settes på bordene som gjestene kan knaske på mens gavene åpnes, eller mens barna ser på jule-tv, barne-tv eller leker rundt og venter spent på å åpne pakkene.

12 Dessert Alle kjenner til den tradisjonelle riskremen med rød saus og mandel i. Den er enkel å lage og god å spise. Man bruker ca. 20 – 40 min på å lage den. Ingredienser (4 porsjoner): 500 g risgrøt 4 ss sukker 1 ts vaniljesukker 3 dl kremfløte Rød saus: 4 dl husholdningssaft 3 dl ca. vann 1 ss potetmel Fremgangsmåte: Pisk krem med sukker. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker. Bland saft av rips, bringebær, jordbær eller kirsebær en del sterkere enn når du drikker den. Kok opp saft og potetmel under omrøring. La saften bli kald og server riskrem med herlig rød saus (kan også serveres med lunket saus). Skrell en mandel og ha i riskremen, den heldige finneren får en liten premie.

13 Dessert En sikker vinner er og så karamellpudding. Det smaker godt og den er enkel å lage. Man bruker ca. 60 – 70 min på å lage den. Fremgangsmåte: Lag karamell: Sett en 1 liters form på en middels varm plate, tilsett sukkeret. Det tar litt tid før sukkeret smelter og brunfargen kommer, vær tålmodig, ikke rør i sukkeret. Etter hvert som sukkeret karamelliseres, vend på formen slik at sukkeret blir jevnt smeltet. Drei til slutt på formen slik at karamellen blir jevnt fordelt. Sett til avkjøling. Kok opp fløte, sukker og vanilje. Avkjøl og bland inn halvpisket egg. Eggene må ikke vispes for mye, for da blir puddingen pipete (små-hullete). Sil blandingen over i formen. Stekes i vannbad på nederste rille i ovnen, på 120 ° C i ca. 2 timer. Avkjøl puddingen i formen i minst 1 døgn. Løs puddingen med en skarp, varm kniv og hvelv på serveringsfat Karamellsausen, som er igjen i formen, kan serveres som den er eller blandes med pisket kremfløte. Ingredienser (4 porsjoner): 8 ss sukker (til karamell) 2 ½ dl kremfløte 2 ½ dl matfløte 50 g sukker 1 stk vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker) 4 stk egg

14 Dessert Multekrem kommer aldri til å gå av moten, server gjerne med noen kjeks eller kaker. Enkel å lage, helt ypperlig som jule-dessert. Man bruker ca. 10 – 20 min. Ingredienser (4 porsjoner): 4 dl kremfløte 5 dl multer 3 ss sukker Fremgangsmåte: Bland sukker og multer. Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca. 3 dl. Server multekremen med småkaker eller kjeks.

15 Presentasjon laget av KILDER. OPPGAVE. Janet Olsen - 1 RMB
Om Jule mat. (Pinnekjøtt, Lutefisk, Ribbe & Dessert). Menyen sendes inn enkelt for seg selv. KILDER. Råstoff og produksjons boken. Kildene brukt til å finne bilder + informasjon.


Laste ned ppt "JULEMAT."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google