ERSTATNINGSRETTSLIGE ASPEKTER RUNDT KOMMUNENS ROLLE SOM VANNLEVERANDØR

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Se: Styrets ansvar Se: Holt.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
B/A-bransjen er en høyrisikobransje
Forbrukerportalen.no Vannkonferansen 2007 Vann – en helt vanlig forbrukervare Lasse Billington Underdirektør i Forbrukerrådet.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Hygieniske barrierer i vannforsyningen Jens Erik Pettersen Finnsnes, oktober 2005.
Tomrommet som oppstår ved manglende eller mislykket kommunikasjon, fylles raskt med rykter, sladder, vrøvl og gift.” Henry Louis Mencken Hovedverneombudet.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Farlig byggeavfall fra vugge til grav ( Sett fra et juridisk perspektiv )
Hvor i verdikjeden ligger ansvaret dersom uhellet har skjedd?
Tvisten mellom Peder Ås (selger) og Lars Holm (kjøper)
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
Oppgave 2. Oppgave 2 a) De sentrale paragrafene her er §§ 2 og 31 i personopplysningsloven (herretter forkortet til p.o. loven) og § 7-16 i forskriften.
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Byggherreforskriften
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Stiftelsen RNV - Rent Norsk Vann Paneldebatt - ledd 3+4 private/profesjonelle brukere Deltakere Anne Marit Muri, Ansv. Redaktør - Vi i Villa Egil Lingass,
Ved bevissikring utenfor rettssak
Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo
Legemiddelhåndtering
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Dag 10 Partenes plikter etter en kjøpsavtale. Selgers plikter:
Herman Bruserud og Sondre Dyrland
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Fakultetsoppga ve i Fast eiendoms rettsforhold V14 Oppgavegjennomgang.
Erstatningsrett Professor Trine-Lise Wilhelmsen
Arbeidsgiveransvaret
Medvirkning etter skl. § 5-1
Erstatningsrett H05Trine-Lise Wilhelmsen1 Medvirkning etter skl. § 5-1  Innledning  Begrunnelse  Når foreligger medvirkning  Betydningen av medvirkning.
Erstatningsrett H05Trine-Lise Wilhelmsen1 Medvirkning etter skl. § 5-1  Innledning  Begrunnelse  Når foreligger medvirkning  Betydningen av medvirkning.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Årsakssammenheng Innledning Samvirkende skadeårsaker
Trine-Lise Wilhelmsen 1 Arbeidsgiveransvaret Innledning Begrepet arbeidstaker Begrepet arbeidsgiver Forsettlig/uaktsom Under utføring av arbeid/tjeneste.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Personalforsikringer Møte
Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Regler om innsyn og åpenhet i digital forvaltning
ERSTATNINGSRETT ved Birgitte Hagland førsteamanuensis ph. d. birgitte
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
FAGDAGER 2013 Opplæring og sakkyndig kontroll – ansvar.
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Ansvar for sikkerhet i idrettsanlegg
Ulovfestet objektivt ansvar
Ulovfestet objektivt ansvar
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Næringsforeningen i Stavanger-regionen Agenda 2. mars 2018
Oppgavegjennomgang – UiO Vår 2018
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Forholdet mellom tiltalebeslutning og dom
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Utskrift av presentasjonen:

ERSTATNINGSRETTSLIGE ASPEKTER RUNDT KOMMUNENS ROLLE SOM VANNLEVERANDØR AV ADVOKATFULLMEKTIG VINCENT TSANG

FORSKRIFT OM VANNFORSYNING OG DRIKKEVANN Formål: § 1: ”Denne forskriften har til formål å sikre forsyning av drikkevann i tilfredsstillende mengde og av tilfredsstillende kvalitet, herunder å sikre at drikkevannet ikke inneholder helseskadelig forurensning av noe slag og for øvrig er helsemessig betryggende.”

HVA ER DRIKKEVANN? § 3:”Alle former for vann, som enten ubehandlet eller etter behandling er bestemt til drikke, matlaging eller andre husholdningsformål uansett vannets opprinnelse, og uansett om det leveres gjennom distribusjonsnett, fra tankvogn, tankskip eller i flasker eller annen emballasje”. ”Alle former for vann som er bestemt til bruk i næringsmiddelvirksomheter til produksjon, behandling, konservering eller markedsføring av produkter bestemt til konsum, med mindre det er utelukket at vannets kvalitet kan påvirke de ferdige næringsmidlenes hygieniske kvalitet”.

HVEM HAR ANSVARET FOR OPPFØLGNING AV DISSE KRAVENE? § 5: ”Vannverkseier skal påse at drikkevannet tilfredsstiller kravene til kvalitet, mengde og leveringssikkerhet når det leveres til mottaker”. ”Vannverkseier skal påse at det etableres og føres internkontroll for etterlevelse av denne forskriften. Internkontrollen skal tilpasses virksomhetens art og omfang. For egen vannforsyning til en enkelt husholdning gjelder ikke kravet om internkonroll”.

