Fra kunnskap til handling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva kjennetegner god klasseledelse?
Advertisements

Læring i organisasjoner - hva er en organisasjon
Kjennetegn ved gode forebyggende tiltak
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Forventninger og videre arbeid…...
Fra prøving og feiling til
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Pedagogisk analyse.
PP-tjenestens rolle i utvikling av god pedagogisk praksis
Ulikheter og variasjoner
Presentasjon av LP-modellen
Tema 4: BEDRIFTEN SOM LÆRESTED Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere.
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Oslo kommune Utdanningsetaten Nordberg skole Elevsamtalen/ elevmedvirkning Hanna Berntsen Øybø Stephanie Buadu Sebastian Sommerfeldt Hanne Bender Grønstad.
Levanger kommune Oppvekst Bunntekst 1 St.meld.nr.16 ( ) ……. og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring Stortingsmeldingen presenterer.
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Tidlig innsats for livslang læring
Landsorganisasjonen i Norge
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
Systemrettet arbeid i PP-tjenesten
LK06 - hovedintensjon Å sette elever/lærlinger/lærekandidater i stand til å kunne møte og løse komplekse utfordringer og oppgaver på en rekke områder i.
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
Ulikheter og variasjoner
LP og evidens i undervisningen
BRUKERMAKT OG BRUKERINNFLYTELSE? Hva opprettholder status quo?
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Gruppe nummer 3; Tormod, Rune, Silje, Elin og Cecilie.
Undervisningssektoren 2015
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Vedlegg 1 kompetanseveileder
Hordaland og Sogn & Fjordane PP-tjenesten Lars Arild Myhr - SePU
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Velkommen til et nytt skoleår!
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Skolevandring.
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Haugalandet 2015 – 2017 skolebasert kompetanseutvikling
Prosjektplanen og rolleavklaringer
Læringsmiljøprosjektet – Et prosjekt som er målrettet mot mobbing.
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Eksamen eksamen er en styrende faktor på hele studieforløpet og omtales ofte som "the tail that wags the dog".
av Rune Thodesen rektor Elihu Kristne Grunnskole
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Pedagogisk praksis og elevers læringsutbytte Thomas Nordahl.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Om presentasjonen Presentasjonen er bygget opp på følgende måte: Lysbilde 2-4: Om Kultur for læring. Vi mener det er vesentlig å ta med dette for å si.
Foto: Carl-Erik Eriksson Bedre læringsmiljø Vestnes kommune.
Utfordringer og prioriteringer for et nytt utdanningsforskningsprogram – 2018 Hans Bonesrønning Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Kompetanse for mangfold
Kommunens videre planer for satsingen Skoleeiere og skoleledere jobber sammen Workshop Ungdomstrinn i utvikling Pulje 2, 4. samling Høsten 2015.
Skolebasert kompetanseutvikling
Kommunens videre planer for satsingen Skoleeiere og skoleledere jobber sammen Workshop Ungdomstrinn i utvikling Pulje 4, 1. samling Våren 2016.
Om presentasjonen Presentasjonen er bygget opp på følgende måte:
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
Kultur for læring 21. september 2017 Tore Skandsen, IMTEC.
Profesjonelle læringsfellesskap
Læring på ungdomstrinnet
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Skolebasert kompetanseutvikling
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Fra kunnskap til handling Thomas Nordahl 21.09.17

Kultur for læring – overordnede målsettinger: De faglige resultater i grunnskolen i Hedmark skal heves og elevene skal forberedes på framtidens samfunns- og arbeidsliv. Lærernes, skolelederes og skoleeieres kompetanse skal økes gjennom kollektiv og samordnet kompetanseutvikling i profesjonelle læringsfellesskap. Ulike kartleggingsresultater og andre data skal brukes aktivt for å forbedre den pedagogiske praksis. Styrende myndigheter, forvaltningen, høyere utdanning og interesseorganisasjoner har et nærmere og mer forpliktende samarbeid. SePU (Senter for praksisrettet utdanningsforskning)

Organisasjon Struktur Kultur

Fra kunnskap til handling Kompetanse i skoleledelse og læreryrket er i stor grad ferdighetsbasert Både lærere og ledere skal utøve innflytelse på andre, og denne innflytelsen realisere best gjennom ferdigheter som bør være kunnskapsbasert. I pedagogiske situasjoner har kunnskaper liten verdi om de ikke kan formidles eller vises gjennom ferdigheter

Før trodde jeg at folks verdier styrte deres handlinger Før trodde jeg at folks verdier styrte deres handlinger. Nå tror jeg at folks handlinger bestemmer deres verdier (Richard Elmore)

Intensjonale handlinger Vi handler ut fra våre virkelighetsoppfatninger og de mål, ønsker eller verdier vi ønsker å realisere med handlingen Handling Mål, ønske, verdi Virkelighetsoppfatning

Mål, ønsker og verdier hos lærere Som alle andre yrkesgrupper har skoleledere og lærere egeninteresser som som styrer noe av deres praksis og interaksjon med elevene. Disse egeninteressene kan stå i motsetning til elevenes ønsker og behov og skolens etablerte målsettinger. Dette kan bidra til at skoleledere og lærere danner seg virkelighetsoppfatninger og velger handlinger og tilnærmingsmåter som opprettholder og styrker deres egen posisjon (hegemoni) ”Statlig” reproduksjonsteori uttrykker at ansatte ofte reproduserer egen posisjon gjennom ulike oppfatninger og handlinger (individforklaringer, dårlig økonomi, o.l.)

Senter for praksisrettet utdanningsforskning

Forståelse av andre som aktører Forståelse gir grunnlag for å påvirke barn, unge og voksne sine handlinger og læring Forståelse gjør andre i stand til å forstå seg selv. Forståelse av andre påvirker våre handlinger. Vår kjennskap til andre mennesker er viktig for hvordan vi forholder oss til dem. Forståelse er å lytte til andre og gi de medvirkning

Fra novise til ekspert (Dreyfus) Ekspert Dyktig Kompetent Avansert nybegynner Novise

Handlingsmønstre og vaner Vaner er erfaringsbaserte sterke handlingsmønstre. Disse vanene eller handlingsmønstrene er svært vanskelig å endre alene. Det er langt enklere å endre seg selv om omgivelsene endres parallelt. Forståelse handler om å forstå hvilke faktorer er det som opprettholder f.eks. lærere sine handlingsmønstre

Analyse av opprettholdende faktorer problem Utfordring/ Opprett- holdende faktor

Forbedring av skolelederes og læreres praksis Det er godt dokumentert at læreres praksis endres best gjennom en kombinasjon av observasjon og veiledning. Både observasjon og veiledning forutsetter at det eksisterer kriterier for god praksis som er kjent av både veileder og lærer. Disse kriteriene bør være forskningsbaserte og danne grunnlaget for hva lærerne skal arbeide med videre. Skolevandring uten klare kriterier har liten verdi

Gruppedrøfting Hvordan ser fremragende praksis ut hos skoleledere? Kunne vi utarbeide et rammeverk for hva som er god skoleledelse i Hedmark?