Fagskolen Karrierevei for yrkesfagene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
Advertisements

Foto: Jo Michael YRKESOPPLÆRINGSNEMDA I OPPLAND Tron Strand, Y-nemndsrepresentant for NHO.
Risløkka kompetansesenter
Foto: Jo Michael Næringslivets behov for generell kompetanse Christl Kvam, regiondirektør NHO Innlandet.
NYE UTDANNINGSTILBUD INFORMASJONSMØTE 12.FEBRUAR 2014.
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
Rådgiversamling, 14. september 2011
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
INNHOLDSFORTEGNELSE ‣ 1 – Nasjonalt Fagskoleråd ‣ 2 – Om fagskolen ‣ 3 – Om fagskolen ‣ 4 – NOKUT ‣ 5 – NIFUs Kandidatundersøkelse 2012 ‣ 6 – NIFUs Kandidatundersøkelse.
Arbeidsliv og utdanning
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
VOFO, Frokostmøte 26. november 2008
Byggnæringen i omstilling Hvordan ta vare på kompetansen i omstillingstider? Jørgen Leegaard Kompetansedirektør BNL.
Videre utdanning? Mange muligheter……..
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
TAF (tekniske allmenne fag) - nytt tilbud i oslo
Konferanse om fagskoleutdanning
Fagskolen Rogaland: offentlig, med 3 avdelinger
Fagskoleutdanning for å sikre relevant arbeidskraft i virksomheten.
Høgskolen i Telemark Status og videre ambisjoner lokalt og regionalt Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Redigert presentasjon til rådgivernettverksmøter i N-T vår 2013 F agskoleinfo på karrieresenterets hjemmeside:
Yrkesfag gir mange muligheter
Fjernundervisning eller nettstøttet læring Eksempel på gjennomføringsmodell ved Bergen teknisk fagskole Årskonferansen RFF Bodø 13 – 15 mai 2009.
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Siste nytt fra NUFHS (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og sosialfag) Aud Larsen leder.
Siste nytt fra NUFHS (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og sosialfag) Aud Larsen leder.
Livet som fagskolestudent
Frihet Trygghet Handlekraft Bergen Offentlig fagskole konferanse.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Muligheter og utfordringer for fagskoler Ivar Lien, Leder RFF og NUTF Rektor v/Fagskolen i Gjøvik.
Fremtidsrettet kompetanseutvikling i Statens vegvesen Bidrag til BA – bransjen Bodø Torbjørn Naimak.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Nasjonalt Fagskoleråd Aud Larsen nestleder. Nasjonalt fagskolråd Initiert av KD Etablert april 2010 Første møte i desember 2010 Partssammensatt.
ET UFORLØST POTENSIAL ‣ fagskolestudenter kontra studenter på høyskoler og universiteter ‣ Økt oppmerksomhet blant politikere og i næringslivet.
Siste nytt fra NUFHO (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og oppvekstfag) Aud Larsen leder.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
NHOs kompetansebarometer 2015 Regionale tall fra 2. undersøkelse om kompetansebehov blant NHOs medlemsbedrifter Kristoffer Rørstad Espen Solberg Tilleggsleveranse.
Fagskolen i 2012 Norges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles Ivar Lien.
Dokumentasjon av realkompetanse i landbruket Nasjonalt samarbeidsprosjekt  Norges Bondelag i samarbeid med faglaget i Nordland  Norsk Bonde og Småbrukarlag.
BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERFAGET. Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en fagutdanning innenfor videregående opplæring. Fagløpet er to år på videregående skole.
Polarsirkelen videregående skole. Utdanningsprogram Studieforberedende Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Medier og kommunikasjon Kunst,
Hvilken kompetanse har vi behov for ? Bodø november 2008.
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
/ Forum for kompetanse og arbeidsliv 23. Mai 2016.
NHOs kompetansebarometer 2016 Regionale tall fra 3. undersøkelse om kompetansebehov blant NHOs medlemsbedrifter Pål Børing Espen Solberg Tilleggsleveranse.
Meld. St. 20 (2012–2013) På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
1 Nordland fagskole i helse- og sosialfag «Fagskoleløftet»
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
FYLKENES INFORMASJONSTJENESTE FOR SØKERE TIL VIDEREGÅENDE OPPLÆRING Videregående opplæring i Follo Ås ungdomsskole – 14. september 2016.
V IDEREGÅENDE OPPLÆRING F ORBEREDELSE TIL UTDANNINGSMESSA Felles for skolene i Tromsø, Balsfjord og Karlsøy kommune Skoleåret 2015/2016.
Dimensjonering og tilbud
Veien videre etter VG2 Elektro.
Norsk skole.
Fagforbundet Vest-Agder
MARKOM2020 Høgskolen Stord Haugesund – NTNU Ålesund – Arktisk Universitet UiT- Høgskolen i Sør-øst Norge.
Arbeidsmarkedet i Telemark Christine Vatne
Are Solli og Kristian Ilner
Informasjonsmøtet for våre eksterne samarbeidspartnere
Arbeidsmarkedssituasjonen i Vestfold
Arbeidsmarkedssituasjonen i Vestfold
Bedriftsunder-søkelsen 2016 Resultater Nordland
Kompetanseutvalget (2017- )

