Konjukturer og stabiliseringspolitikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Pengepolitikken og sammenhenger i norsk økonomi
Advertisements

1 23. juni 2014 Styrer Norges Bank norsk næringsliv?
10Velstand og velferd.
Finansielle utfordringer i fiskerinæringen Anne Stärk-Johansen Konserndirektør.
Hysterese i økonomisk teori - Pengepolitikk og realeffekter
Kapittel 6 (Joachim Thøgersen)
3 Jeg og mitt.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
CAKE session no. 4 Stille avvik. Siden sist … Forrige CAKE session handlet om læring og buddysystem Buddygruppen arbeider nå med å gå gjennom innspillene.
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 5/10-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
Enkel Keynes med endogene skatter
Kommunesektorens rolle i motkonjunkturpolitikken Per Richard Johansen, Rådmannslandsmøtet 13. mai 2009.
1 Økonomisk politikk i usikre tider Statssekretær Hilde Singsaas, Finansdepartementet 23. januar 2012.
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Master of Management ANVENDT ØKONOMISK LEDELSE
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Pengepolitikken i Norge Jan F. Qvigstad Forelesning ved BI oktober 2004.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
YS Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
AD-AS-modellen AD = samlet etterspørsel (”aggregate demand”)
Kapittel 19 Verdiskaping, vekst og velferd
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Sunn og klimavennlig nedkjøling av norsk oljeøkonomi
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Macroeconomics The Big Picture
The Nature and Causes of Economic Fluctuations
Sjokk og konjunktursvingninger
Fiscal Policy Kapittel 26 1.
Fiscal Policy Kapittel 13 1.
Landkreditt og avlingsskade 21.august
Den nordiske modellen. Et forbilde?
The Nature and Causes of Economic Fluctuations
Finanspolitikk og utenrikshandel
Using the Economic Fluctuations Model
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Finanskrisen og pengepolitikken
Using the Economic Fluctuations Model
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
10 Konjunkturledigheten
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Pengepolitikk og realinvesteringer
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.2 Steigum
Konjuktur i en åpen økonomi
Grunnmodellen: likevekt
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K4 Steigum
Utskrift av presentasjonen:

Konjukturer og stabiliseringspolitikk Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K8.1 Steigum I kapittel 8 beveger vi oss til modeller som handler om makroøkonomi på kortsikt. Spørsmålene som står sentralt er hvorfor en økonomi kan havne i en situasjon der mange som vil ha jobb ikke får det og at vi samtidig produserer mindre enn det vi kunne. Modellene i dette kapittelet har sin opprinnelse hos den britiske økonomen Maynard Keynes.

Syklisk arbeidsledighet: Arbeidsledighet som følge av økonomiske nedgangstider Konjukturbevegelser/Konjuktursvingninger: Endringer i den økonomiske aktiviteten som slår ut i samme retning i store deler av økonomien. Kjennetegnes ved at økonomien har ledig arbeidskraft Stabiliseringspolitikk: Penge- og finanspolitikk som har til formål å snu økonomiske nedgangstider og helst hindre dem å bryte ut. På kort sikt, så er vi hovedsakelig opptatt av det vi kaller for syklisk arbeidsledighet. Dette er definert som arbeidsledighet som følge av økonomiske nedgangstider. Strukturelle ledighet, som vi har snakket om tidligere, har mer med langsiktig strukturen av økonomien å gjøre: faktorer som påvirker langsiktig arbeidsledighet er, for eksempel, hvor sterk er fagforeningene, hvor generøs er arbeidsledighetstrygd og hvor mye markedsmakt har selskaper. Svingninger som vi observerer mellom dårlige og gode tider kaller vi får konjukturbevegelser Ut i fra vår modell som beskriver hvordan konjukturbevegelser kan oppstå og arbeidsledighet svinge opp og ned, så kan vi også trekke fram mulige løsninger. Disse kaller vi stabiliseringspolitikk. Finanspolitikk handler om bruk av skatter og offentlig konsum til å stimulere økonomien, Mens pengepolitikk har med sentralbankens rolle i å endre rentene.

Produksjonsgap Normalt (potensielt) BNP: Anslag på *riktig* produksjonsnivå, der det ikke er ledig arbeidskraft (bare strukturelle ledighet). Konstruert som en trendkurve Produksjonsgap: Prosentvis avviket mellom BNP-volum og normalt (potensielt) BNP Måleproblemer: Potensielt BNP kan ikke måles direkt. BNP-volum er også et anslag som revideres. Måten vi definerer lavkonjuktur er med begrepet produksjonsgap Ideen med produksjonsgapet er at det finnes noe som heter normalt eller potensielt BNP volum. Dette er et anslag på hva BNP kunne være hvis arbeidsledighet var lik den strukturelle ledigheten. Det vil si at arbeidsledigheten var på sin langsiktig nivå. Produksjon ville da også være på sin langsiktig trend. Produksjonsgapet er definert som det prosentvis avviket mellom BNP-volum og normalt BNP. Men det finnes noen alvorlige måleproblemer med dette begrepet. Potensielt BNP er ikke noe man kan måle direkt, det er isteden et anslag, som kan være feil. BNP-volum er også noe som måles omtrentlig og ofte må BNP-tallene revideres i etterkant. Dette betyr at det kan være vanskelig å vurdere i praksis om økonomien er i lav- eller høy-konjuktur.

Konjuktur Lavkonjuktur: BNP-volum er under normal BNP Høykonjuktur: BNP-volum er over normal BNP Resesjon: Periode med fallende økonomisk aktivitet (BNP-volum) i mange næringer som varer mer enn noen få måneder Vanligvis 2 kvartaler på rad. Lavkonjuktur og høykonjuktur er nemlig definert som om BNP-volum er under eller over normal BNP. Dette kan være annerledes enn det som heter resesjon, som vi definerer som