Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
2009 Finanspolitiske rådets rapport noen kommentarer Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 12. mai 2009.
Advertisements

- EN DEL AV MATALLIANSEN • UMB - MATFORSK - AKVAFORSK Matalliansen DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 1 FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!  Hovedfonten i.
Forelesning SOS1005: Terje Andreas Eikemo
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
Demokrati og økonomisk vekst
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
Grunnlagsproblemer i statsvitenskap
Kvantitativ forskning
Sosial kapital og velferd
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 2
Hvordan skrive en god utredning?
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE FAG OG TRADISJONER
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
Handelshøgskolen ved UMB Lars Mørk. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Handelshøgskolen ved UMB 2 Velkommen til Universitetet for miljø.
Lysebu seminar November 2008 Carl Henrik Knutsen.
Forskningsrapporten: Sjekkliste (empirisk rapport)
Program for velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM)
Kvalitative og kvantitative metoder
Teknologi og kompetanse
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Av: Anette Helene Smørdal
The Economic Effects of Democracy- An Empirical Analysis
NY BACHELOR STRUKTUR: HVORDAN LØSE SAMFUNNS DEL AV LØPET FREDAG 26 SEPTEMBER, 2014 Frode Steen.
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
Eksempler på Rettskildestudier (“annen rettskildeforskning”) Dag Wiese Schartum, AFIN.
Oppsummering PSY 1000 Våren 2005
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Masterskolen 2015: Introduksjon
EVU i samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning Seniorrådgiver Helge Halvorsen NHO Avdeling arbeidsliv Miniseminar NRØA.
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Oppgaveskolen -V06_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2006 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger Leseliste – litteratur.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Afrikabarometer Fellesrådet for Afrika. Fra Norad rammeavtalesøknad Afrikabarometeret er ment å måle kunnskap om, forståelse for, og holdninger.
Bibliotek på dagsorden! Om å bli hørt i kommunale prosesser Ruth Ørnholt Bodø, 5.otober 2011.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Å drøfte Å drøfte er å diskutere – med seg selv. Diskusjonen skal foregå med argumenter. Gå alltid fra det generelle til det spesielle. Et argument er.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Rådgiverdagen 2011 ”Samfunnsvitere i arbeidslivet” Foredrag ved arbeidslivskoordinator Hedvig Bergem.
Revidering av Bachelor i Pedagogikk: allmennpedagogisk søyle v/Kirsten, Tone, Sophie, Mette, Sten, Harald, Kristinn.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
1 Hvorfor skal jeg velge statsvitenskap? Studier, forskningsspørsmål og karrieremuligheter med utgangspunkt i statsvitenskap.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Oppgavestruktur <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Kvantitativ metode med vekt på survey – del
Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid,
Samfunnsfag.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Kapittel 2- Juridisk metode
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Oppgaveskolen 2005 Introduksjon
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Economic growth around the world
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
Studiespesialisering
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling Forelesning Åpen dag Carl Henrik Knutsen Institutt for statsvitenskap, UiO

Demokrati og økonomisk utvikling Er det slik at utviklingsland er nødt til å ha et autoritært styre for å kunne oppnå økonomisk utvikling? Lee Kuan Yew, Singapores tidligere statsminister har blitt kjent for å hevde dette: ”Lee-tesen”. Eksempler: Asiatiske tigre, Kina, Chile Mange politikere og akademikere har hevdet at demokrati er et ”luksusgode”, som først bør tilstrebes etter at et land har utviklet seg. Holder dette når vi undersøker det empirisk?

Demokrati og økonomisk vekst 1970-2000

Temaet Temaet faller hovedsakelig inn under komparativ politikk, men krysser også over i statsvitenskapens andre grener: Offentlig politikk og administrasjon, internasjonal politikk og politisk teori. Temaet studeres også innen samfunnsøkonomi og til en viss grad også sosiologi og historie. Tverrfaglig orientering er både spennende og viktig Politisk økonomi: forholdet mellom politikk og økonomi.

Hvordan skrive en statsvitenskaplig analyse? Innledning med problemstilling og hypoteser Definisjoner Teori og argumenter Metodedrøfting Empirisk analyse Konklusjon

Problemstilling og hypoteser Hvordan påvirker demokrati som styreform økonomisk utvikling. En veldig generell problemstilling: Må spesifiseres i analysen. Viktighet av klarhet i problemstilling! Tre generelle hypoteser

Definisjoner ”Utvikling” er et bredt begrep. Et grep kan være å fokusere på et element som økonomisk vekst. Viktigheten av presisjon Hva er demokrati? En stor debatt i statsvitenskapen: Insitutsjonelle definisjoner Substansielle definisjoner Hvordan operasjonalisere og måle demokrati

Teori Vi trenger teori for å fremheve hvorfor og hvordan demokrati kan påvirke økonomisk vekst. Teorien kan kaste lys over enkeltmekanismer ved å fokusere på disse, og utelate andre forhold. ”Vi må forenkle for å forstå”. Det finnes gode argumenter både for hvorfor demokrati kan øke og redusere vekst, sammenlignet med autoritære styreformer. DemokratiXØkonomisk vekst

Noen konkrete argumenter Autoritære regimer kan tvinge gjennom lavt offentlig og privat konsum, og dermed øke investeringer. Dette fører til høyere vekst på sikt. I demokratier fører press via valg til at politikere må prioritere utdanning og helse. Dette gjør arbeidskraften mer produktiv, som igjen slår positivt ut for vekst Begrensninger på statsledere i demokratier, både via valg og andre institusjoner, gjør at disse ikke kan tilrane seg samfunnets ressurser, selv om de ønsker (beskyttelse eiendomsrettigheter). Dette forhindrer økonomiske katastrofer.

Behovet for empirisk undersøkelse Argumentene utledet fra teorien peker i ulike retninger, noe som ofte er vanlig i samfunnsvitenskap. Vi må ”ut i verden” og undersøke empirisk: hvilke av mekanismene er sterkest og mest relevante? Fremgangsmåter, alle med sine fortrinn og ulemper: Case studie Komparativ studie av få land Statistisk studie av mange land

Noen eksempler på autoritære regimer Mobutu i Zaïre og veibygging Kim Jong Il i Nord Korea og åpenhet Den unge Stalin og investeringer Kuomintang fra Kina til Taiwan

Finnes det noen generell sammenheng? Przeworski og Limongis ”meta-studie” (1993): Nei, antakelig ikke. Statistisk metode Mine egne resultater (2008): Ja, demokrati påvirker antakelig økonomisk vekst positivt i gjennomsnitt.

Metodeproblemer Målefeil og usikkerhet Er det økonomisk vekst som påvirker sannsynligheten for demokrati? Er det andre faktorer som påvirker både demokrati og vekst? Vi kommer aldri unna disse spørsmålene i samfunnsvitenskap, men vi kan ta ulike grep for å redusere dem.

Hvorfor studere statsvitenskap? Allsidig utdanning (fra norske stortingsvalg til kriger!) på et spennende felt: Studiet av politikk og makt. Mulighet for samfunnsinteresserte mennesker til å jobbe grundig og systematisk med disse temaene. Arbeidsmarkedet: Mange ulike muligheter!