Kompetansebarometeret 2018
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Fagskolen Karrierevei for yrkesfagene Rådgiverkonferansen 25. oktober 2017

Utfordringer/spenningsfelt På den ene siden skal vi ivareta enkeltindividenes/elevenes interesser, muligheter og ønsker for å delta, lykkes og mestre På den annen side skal vi ivareta samfunnslivets/arbeids- og næringslivets behov for å skaffe seg nok kompetente og interesserte arbeidstakere til å løse oppgaver i virksomhetene Ingen av disse oppgavene er statiske

Interesser Muligheter Enkeltelever Samfunns-/arbeidslivet

Fagskolen i det norske utdanningssystemet Lang historie – fortsatt lite kjent NOU 2014:14 Stortingsmelding 9 (2016-17) – Fagfolk for fremtiden Private og offentlige eiere

Karrierevei for yrkesfagene Fullføring av videregående skole har betydning for å lykkes i arbeidslivet Størst frafall i yrkesfagene Videregående skole behøver ikke å være en karrieremessig endestasjon Kompetanse er mer enn kunnskap og vitnemål Fagskolen er en karrierevei for yrkesfagene

Fagskolen – høyere yrkesfaglig utdanning Det er en økning i behov for yrkesfaglig kompetanse fram mot 2030 (Statistisk sentralbyrås framskrivninger) En femtedel av NHOs medlemsbedrifter har et stort behov for å rekruttere personer med utdanning på fagskolenivå Fagskolen er et utdanningstilbud på nivå over videregående skole Fleksible yrkesrettede utdanninger Tett kobling til arbeidslivet Studenter Studiepoeng

Fagskoletilbud i Nordland Maritime fagskoler Reiselivsfagskole Helse- og sosialfagskole Teknisk fagskole – elektro Kunst- og filmfagskole Flere fagskoletilbud under utvikling

Nyorganisering av fagskolene i Nordland Fylkestinget har vedtatt å slå sammen de fylkeskommunale fagskolene i Nordland. Sterkere organisasjon – bedre muligheter til etablering av nye fagtilbud Driften av tilbudene tar utgangspunkt i dagens lokalisering Tilbudene tilpasses arbeidsgiveres og arbeidstakeres behov Innholdsmessig Studiemodell Samarbeid skole – bedrift/arbeidsgiver Heltids- og deltilbud Desentraliserte tilbud

Utdanningsnivå – er det den eneste utfordringen? Nordland har lavere utdanningsnivå enn landsgjennomsnittet Norske bedrifters konkurransefortrinn er kompetansenivå Det norske arbeidslivets fortrinn har vært bredere bidrag i utvikling av arbeidsprosesser og produksjon enn de fleste andre land Kvalitet produseres i alle ledd i både vare- og tjenesteproduksjon Omstilling i et arbeidsliv i stadig endring, krever også kompetanse til å utvikle på basis av erfaring knytte andres erfaring sammen med egen (anvendbar teoretisk kunnskap) tilpasse oppgaveløsning til ny virkelighet og nye krav

De mest etterspurte yrkene i Nordland i 2017 (Antall personer – NAV)

Hva arbeidslivet i Nordland etterspør Yrker med universitets- og høgskoleutdanning – sykepleiere, leger, psykologer, ingeniører (elektro, bygg og anlegg), grunnskolelærere. Praktiske håndverksyrker med fagutdanning – helse- og omsorgsarbeidere, tømrere, snekkere, rørleggere, elektrikere, kokker Praktiske yrker i industrien med fagbrev – sveisere, bilmekanikere, automatikere, overflatebehandlere, betongarbeidere Næringene det satses på innenfor Nordlands innovasjonsstrategi trenger også et stort innslag av yrkesfaglige tilbud

Avslutning Med fagskole som en naturlig og fornuftig påbygging og videreutvikling i yrkesfagene er det et poeng å ikke veilede elever med litt ambisjoner over i teoretiske og akademiske løp for enhver pris. Innenfor alle yrkesfaglige områder er det behov for kompetente yrkesutøvere, som gjennom sine erfaringer i praksis kan bidra til å utvikle arbeidsprosesser, produkter og prosedyrer. Med studiepoeng og bedre tilpasning og overgangsordninger mellom fagskole og U/H-sektoren, vil det være gode muligheter for at fagskole gir direkte avkorting av akademiske studier for dem som mener det blir riktig.

Eksempelvis har vi innenfor helse- og oppvekstfag og sett mange elever som trodde at høgskole var eneste farbare vei, men som plagdes såpass mye med teorifagene at det å stupe rett i påbygging både var urealistisk og medførte masse frustrasjon og slit. For mange gir noen år i yrkeslivet god erfaring og evne til å vurdere om deres videre faglige karriere bør være innenfor det faget de har lært, om de bør bygge videre på det eller om de bør utdanne seg ut av det.