Europas 7 problemer Frivillig barnløshet. Fundamental endring i befolkningsstruktur. Sammenbruddets tall er 1,3 Den demografiske motsatsen til en frontkollisjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
De dårige følelsene. Veiene ut..
Barn har rett til trygg oppvekst
Riktig eller galt? Eller nesten riktig?. Det var elskere som skiltes seg med den største vanskeligheten. (2 feil) Jentene fikk ingen eller veldig litt.
VESTEN.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Omsorg for barn og permisjon
Norge - verdens mest innovative nasjon Fiksjon eller virkelighet? av Dr. philos. Eli Moen.
Motivasjon i et sosiologisk perspektiv
Inkludering i idrettslaget Muligheter og utfordringer Inkluderingskonferanse, 14 – 16 januar Mozafar Amini.
Norges olje- og gassvirksomhet
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
10Velstand og velferd.
Fremtidens matproduksjon
1 1 Myter om integrering og innvandrere Innledning på Fagkonferansen INTRO 5 år 2. september 2009 Seniorforsker Lars Østby Statistisk sentralbyrå
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
LÆRING Grunnleggende prosesser
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Familien II. Barnet og familien i det senmoderne velferdssamfunn
Kjært barn har mange navn IKS v/ Ronald Nolet.
Page 1 Realfagsutdanning mot 2010 Hva bør et realfaglig fakultet ta hensyn til? Per O. Aamodt NIFU STEP.
Kapittel 19. Nasjonalisme
Frihet Trygghet Handlekraft Bergen Offentlig fagskole konferanse.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
14 Samarbeid over grenser
Frivillige organisasjoner
Østlandsforskning Eastern Norway Research Institute Regionalkompetanse Asgeir Skålholt Østlandsforskning
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Fremtidens matproduksjon
© 2006 IBM Corporation Global åpenhet og samarbeid er framtidens business Morten Andreas Meyer – IBM.
Det norske utvandrersenteret
Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
EVU i samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning Seniorrådgiver Helge Halvorsen NHO Avdeling arbeidsliv Miniseminar NRØA.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Nasjonale strategier? Krise og nye initiativ ( ) EDC, Messinakonferansen og Romatraktaten.
Regjeringens integreringspolitikk Statsråd Erna Solberg 19. april 2004.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Klima i endring Hvor sårbart er Norge? Og hva med Oppdal som vintersportssted?
USA og integrasjon.
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
” Alle mennesker sosialiseres inn i en kultur, som skaper orden, forutsigbarhet og mening for den enkelte” (Jacobsen og Thorsvik, 2002:118).
NORSKKURS GRUPPE A.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
 Innlegg: Arbeids- og velferdsdirektoratet s nasjonale konferanse Penger til besvær, Asle Toje.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
MR-utfordringer i migrasjons- og asylpolitikk Styreleder Trygve G. Nordby.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Vest-Europa: Økonomisk hjelp frå USA Oppstarten til EU Utvikling av velferdsstatar Kvinner i arbeid.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Demokrati som styreform
Økonomiske utsikter for 2015
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Romatraktaten.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Fra ruiner til velferdsstater
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Norge - en oljenasjon i solnedgang?
Utskrift av presentasjonen:

Europas 7 problemer Frivillig barnløshet. Fundamental endring i befolkningsstruktur. Sammenbruddets tall er 1,3 Den demografiske motsatsen til en frontkollisjon. –ganske enkelt for få fruktbare kvinner i befolkningen. Naken gren fenomenet. Forrykket balanse yte-nyte.

Dårlig utdanning. Europa gradvis overgitt lederskapet innen høyere utdannelse til USA. De vinner flest nobelpriser, har de best rangerte universitetene. Europa er ganske enkelt ikke gode på høyere utdanning. Europeere sitter for lenge på skolebenken –og de studerer feil ting. For mange samfunnsvitere, for få realister. Resultatet er at mange Europeere har studielån, men mangler jobb.

Elefantsyk stat. En spenning mellom det frie initiativ og en stat som spiser stadig mer av kaka. Statens utlegg som prosentandel av brutto nasjonalinntekt i vestlige land steg fra 18,4 prosent i 1920, til 28,4 prosent i 1960 til 47,7 i Mens privat næringsliv har vist seg fleksible i krisetider, har staten i de kriserammede økonomiene hatt vanskelig for å redusere sine fordringer tilsvarende. I stedet for å kutte har landene i sør satt seg i bunnløs gjeld for å bevare en velferdsstat de ikke har råd til.

Oversentralisering. Europas styrke opp gjennom hundreårene har vært mangfoldet. At forskjellige stater har valgt forskjellige løsninger på de samme problemene i en atmosfære av skarp konkurranse har fostret innovasjon. EUs hang til integrasjon for integrasjonens skyld er trolig en del av problemet. Det kanskje mest åpenbare eksemplet på dette er euroen. Soros / Sarrazin: En felles pengepolitikk for så ulike økonomier er økonomisk irrasjonelt.

Svak gründerånd. Mye av Europas industri har utvandret. Vi produserer ganske enkelt ikke så mye lengre. USA bygger opp produksjonsindustrien igjen, setter Europa sin lit til innovasjon. Men innovasjon har på kort tid blitt et honnør-ord, tømt for innhold. McKinsey: produktiviteten i Europa har falt år etter år siden 1990-tallet, sammenlignet med USA. Global Entrepreneurship Monitor, viser at unge gründere utgjør 4,3 % av den voksne befolkningen i Tyskland, Italia og Frankrike, mens tallene for USA er 7.6 % og 14 % i Kina.

Ulønnsom innvandring. Porøse grenser undergraver politikernes evne til å ivareta sine borgeres økonomiske interesser. Innvandringen til Europa er primært drevet av ‘supply’ snarere enn ‘demand’. Europa har vært tregere enn USA og Canada i å foretrekke innvandrere med etterspurt kompetanse. Innvandringsregnskaper viser dårlige nyheter. Modellen med milde integreringstiltak og sjenerøse velferdsordninger fungerer dårlig. Urovekkende sammenfall mellom etnisitet, religion og kultur på den ene side -og sosioøkonomisk status

Postmodernisme. Dette er x-faktoren, mentaliteten. Svekkelsen av patriotismen som har gjort folk villige til å utsette egen nytelse på vegne av fellesskapet. I limbus mellom en nasjonal fortid og en enda ikke oppnådd postnasjonal erstatning, er Europe i limbus. Europeere er mer opptatt av sine rettigheter enn av sine plikter. Under postmodernismen reduseres det kollektive «vi-et» som er en forutsetning for velferdsstaten.