spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi, ph.d

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Advertisements

Møte i samhandlingsnettverket kommunene og St. Olavs Hospital Tema – Barn og unge Nye reviderte retningslinjer mellom St. Olavs Hospital og kommunene Ved.
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
Side 1 Need for competence in the social- and health sector of today and the future CEO Lars Erik Flatø Lovisenberg Hospital, Oslo.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
Målsettingen er å gi kronisk syke et kvalitativt bedre helsetilbud ved å etablere en systematisk samhandlingskjede mellom primær- og spesialist helsetjenesten.
Sammenheng mellom IKT-bruk og læringsutbytte i videregående opplæring Rapportering om status og framdriftsplan for prosjektet til Østlandssamarbeidet 25.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Dette informasjonsskrivet er utarbeidet av Hydrocephaluspoliklinkken ved Rikshospitalet. Hensikten er å bidra til å øke kunnskapen om diagnosen blant pasienter.
Små, store og rare hoder Morten Grønn BUK, AHUS.
Når ting går galt Stian Westad Avdsjef/avdoverlege Sykehuset Innlandet Lillehammer.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Ultralydscreening av nyfødte Ingeborg Aasenhus Elin Ljungström.
1 Forskning – en integrert del av kjernevirksomheten ”Hvem” Det medisinske fakultet, NTNU.
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
 Revmatologisk fagfelt ble omorganisert til en felles enhet i Helse Nord -Trøndelag HF fra  Gjennomgående ledelse som primært jobber på Sykehuset.
Målinger. Hva kan vi gjøre annerledes? Veiledersamling, april 2014.
SPF, lokale og regionale, som ledd i overordnet strategi for pasientbehandling og kvalitet i HMN Kl 09:00 – 09:45 Fagdirektør K.Å. Salvesen.
Tor Arne Veie Fagrådgiver Sentral fagenhet for tvungen omsorg Brøset, St. Olavs hospital 360° risikovurdering og -håndtering [En ide, en plan og en modell]
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Holdninger til helseforsikring
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Andøy kommune Pleie og omsorg
Beslutningsunderlag for etablering av felles FIU-enhet
Regionalt standardisert pasientforløp Malignt melanom
Oppgavestruktur <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Palliativ behandling -Fastlegens rolle og tanker om god samhandling
Hvorfor skal vi måle? Hvordan?
Høstsamlingen 2014 Pasientsikkerhetsprogrammet
Senter for økonomisk forskning, Rambøll Management Consulting,
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Pasientsikkerhet og læringsnettverk
Faglig utvikling hos sykepleierne
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Hepatitt B-vaksine Innføring av hepatitt B-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet 2017 Margrethe Greve-Isdahl, barnelege Folkehelseinstituttet 1.
Det integrerte universitetssykehuset
Struktur i høyere utdanning – SamarbeidArbeidsdelingKonsentrasjonSammenslåing Allmøte SVT 5 desember.
Standardisert pasientforløp HODEPINE
Vegvesenprosjektet Nina Larsgård.
Omorganisering av samarbeidsorganene
Å komme i arbeid – uoppnåelig for rusavhengige
Evaluering av [prosjektnavn]
Fagråd digital samhandling Sør-Trøndelag
NTNU som drivkraft i regional utvikling Nettverkskonferanse Ålesund
Tvungent psykisk helsevern – orienteringssak til styret i HMN RHF febr 2017 Presentasjon for RBU 6.februar 2017 Lov om psykisk helsevern: § 2.1 Frivillig.
Prosjekt digitalt læringsmiljø
Standardiserte pasientforløp i et lokalt og regionalt perspektiv
(Parent Management Training - Oregon)
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Veiledningstjenester ved Legemiddelverket
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Den 3-årige ingeniørens rolle i samfunnet - Kvalitet og kvantitet
Det var en gang… 88% uten formelle tolkefaglige kvalifikasjoner… «Veldig sjeldent at vi får en tolk som oversetter alt» «Sliter med at noen tolker er fryktelig.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Kommunesektorens bruk av FoU
Kapittel 6 oppgave h Sett inn verbene i preteritum eller perfektum.
I noen tilfeller kan den være ganske lang. Sånn som dette.
Lars-Inge Haslie MC – ulykker Trafikksikkerhetskonferansen 2019.
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Valg av kontrakt Det offentlige i Norge kjøper inn varer.
I 2005 tok Buskerud fylkeskommune i bruk digitale inmålingsinstrumenter i forbindelse med arkeologiske registreringer. Utstyret består av en PDA med tilhørende.
Forutsigbarhet av atferd i voksen alder
Samfunnets bekymring for barns inaktivitet – et måleproblem!?
Vitaminer og mineraler
Gevinstrealiseringsstrategi
STATUSRAPPORT UiO Saksbehandling og arkiv Delprosjekt 1 &
Utskrift av presentasjonen:

spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi, ph.d Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Tidlig identifisering av CP med databasert videoanalyse Fra ide og mulighet til konkrete forskningsresultater OK Lars Adde spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi, ph.d Institutt for klinisk og molekylær medisin (IKOM), Norges Teknisk Vitenskapelige Universitet, Trondheim, Norge Klinikk for Kliniske Serviceenheter, St. Olavs Hospital, Trondheim, Norge