HVILKE KVALITETSKRAV STILLES? § 12: ”Drikkevann skal, når det leveres til mottakeren, jf. § 5, være hygienisk betryggende, klart og uten fremtredende lukt, smak eller farge. Det skal ikke inneholde fysiske, kjemiske eller biologiske komponenter som kan medføre fare for helseskade i vanlig bruk. Drikkevann skal oppfylle kvalitetskravene i vedlegget i denne forskriften”.

PLIKT HOS LEVERANDØR INNEBÆRER RETT FOR MOTTAKER Konsekvenser ved at retten krenkes: § 20:”Forsettelig eller uaktsom overtredelse av denne forskriften eller vedtak gitt i medhold av den, er straffbart i henhold til matloven § 28 og kommunehelsetjenesteloven § 4a-11”.

ALMINNELIGE ERSTATNINGSRETTSLIGE PRINSIPPER: Økonomisk tap Påregnelig/adekvat årsakssammenheng mellom skaden og den påståtte ansvarsbetingende handling Ansvarsgrunnlag

ANSVARSGRUNNLAGET Skyldansvar/culpa: Skadevolder må betale erstatning hvis han/hun ikke har opptrådt så aktsomt som det er grunn til å kreve på vedkomne rettsområde Rt. 1947 s. 723 (Jernsplintdommen) Rt. 1951 s. 212 (Isklumpdommen)

DET OBJEKTIVE ANSVAR FOR FARLIG BEDRIFT Skadevolder må betale erstatning dersom hans/hennes virksomhet utsetter omgivelsene for en: Stadig Typisk Ekstraordinær risiko og denne risikoen materialiserer seg Rt. 1991 s. 1303 (Gulvlukedommen)

ARBEIDSGIVERANSVARET §2-1:(arbeidsgivers ansvar for arbeidstaker)         1. Arbeidsgiver svarer for skade som voldes forsettlig eller uaktsomt under arbeidstakers utføring av arbeid eller verv for arbeidsgiveren, idet hensyn tas til om de krav skadelidte med rimelighet kan stille til virksomheten eller tjenesten, er tilsidesatt. Ansvaret omfatter ikke skade som skyldes at arbeidstakeren går utenfor det som er rimelig å regne med etter arten av virksomheten eller saksområdet og karakteren av arbeidet eller vervet. 2. Med arbeidsgiver menes her det offentlige og enhver annen som i eller utenfor ervervsvirksomhet har noen i sin tjeneste.

GJELDER DISSE PRINSIPPENE OGSÅ FOR DET OFFENTLIGE? Ulike typer offentlig virksomhet: Det offentlige opptrer som en hvilken som helst privat aktør Det offentlige opptrer i kraft av å være ivaretaker av fellesskapets interesser

I mange tilfeller ivaretar det offentlige oppgaver som er nødvendige for at samfunnet skal ”gå rundt”. Dette er ikke oppgaver som det offentlige frivillig har påtatt seg Disse oppgavene kan være svært omfattende og kompliserte og det ligger ofte i kortene at det før eller siden vil gå galt Pålegging av erstatning rammer til syvende og sist ikke den som har forvoldt skaden, men fellesskapet Det er derfor lett å forstå at domstolene vil kunne utvise tilbakeholdenhet med å idømme erstatning i slike tilfeller

Rt. 1970 s. 1154 (Tirrannadommen): ”Jeg kan ikke se at denne ankegrunn kan føre fram. Når skipet under de rådende forhold seilte slik at det for navigasjonens sikkerhet var en absolutt nødvendighet at den røde lysbøyen lyste, har det tillagt lysoppmerkingen i finnsnesrenna en pålitelighet og en sikringsfunksjon som skipets folk burde vite at den ikke har, og som Fyrdirektoratet uttrykkelig har sagt at den ikke må tillegges. At lysbøyens slokning i dette tilfelle kan føres tilbake til menneskelig og ikke teknisk svikt, kan etter min mening ikke være avgjørende: denne svikt har ikke fremtrådt som et i denne sammenheng vesentlig eller upåregnelig avvik fra den grad av trygghet som Fyr- og merkevesenet har påtatt seg å etablere i dette farvann”.

Rt. 1992 s. 453 (Furunkulosedommen): ”Skal staten ha ansvar for skade ved slik kontrollvirksomhet, kan tapet bli meget betydelig. I avveiningen av hvem som er nærmest til å bære tapet, må det også være et sentralt hensyn at tapet ligger innenfor den næringsrisiko en oppdretter må kalkulere med. Den store næringsrisiko i oppdrettsnæringen tilsier at oppdretterne så langt mulig garderer seg mot tap. Tegning av forsikring er nærliggende. Oppdretternes henvisning til at det ikke er mulig å tegne forsikring, kan ikke være holdbar. Det er et spørsmål om pris”.

HVA MED VANNVERKENE? Det er ingen automatikk i at kommunene skal være erstatningsansvarlige for skader som oppstår på grunn av forurensning i drikkevann Uklarheter knyttet til ansvarsgrunnlag Hvorvidt det foreligger et erstatningsansvar må bero på en konkret vurdering av blant annet årsaken til forurensningen og graden av klanderverdighet hos vannverkene Selv om erstatning skulle tilkjennes vil erstatningsbeløpet kunne risikere å bli nedjustert etter skadeerstatningsloven § 5-2

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN