Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE"— Utskrift av presentasjonen:

1 FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE
ER SKADEN ALVORLIG,ELLER ER DU I TVIL HVA DU MÅ GJØRE, RING MEDISINSK NØDTELEFON: 113

2 Brannskader graderes etter hvor dypt i huden skaden går.
Førstegrads forbrenning Ved førstegrads forbrenning er huden rød, tørr og smertefull. Skaden er overfladisk og begrenser seg til overhuden.Skaden behandles ved nedkjøling. Smertene kan dessuten lindres ved hjelp av salve eller lignende. Andregrads forbrenning Andregrads forbrenning går noe dypere i huden, danner ofte væskefylte blemmer, og kan gi sterke smerter. Stikk ikke hull på blemmene – det kan føre til både væsketap og infeksjon i brannsåret. Skaden behandles ved nedkjøling. Smør ikke salve eller lignende på brannsåret.

3 Brannskader fortsetter……
Tredjegrads forbrenning Tredjegrads forbrenning er den alvorligste brannskaden, der alle lag i huden er skadet. Kjennetegnet er store sår, og brent eller forkullet hud. Ved skålding (for eksempel på grunn av kokende vann) blir huden gjerne gråhvit.

4 Førstehjelp: 1.Bring den brannskadde i sikkerhet
2.Kjøl ned den forbrente kroppsdelen 3.Fjern løst tøy rundt brannskaden 4.Beskytt sårene 5.Sørg for at den brannskadde raskt får legebehandling Er skaden alvorlig ring : 113

5 FARE FOR INFEKSJON Det kan lett oppstå infeksjon i brannsår. Etter nedkjøling bør sårene dekkes til med sterile kompresser over den forbrente huden. Har du ikke kompresser, kan du bruke et rent laken, lommetørkle eller lignende. BRUK IKKE PLASTER

6 FARE FOR SJOKK Væsketap som følge av brannskaden kan føre til at den forbrente personen kommer i sjokktilstand. Det er en livstruende tilstand hvor blodtrykket faller sterkt. Symtomer på sjokk er blant annet blek, gråhvit hud som føles kald og klam, rask og svak puls, overfladisk og rask puls og svetting. Ved fare for sjokk skal den brannskadde legges ned med bena høyt, og klær og annet som strammer , skal løsnes. Personen skal ikke ha noe å spise eller drikke.

7 FARE FOR BEVISSTLØSHET
Vær også oppmerksom på at sterkt brannskadde personer kan miste bevisstheten. Det er da viktig å passe på at personen ikke slutter å puste og at hjerte ikke stopper. Legg den bevisstløse i stabilt sideleie. Sjekk åndedrett og puls. Iverksett om nødvendig hjerte og lungeredning. Hold personen under observasjon helt til han/hun er kommet under legebehandling.


Laste ned ppt "FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google