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Barn i risiko 50% av spedbarn med CP har risikofaktorer fra nyfødtperioden: Veldig prematur fødsel Unormal vekst i svangerskapet Kramper i nyfødtperioden

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Lang utredning CP diagnosen krever i dag gjentatte undersøkelser over lang tid

Heinz Prechtl (1927-2014) og GMA Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Heinz Prechtl (1927-2014) og GMA Heinz Prechtl (1927-2014): Introduserte metoden General Movement Assessment for undersøkelse av barnets spontane bevegelser for prediksjon av CP

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. «Fidgety bevegelser» Det er spesielt tidsperioden 2-5 måneder etter termin alder der man ser såkalte «fidgety bevegelser» forskerne har brukt til analyse av de spontane bevegelsene.

Spedbarnets rytmiske og varierte bevegelsesmønster Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Spedbarnets rytmiske og varierte bevegelsesmønster Denne nye forskning har vist med stor nøyaktighet at spedbarnets rytmiske og varierte bevegelsesmønster observert på video ved 3-4 måneders alder kan brukes til å predikere hvem som får CP og ikke. Tilstedeværende små, varierte og sirkulære bevegelser i hele kroppen har vist seg å være en sterk markør for en frisk hjerneutvikling. Observasjon av slike bevegelser fra video kan i dag brukes for å «friskmelde» barnet for risiko for CP. Mangler disse sammensatte bevegelsene vil barnet i 80 til 90% av tilfellene få CP og riktig behandling, trening og oppfølging av familien kan settes i gang mens hjernens plastisitet er stor. Men slike undersøkelser er avhengig av trenede observatører med mye erfaring. Undersøkelsen er altså kvalitativ. Bare en minimal andel av syke nyfødte vil i dag kunne få tilbud om slike undersøkelser.

Bruk av data baserte metoder Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Bruk av data baserte metoder Det har derfor vært mye fokus de siste 10 årene på muligheten av å utvikle databaserte metoder for analyse av barnets bevegelser. Mye forskning er utført, men i hovedsak på små grupper av pasienter og med metoder og resultater som ikke er gode nok i sin nøyaktighet til klinisk bruk.

Data baserte metoder i vår forskningsgruppe Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Data baserte metoder i vår forskningsgruppe Vår forskningsgruppe ved NTNU i Trondheim har også arbeidet med utvikling av slike databaserte metoder. Resultatene så langt har vært lovende, men ikke gode nok til at metodene kan videreutvikles til vanlig klinisk bruk.

Kunstig intelligens (AI) Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Kunstig intelligens (AI) Ny kamera og billedteknologi har de siste årene revolusjonert anvendelsen av kamera og video til målinger av bevegelse. Kombinert med nye metoder innen det som omtales som kunstig intelligens (AI) har muligheten til å måle store mengder data fra video og lage modeller av bevegelse eksplodert i omfang de siste 6 årene. Det eksisterer i dag ingen modeller for spedbarnets spontane bevegelser ved 3-4 måneders alder og heller ikke av spedbarn med senere CP diagnose. Dette fordi «bygging» av slike modeller ved hjelp av AI krever store mengder data.

Databasen i Trondheim (NTNU) Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Databasen i Trondheim (NTNU) Vår forskningsgruppe har gjennom de siste 10 årene samlet inn en helt unik database med over 1000 standardiserte videoer av spedbarns spontane bevegelser fra 3 kontinenter. Dette har skjedd i samarbeid med 8 nasjonale og internasjonale sykehus ved bruk av vår standardiserte videooppsett. Databasen inneholder i tillegg status på CP/ikke CP ved 2-4 års alder. Det finnes ingen tilsvarende database i verden med så mange standardiserte videoer av spedbarn med risiko for CP.

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Mål Å utvikle en data basert analyse av spedbarnets spontane bevegelser fra video som predikerer CP med stor nøyaktighet

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. «Proof of concept» Et helt ferskt «proof of concept» er nettopp blitt realisert. Vår fremgangsmåte i løsningen består av ulike konkrete deler. Video Egenskapsuttrekning Modellbygging Klassifisering Resultat

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Klassifisering Prediksjonsmodellen klassifiserer videoene til en kategori for risiko for CP. Prediksjonsmodellen klassifiserer videoene til en kategori for risiko for CP. No CP CP

Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Resultat (n=155 barn) Resultatene er fra en norsk studie av 155 barn som alle hadde en økt risiko for hjerneskade i nyfødtperioden. Resultatet viser at vår fremgangsmåte er god til å «friskmelde» barn i risiko. 120 av barn uten CP ble korrekt klassifisert av programvaren mens 10 av barna ble feilklassifisert.

Metoden klar til videreutvikling til klinisk bruk Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Metoden klar til videreutvikling til klinisk bruk De siste resultatene bør verifiseres i flere studier, men vi anser våre resultater nå som såpass gode at vi kan begynne å arbeide for en klinisk implementering. Dette er en lang vei å gå og vi må knytte til oss den riktige kompetansen for å få en slik utviklingsprosess i gang.

Takk for oppmerksomheten! Lars Adde (fysioterapeut, ph.d): Databasert videoanalyse. Takk for oppmerksomheten!