BÆREKRAFTIG MAT OG MATPRODUKSJON

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor produsere mat i Norge?
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Å være eller å drite i været
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Bærekraftig havbruksnæring – er oppdrettslaksen blitt “havets superkylling” Ole Torrissen Fakultet for Biovitenskap og Akvakultur.
Klima Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang
Konsekvenser av klimaendring
Hvorfor & Hvordan økologisk?
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Matvaresikkerhet og jordvern
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Bærekraftig utvikling
Fremtidens matproduksjon
Livet i havet – vårt felles ansvar Fiskebåtredernes Forbund Liv Holmefjord, fiskeridirektør Nye utfordringer for forvaltningen.
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Agderlandbruket i et globalt perspektiv - med fokus på klimaendringer
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark.
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Fremtidens matproduksjon
1 Informasjon om energiutnyttelse av avfall NRFs arbeidsgruppe for energiutnyttelse, Februar 2002.
FOKUS !.
Geografiprosjekt Våren 2009
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
Regnskog og klima.
Bærekraftig matproduksjon
LO representantskap 9.Juni Fred Bakkejord Rudshøgda, Otta og Gol.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Helgeland Havbruksstasjon As
På de høyeste bredde-gadene
Velkommen til klimatoppmøte!
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Nybegynnerkurs i birøkt Dagens tema: Kvalitetssystem i landbruket, KSL Helse, miljø og sikkerhet, HMS.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Bærekraftig forbruk Utfordringer! Hvordan ivareta målområdene i egen heimkunnskapshverdag?
Fattigdom og miljøproblemer ses i sammenheng Kortsiktige økonomiske hensyn må vike for langsiktige miljøhensyn.
Et nytt perspektiv på bærekraft Geir Lieblein Institutt for plante- og miljøvitenskap Presentasjon 11. januar 2005 Miljøseminar, UMB, 11. januar 2005.
Framtida er bioøkonomisk
Undervisningsoppgaver høst 2016
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Norden som foregangsregion
Perspektivet:. Klimasmart matproduksjon Finn Aasheim, Norges Bondelag Agderkontoret Bystranda,
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Næringslivet har miljøansvar
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Vitaminer og mineraler
Undervisningsoppgaver høst 2016
Klimapraten 2019 Presentere deg selv og klimapraten2019.
Utskrift av presentasjonen:

BÆREKRAFTIG MAT OG MATPRODUKSJON

Hva er bærekraftig utvikling Bærekraftig utvikling er en utvikling som møter dagens behov uten at det ødelegger for kommende generasjoners muligheter til å dekke sine behov. For at vi skal få til en bærekraftig utvikling, må vi på verdensbasis jobbe på tre områder: økonomi, sosiale forhold og miljø. Men for å få til en bærekraftig utvikling må vi også stoppe negative klimaendringer, rasering og overforbruk av naturressurser samt utarming av fellesgoder som dyrkbar jord og rent vann.

Bærekraftig mat hvordan og hvor maten er laget. Ikke ødelegge for de som kommer etter oss Ikke importere det vi kan produsere selv Kortreist er bra

Bærekraftig matproduksjon handler om hvordan vi bruker jordas ressurser både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. handler også om hvordan vi forvalter ressursene

klimagasser viktig å ikke slippe ut skadelige gasser eller andre stoffer som forgifter vannet, ødelegger ozonlaget eller gjør at klimaet på jorda blir endret.

Økende befolkning i verden 2015 – 7,3 milliarder i verden 2050 – 9,7 milliarder i verden Øke matproduksjon med 60 prosent

Mye mat kastes 1/3 av den maten som produseres i verden, blir i dag kastet av ulike årsaker. Halvere matsvinnet innen 2030

Bærekraftig havbruk havet er en svært viktig ressurs for matproduksjon. Mat fra havet omfatter altså fisk, skalldyr, sjøpattedyr og andre spiselige dyr, sjøplanter og plankton. 2012 – 100 millioner tonn fisk – 80 millioner tonn – villfisk Mellom 11- 26 millioner tonn ulovlig Sjømat har derfor blitt viktigere og viktigere når det gjelder å oppnå matsikkerhet i verden.

Oppdrett Økningen i matproduksjonen fra havet må i fremtiden komme fra oppdrett. Utfordringer Forurensing Lakselus Fôr

Norsk jordbruk energiproduksjon, transport og industri - 80 prosent jordbruket - 8,7 prosent I Norge kommer nærmere 90 prosent av landbrukets klimagassutslipp fra husdyr. Vi har svært små jordbruksarealer som er egnet for produksjon av korn, oljevekster og grønnsaker. Klimaet vårt gjør det vanskelig å produsere flere typer vegetabilske matvarer.

Historisk utvikling Historisk sett har utslippene fra jordbruket i Norge gått betydelig ned Landbruksnæringen jobber med å redusere klimagassutslippene fra jordbruket. lage bedre fôr avle fram dyr som bidrar med mindre klimagasser utvikle bedre metoder for håndtering av gjødsel. Bedre planlegging og styring av driften

Tilpasset de naturlige forholdene ta i bruk alle tilgjengelige ressurser Norge husdyrproduksjon Havbruk

Bærekraftig matforbruk Plantebasert mat villfanget fisk Kjøtt som i størst mulig grad er produsert på beite og norskprodusert fôr Kaste mye mindre mat

spørsmål Hva betyr bærekraftig utvikling? Nevn noen utfordringer vi står overfor når det gjelder bærekraftig matproduksjon. Hva betyr begrepene matsikkerhet og selvforsyningsgrad? Hvilke elementer er det viktig å tenke på dersom man onsker å ha et mer bærekraftig kostold?