Hva er et tariffoppgjør?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
Advertisements

Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Hva med offentlig tjenestepensjon? Statssekretær Jan-Erik Støstad Pensjonsforum
Tariffkonferansen 2008 Tariff Tariffkonferansen 2008 NFFs beslutningssystem Debattheftet Tariff 2008 NFFs tariffkonferanse Ansatt Råd Sentralstyret.
Pensjonsforum 12.november 2007
Offentlig pensjon: tilpasning til pensjonsreformen?
Norsk Finansbarometer 2015 © TNS Norsk Finansbarometer 2015.
2008 FAGFORBUNDET TRONDHEIM FORHANDLINGSUTVALGET LOKALE FORHANDLINGER 2010 Omfatter ansatte etter HTA kap. 4, pkt. 4.A.1 Føringer Krav og prioriteringer.
Utfordringsbildet foran tariffoppgjøret 2016 Strategikonferansen i Akershus, Bente Stenberg-Nilsen, Arbeidslivsområdet, stab.
Offentlig tjenestepensjon Et kritisk blikk på rapport fra ASD av desember 2015 Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 11/1 – 2016 Stein Stugu.
Oslo 4. og 5. mars 2010 Tariff 2010 Møte NLS. Unios medlemsforeninger s2 ForeningAntall medlemmer Utdanningsforbundet Norsk Sykepleierforbund87.
1 -GJENNOMGANG -AV -AVTALEVERKET -I KS-OMRÅDET. Oversikt over avtaleverket Hovedavtalen Hovedtariffavtalen SGS (sentrale generelle særavtaler): 1001 Reiseregulativet.
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
Kommunereformen HTV-konferanse 26. april KMD - egen hjemmeside Milepæler – prosess med 2 løp
Virksomhetsplan Prosessgrunnlag veiledere. Hvorfor virksomhetsplan?
Forberedelse lokale lønnsforhandlinger 2014 Tema på Fagforbundet, Nord-Trøndelag fylkeskommunale fagforenings studietur september 2014.
Hovedtariffoppgjøret 2016 U tdyping av temaene i debattheftet og utfordringsbildet foran tariff 2016 Per Kristian Sundnes, KS Arbeidsliv.
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
De Facto AFP NTL Forskningsinstitutter Roar Eilertsen De Facto
Grunnlag for hovedoppgjøret 2016 Tariffkonferanse for ABELIA Olavsgård,
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Viktigste elementene i de offentlige tjenestepensjonsordningene 30 års opptjening for å få full pensjon. Pensjonen regnes i forhold til sluttlønna. Det.
Organisasjonsmessig behandling. Tariff 2016 Hva blir det viktigste for Utdanningsforbundet i vårens hovedoppgjør? Tariff 2016s2.
Knut Bratland. Offentlig tjenestepensjon -> Bruttogaranti-ordning -> 30 års opptjening eller mer gir 66% av sluttlønn totalt -> 14 timer eller mer pr.
FAGFORBUNDET BUSKERUD TARIFF 2010 Tariffkonferanse på Storefjell 14. – 15. oktober 2009.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
YRKESORGANISASJONENES SENTRALFORBUND Fra  Tariff 2006  Utvalgsarbeid  Tariff 2007  HA 2007  Tariff 2008.
SFS 2201 – kjennelsen Slutningen – partsforholdene I.SFS 2201 prolongeres med følgende endringer: Pkt. 1 gis slik ordlyd: Denne særavtale er.
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
KS Folkevalgtprogram Holmestrand. KS – kommunesektorens organisasjon.
Lokale forhandlinger i staten
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Felles krav levert 15.4: Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning. Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon.
Norsk Finansbarometer 2014 Det norske pensjons- og livsforsikringsmarkedet og dets bevegelser Grafikkrapport – Livsforsikring.
Hvorfor skal jeg være med
Omorganisering / endringer i styringslinje
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Nye eierskaps- og driftsformer i tannhelsetjenesten Forprosjekt
Ny alderspensjon i folketrygden
Permisjoner 3. april 2017.
Familieråd En for alle, alle for en
Hvilket planstadie er klubben på?
Arbeidsavklaringspenger Forholdet til tjenestepensjonsordningene
Hva er det og hva omfatter de?
Muntlig vurdering – å veilede andre
Samarbeid og medbestemmelse
Hva står på spill? Med jevne mellomrom: pensjon på forsiden av medier
Valgfag innsats for andre
Lederlønn i kommunal sektor Praksis og erfaringer fra lokale lederlønnsforhandlinger. Undersøkelse av forhandlinger etter kapittel 3 i Hovedtariffavtalen,
NYE ASKER KOMMUNE TJENESTEPENSJON FRA
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Uførereformen: Hva skjedde?
Forberedelser til drøftingsmøte og forhandlinger
Langsiktig påvirkningsarbeid og lokal lønnspolitikk
Pensjon – før, nå og etter…. +++
Avtalebestemmelser og lokalt lønnspolitisk arbeid
NÅR KJØNNET KOMMER I LØNNINGSPOSEN – FOR EKSEMPEL I HARSTAD
Partsammensatt samarbeidsutvalg 09. mars 2015
Lokale lønnsforhandlinger i Sjøsand kommune
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Nå er vi spente!.
Folketrygden - alderspensjon
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Innspill til hovedoppgjøret
Utskrift av presentasjonen:

Hva er et tariffoppgjør?

