Hemostase Fellesbetegnelse på de prosessene som stopper blødning som følge av skade i blodåreveggen Hemostasen er kroppens system for å stoppe blødninger.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor rødmer man når man blir flau?
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Aminosyre Arginin.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Kapittel W Enzymer.
Aktivering av B lymfocytter fører til dannelse av antistoffer - med eller uten hjelp av T celler Karl Schenck Institutt for oral biologi.
Transfusjon.
STRESSRESPONS.
Celledeling Kapittel 11.
24. Kreft og kreftutvikling
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Hjerneslag i Norge i dag
Dannelse B og T lymfocytter
Bittfysiologi = oral nevromuskulær funksjon
Regulering av gentranskripsjon
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Immunsystemet Beskyttelse ved infeksjon
Sirkulasjons-systemet. Hjerte-, karsykdommer
Blodet og immunsystemet
Blod- og immunologiske sykdommer
Høsten 2003 Espen Hope Nygaard
Oslers sykdom En oversikt Tov Røysland ØNH avd SIHF.
Blødning og hemostase Henrik Hjorth-Hansen overlege dr med hematologisk seksjon, medisinsk avdeling Mars 2005.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
 Belastningsskader  Akutte skader › Støytskader › Strekkskader.
Myelomatose Aymen Bushra Ahmed. MD. PhD Seksjonsoverlege- Hematologisk seksjon Haukeland Universitetssykehus.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
Kjemisk kommunikasjon mellom celler Basert på kap. 3 i Menneskekroppen.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
KJÆRLIGHET OG KJØNNSROLLER
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Sirkulasjonsforstyrrelser Del 2
Sirkulasjonssystemet
Chapter 14 Signal Transduction Mechanisms:
Øyets ulike deler og deres funksjon
Øyets ulike deler og deres funksjoner
Øyets ulike deler og deres funksjoner
Gunvor Gipling Wåde Stipendiat E-post:
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
Kroppens byggesteiner.
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Ekskresjon og osmoregulering
Blodet.
Vev og vevsvæske.
Vitaminer og mineraler
Øyets ulike deler og deres funksjoner
Utskrift av presentasjonen:

Hemostase Fellesbetegnelse på de prosessene som stopper blødning som følge av skade i blodåreveggen Hemostasen er kroppens system for å stoppe blødninger ved skade av veggen i blodårene. Hemostasen består av en rekke, forskjellige prosesser og reaksjoner, som til sammen tetter igjen åpningen blodet lekker ut av.

Hemostasen; en kaskade av tre hovedtrinn Hensikten med hemostasen: Reparere defekten i blodåren Gjenopprette normal blodstrøm i området Primær hemostase Sekundær (koagulasjon) Fibrinolyse Når karskade skjer, startes en kaskade av prosesser og reaksjoner, som alle bidrar til først å tette igjen, og så på litt lengre sikt reparere defekten. Denne kaskaden deles inn i tre deler, som i all hovedsak skjer i rekkefølge: Primær hemostase: Reflektorisk kontraksjon av blodåren => redusert blodgjennomstrømning.

Hemostasens tre hovedtrinn Karkontraksjon – de små karene trekker seg sammen for å hindre blodtap Platepluggdannelse – trombocyttene aktiveres, blir ”klissete” på overflaten og klumper seg sammen for å danne en propp som kan tette hullet i karveggen. Koagulasjonen – koagulasjonsfaktorer (sirkulerer som inaktive proteiner som aktiveres av blant annet platepluggdannelsen) Dersom en eller flere av disse mekanismene ikke virker godt nok, kan det oppstå store blødninger. Er mekanismene derimot overaktive, kan det dannes blodpropper som blokkerer blodkarene. Når karskadet er reparert løses koaglet opp i en prosess som kalles fibrinolyse.

Dannelse av plateplugg Dannelse av en plateplugg (trombocyttplugg). Ved karskade avdekkes kollagenlaget under endotelcellene (dvs. cellene som utgjør veggen på blodårerne). Kollagenet frigjør signalmolekyler (tromboksan A2 og ADP) slik at de kommer ut i blodbanen. Disse signalmolekylet aktiverer trombocyttene slik at de blir klebrige og ”klissete” på overflaten og klumper seg sammen for å danne en propp som kan tette hullet i karveggen.

Hemming av platepluggdannelse i uskadet vev Regulering av trombocyttaktiveringen - Hemming av platepluggdannelse i uskadet vev. For at ikke trombocyttaktiveringen skal bli altfor omfattende frigjøres et signalmolekyl (prostacyklin) fra uskadede endotelceller bortenfor skadestedet. Prostacyklinet hemmer på denne måten blodplatene i å bli klebrige, slik at de ikke klumper seg sammen i større grad enn det som er nødvendig for å tette hullet i den skadede åreveggen. Uskadet vev frigjør prostasyklin som respons på at skadet epitel danner tromboksan A2

Nyttig videosnutter Lavt antall blodplater, trombocytopeni http://nhi.no/forside/animasjoner/blod-og-lymfe/lavt-antall-blodplater-32301.html Haematology - Red Blood Cells https://www.youtube.com/watch?v=cATQFej6oAc