VARDØ Pomorhovedstad.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innflytterkvinners fortellinger om ”De viktige kvinnfolkan”
Advertisements

Barentssekretariatet Næringsstrategisk plattform i nord Regjeringen har i sin nordområdesatsing (NTP kap. 8.4) uttalt: I et arbeid for å utvikle.
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Demokratiet slår rot i Norge
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
5 Kultur.
Dra til sjøs med Jan Normann Bodøgaard. Her er Jan ombord i d/s Bodø. Han mønstret på som lettmatros høsten 1935, 18 år gammel. Han var fast bestemt på.
Markedsmuligheter Russland Presentasjon Skalldyrkonferansen Stavanger 3. november 2009 Svein Ruud, adm. dir Troika Seafood.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
HVILKE KONSEKVENSER KAN FINANSUROEN FÅ FOR NORGES EKSPORT AV VILLFISK? Terje E. Martinussen Norges sjømatråd Oslo, 1.februar 2012.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Etter jobb på fredag var jeg ganske trøtt…
Estland Flagg.
Det nye Europa tar form (Del 1) Marius Vøllestad Bø vgs.
Veien Østover Muligheter for Nord-Norsk Næringsliv I Nord-Vest Russland Mo i Rana 17.mars 2011 Stig-Joar Olsen General Manager Sales & Service.
Det førindustrielle Norge
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
Vikingskip Av Tessa Wood.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
10. Samfunn og stat i Norge i middelalderen
Tidlig middelalder i Europa
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
Finn riktig tekst til bildene
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 7. Norge i middelalderen
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Kapittel 5. Middelalderen i Europa
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Det norske utvandrersenteret
Kongsberg, 23. januar 2007 Utenriksminister Jonas Gahr Støre Ansvar og muligheter i nord.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Napoleon Bonaparte.
Robin og Tomtom. Hans Nielsen Hauge Reiste rundt som vekkelsespredikant, fra Forandret livet til tusenvis av mennesker på sine vandring. Myndighetene.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
Den store verdenskrisen
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Ulike visjoner for fremtiden …. ...men for å snakke om fremtiden, må man kjenne til fortiden...
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
-en stor familie av nasjonale kirker
Sentralisering.
Den russiske revolusjon
Utviklet av Historiske toll- og skipsanløpslister og Alibier AS
Hvordan endret samfunnet seg?
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Bibler til Kina Bibeldagen 2011
Frem.
Effekter på garn- og linefangster, Vesterålen 2009
Gang.
Den industrielle revolusjonen
Den industrielle revolusjon
Samer - Elevene skal kunne gi varierte eksempler på hvordan samer utnytter ressurser i naturen.
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Kapittel 7 oppgave b b. Sett inn riktig form av substantivene og adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kapittel 6 oppgave h Sett inn verbene i preteritum eller perfektum.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
KULTURMINNEARBEIDET I VARDØ KOMMUNE
Utskrift av presentasjonen:

VARDØ Pomorhovedstad

Pomorhovedstaden Vardø Vardø ligger ytterst i Varangerfjorden i arktisk klimasone Første kirke og festning etablert tidlig 1300 – tallet Kontakt mellom folk på Nordkalotten går langt tilbake i tid, helt tilbake til vikingetiden. Kjøpstadsrettigheter 1789 Vardø var et lite fiskevær frem til ca 1850. Men i perioden 1850- 1910 ble befolkningen mer enn tidoblet. Grunnen til denne sterke befolkningsveksten var rikt fiskeri og pomorhandelen ga optimisme Stort behov for arbeidskraft

Byttehandelen tar til Russiske skuter begynte å komme til Nord – Norge på slutten av 1600 – tallet Handelen var i starten en ren byttehandel Russerne hadde med seg i første rekke mel og kornvarer i bytte mot fersk fisk Handelen var ulovlig i Norge. All handel var forbeholdt handelshus i Bergen Handelen legalisert når Vardø fikk kjøpstadsrettigheter i 1789 Vardø og Vadsø ble viktige transitthavner for varer som skulle både øst – og vestover På 1890-tallet kom det i gjennomsnitt 384 russiske skip til byen hvert år, mens 361 skip dro fra Vardø til Russland.

Hvem var pomorene? Pomor er et russisk ord sammensatt av ordene po (ved) og more (hav). En pomor er følgelig ”en som bor ved havet”, en kystboer. Pomorene kom fra Kvitsjø-distriktet Pomorbegrepet er først og fremst knyttet til Kvitsjøens maritime russiske kultur.

Varene Russerne hadde med seg mel (rugmel, hvetemel), gryn, trelast, never, tjære, seilduk, tauverk, kjøtt, smør, godter, trearbeider, porselen m.m. De kjøpte eller byttet til seg fisk (sei, kveite, torsk) og skinnprodukter m.m.

Pomorhandelens betydning for byen Behov for tilførsel av varer, særlig korn og tømmer Første tollhavn på norsk side Flest skipsanløp, foran Vadsø, Hammerfest og Tromsø Bystatus med handelsrettigheter Russiske gjestearbeidere Dampskipsrute Vardø-Arkhangelsk Betydelig eksport fra Vardø til Russland Varer og tjenester rettet mot russiske turister Pomorhandelen sterkt medvirkende for økonomisk vekst og befolkningsvekst

Russere benyttet seg av fotografer i Vardø

Transitthandel Skilt på russisk var vanlig og rubel var gangbar valuta i byens butikker

Handelshuset Brodtkorb Handelshuset Brodtkorbs viktigste virke var oppkjøp, foredling og salg av fisk og lever. I tillegg drev familien butikk med et rikt vareutvalg. Handelshuset Brodtkorb hadde en stor og stabil russisk kundekrets, som kom årlig til Vardø. Brodtkorb-familien var Vardøs rikeste og mektigste, og satte også sitt preg på byens politiske liv. Flere var ordførere i Vardø.

Handelshuset Brodtkorb - Det største og viktigste i Vardø Opprettet i 1829 av Andreas Esbensen Brodtkorb .

Russiske arbeidere og norske funksjonærer hos Brodtkorb 1904

Nedgangstider for pomorhandelen Utover på 1900-tallet ble handelen med Sør-Norge og Europa like viktig som handelen med russerne. Rundt 1900 ble Russland stadig oftere trukket fram som en fare for Norges sikkerhet. Da Norge fikk sin selvstendighet i 1905 ble pomorhandelen trukket fram som en trussel mot denne selvstendigheten. En annen viktig grunn til at pomorhandelen avtok var utbruddet av første verdenskrig i 1914. Ferdsel på havet var farefullt. Med den russiske revolusjonen i 1917 tok pomorhandelen slutt. Under den økonomiske krisen omkring 1920 gikk 17 av byens kjøpmenn konkurs.

Pomormuseet i Vardø - Et norsk-russisk samarbeid for dokumentasjon av felles historie og identitet Etablert i 2005 i Brodtkorbsjåene som var kjernen i handelshuset Brodtkorb sin virksomhet Utarbeidet i samarbeid med friluftsmuseet i Arkhangelsk, Maley Korely

Takk for oppmerksomheten!