Det gjennomføres tariffoppgjør hvert år, vanligvis innen utgangen av april. Det er hovedoppgjør og mellomoppgjør annet hvert år. I 2018 er det hovedoppgjør. Hovedoppgjøret er det mest omfattende. Hovedtariffavtalen gjelder vanligvis for to år. Ved et hovedtariffoppgjør forhandles det om alle elementene i hovedtariffavtalen (overenskomsten), for eksempel lønn, pensjon og fellesbestemmelser.

Våren 2018 er det tid for et nytt hovedtariffoppgjør, og Utdanningsforbundet må gjøre prioriteringer og veivalg før kravene våre kan utformes. Pensjon Vi må være forberedt på at pensjon blir tema i forhandlingene både i privat og offentlig sektor, og må ta stilling til pensjonsordninger som vil berøre våre medlemmer i generasjoner framover. Landsmøtet har vedtatt at vi skal ha kollektive, trygge, forutsigbare tjenestepensjonsordninger som skal gi en god alderspensjon livet ut – også til dem som må gå av tidlig.

Pensjon Landsmøtet i 2015 gjorde følgende vedtak: Vi skal fastholde at det fortsatt skal være trygge og forutsigbare tjenestepensjonsordninger som varer livet ut. Pensjonsordningene skal samlet sett gi et like godt ytelsesnivå for våre medlemsgrupper som dagens ordninger. Grunnlovsvernet av opptjente rettigheter må bli ivaretatt. Dette må gjelde både i privat og offentlig sektor. Det må også være en mulighet for å gå av med en god tidligpensjonsordning (AFP). Der pensjonsordningen ikke er lovfestet skal den være en del av tariffavtalen. Offentlig tjenestepensjon er bare delvis tilpasset pensjonsreformen som er gjennomført i folketrygden. På grunn av levealdersjusteringen blir pensjonen dårligere og dårlige for yngre medlemmer hvis dagens ordning videreføres.

Mulige problemstillinger til diskusjon: Er det viktigere å sikre en god pensjon livet ut for alle som trenger å pensjonere seg tidlig enn å prioritere en ekstra god pensjon for de som kan jobbe lenge, for eksempel til de er 70 år? - Hvis vi må prioritere, er det viktigst å sikre en god og trygg pensjon for alle som er unge i dag – eller er det viktigere å sikre en høyest mulig pensjon for de som nærmer seg pensjonsalder?

Sentrale bestemmelser for kompetanse De sentrale bestemmelsene i tariffavtalene om kompetanse og kompetanseutvikling anerkjenner i stor grad betydningen av kompetanseutvikling for den enkelte ansatte og kommune/ fylkeskommune. Hovedtariffavtalene har også bestemmelser om arbeidsgivers ansvar for å kartlegge de ansattes kompetanse og utarbeide planer for kompetansehevende tiltak. Den lokale lønnspolitikken skal «vise hvordan ønsket og tilegnet kompetanse gir lønnsmessig uttelling (KS).» Arbeidsgiver tar ofte ikke godt nok hensyn til disse sentrale bestemmelsene. Resultatet blir at våre medlemmer ikke får lønnsmessig uttelling for tilegnet kompetanse. Dette gjelder både når medlemmene har tilegnet seg kompetanse som arbeidsgiver har etterspurt, og når de selv har tatt initiativ til videre- og etterutdanning. Vi ønsker at tillegg på bakgrunn av tilegnet kompetanse skal være varige, på samme måte som andre lønnstillegg.

Hvordan kan vi forsterke de sentrale bestemmelsene om kompetanse og kompetanseutvikling slik at medlemmene våre får lønnsmessig uttelling? Ulike alternativer kan være: Tydeligere krav om at kompetanseforhandlinger skal skje uavhengig av avsetning til lokal pott. - Tydeligere krav til kriterier om lønnstillegg for kompetanse både for ledere og ansatte. - Kompetanseforhandlinger med tvistebestemmelser. Er dere enig eller uenig i en eller flere av disse alternativene? Hvilke fordeler og ulemper ser dere med disse tre alternativene? Gi en kort begrunnelse.

I lokal lønnspolitikk blir kriterier for lønnsfastsettelse som oftest utarbeidet for hele kommunen og skal omfatte alle ansatte uavhengig av hvilken kommunal sektor de jobber i. Kriteriene blir ofte beskrevet med begrep som er generelle, uforutsigbare og uklare. Eksempler kan være: «levere» (resultat/måloppnåelse), ansvar, kompetanse, samhandling osv. Den sentrale tariffavtalen inneholder fortsatt bestemmelser om at lønn for både ledere og ansatte skal baseres på blant annet «innsats og resultatoppnåelse». Erfaringene viser at slike kriterier gjør det vanskelig for: • arbeidsgiver og tillitsvalgte å bruke kriteriene når våre medlemmer har gjennomført relevant etter-/ videreutdanning • arbeidsgiver og tillitsvalgte å aktivt bruke kriteriene ved lønnsfastsettelse ved tilsetting • ansatte å forstå og innrette seg slik at de kan få lønnstillegg

Å utforme kriterier som er mere spesifikke for den enkelte sektor i kommunen kan være en retning å gå. I utdanningssektoren vil oppmerksomhet på profesjonsfellesskapet og den profesjonelle skjønnsutøvelsen være sentrale. Spørsmål til drøfting: • Hva kan være fordelene og ulempene med sektorvise kriterier? • Hvilke kriterier kan være relevante og spesifikke for utdanningssektoren? • Hvordan kan generelle begrep som kompetanse og ansvar konkretiseres slik at de blir mer forutsigbare for våre medlemsgrupper?