Skjønnlitterær fortelling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Advertisements

Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
I.
Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok


Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
VIRKEMIDLER.
Les meilleures photos de L'année 2005 D'après NBC Livet fortjener virkelig en kjærlig omtale, slik at vi strekker oss mot himmelen, ser hvor godt vi har.
Hvordan intervjue en forsker?
Verbal a) Form Verbalet blir dannet av verbene i setningen.
FEILING gir erfaring Ikke la ting være uprøvd fordi du er redd for å feile. Du lærer mest av å gjøre, så gjør mest det.
Kapittel 28 Norgeskartet
Sett inn riktig tid/form av verbet
Kapittel 5 oppgave a) Fra presens til preteritum 
Å skrive en god innledning
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Fra ord til liv desember 2008 " Men la din vilje skje, ikke min " (Lk. 22,42)
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
EPISK DIKTNING inkl novelle
En måte å lese Bibelen på
O PPGAVE 21 Side O PPGAVE 21 Da Mor (bli) ble sammen med Jan, (flytte) flyttet vi inn i det store huset hans nede ved sjøen. Jeg (få) fikk.
NASJONAL KONFERANSE NAFO
Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
Roman- og novelleanalyse
Taushetsplikt for frivillige
Bokpresentasjon Oslo.
PRONOMEN.
Kapittel 47 Å gjøre lekser.
Hypotetiske setninger. Lag setninger slik eksemplene viser. 
Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold. 
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Johannes 21,11-19.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Jesus, døperen Johannes og jul
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
Kapittel 2: Episk diktning
Skriveprosessen – …fra tanke i hodet til tekst i skriveboka…
dekke opp innenfor egen 16-meter
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Litterære virkemidler
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Fortelling Novelle Roman
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
God morgen! Tanker etter i går?
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Fortellinger som metode.
Labov og Waletzky Narrativ analysis
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Kapittel 20 Å reise kollektivt Kjører du kollektivt?
Kapittel 24 Samtale om været. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene. 1. forsinket 2. fortsatt 3. rastløs 4. ingen 5. å huske 6. en helg 7. overrasket.
Fortelling. Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene.
Verb Presens – forteller om noe som skjer nå eller noe som pleier å skje Preteritum – Forteller om noe som skjedde i fortid.
Sinne Film:
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Utskrift av presentasjonen:

Skjønnlitterær fortelling En fortelling som er oppdiktet.

Skjønnlitterær fortelling Det viktigste i en fortelling er handlingen Handlingen strekker seg over tid (et tidsrom) Fortellingen begynner i en situasjon og avsluttes i en annen

Skjønnlitterær fortelling Noe må sette handlingen i gang Det kan være en person som vil noe Det kan være en konflikt Fortellingen har: hovedpersoner og bipersoner (disse er ikke så sentrale i fortellingen)

Fortelling Hvordan kan fortellingen begynne? Med begynnelsen Begynne midt i handlingen (in medias res) (da må du se tilbake på det som allerede har skjedd) Begynne med slutten -Da er konflikten over eller prosjektet fullført (da må du se tilbake på det som skjedde tidligere)

Fortellingen Å skrive spennende Her er noen knep: 1: Utvid øyeblikket Når det skjer noe spennende, må du prøve å gjøre situasjonen spennende Du må kanskje beskrive detaljene: Klokka som tikker, vinden som uler…

Fortellingen 2: Vis i stedet for å si I stedet for å skrive «Hun var redd» kan vi skrive…. «Er det noen utenfor huset? -hun står som spikret til golvet».

Fortellingen Øke tempo Dette kan du gjøre ved å skrive kortere setninger: «Jeg går gjennom skogen, det er kaldt og stille. Plutselig hører jeg noe like bak meg. Jeg lytter. Men går bare videre. Hvem er det? Jeg snur meg. Da ser jeg hunden som kommer løpende».

Fortellingen Ikke avslør alt med en gang Hører du en lyd på utsiden av huset en sein kveld, så ikke skriv at «du tar en lykt og lyser ut, da ser jeg kameraten min». Du må prøve å dvele ved det som kan bli spennende.. «Jeg hører en lyd ute i hagen, hva kan det være? Er det vinden eller er det noen der ute. Da ringer det på døra. Jeg står stille. Skal jeg åpne…?».

Fortellingen Ytre og indre spenning I en action-film er det ofte ytre spenning (Vi kan se biler som kjører fort i en film) Indre spenning – da er vi mer opptatt av hva personer føler og tenker: «Han tenker på henne hele tiden. Men tenker hun på ham. Skal jeg sende en melding og spørre, nei, han kjenner seg forvirret nå. Bar han kunne snakke med noen.»

Fortellingen Synsvinkel Fortelle i første person: Jeg Fortelle i tredjeperson: Han eller hun «Han gikk alene hjem etter skolen, han tenkte på hva de andre hadde sagt til ham i friminuttet». Eller «Jeg gikk opp trappa til 3. etasje, norsktimen skulle begynne om 5 minutter».

Fortellingen TID: Mange fortellinger er skrevet med verbene i preteritum, fortid. Men det går an å bruke presens, nåtid. Da blir hendelsen tettere innpå oss. Husk: At om du skriver i fortid (preteritum), men går over i nåtid i en eller noen få setninger, kaller vi det for dramatisk presens. «Han gikk opp Storgata, det var varmt og midt på dagen. Han hadde netto kommet med bussen fra Oslo. Nå var det slutt på vinterferien. Plutselig er det noen som roper navnet hans. Slik var det at han traff igjen en kamerat som han ikke hadde sett på flere år.».