NASDAQ: Møt-konkurransen klausul?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oslo kommune Utviklings- og kompetanseetaten Konserninnkjøp
Advertisements

NASDAQ: Møt-konkurransen klausul?
Ditt Nye Shoppingsenter På Internett
Det nye børslandskapet - hvordan sikre beste pris?
Kapittel 6: Koordinert prissetting
Kilde: Hjemmeside til Konkurransestrategi (2003), Fagbokforlaget
BERGEN KOMMUNE BRUKERUNDERSØKELSE I BARNEHAGENE VÅREN 2015.
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Kunnskapsnettverk Bruker og driftstøtte. kunnskapsnettverk VVirksomheter er opptatt av kunnskap og vil gjerne fremstå som kunnskapsbedrifter eller kunnskapsorganisasjoner.
Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Invitasjon til Jæren Sparebank Cup 2016 (Klepp Cup) Turneringen spilles helgen april på Klepp Stadion.
Demografisk overgang:. - begrep som beskriver et mønster for befolkningsutvikling som er observert i de fleste land, og som gjenspeiler store samfunnsmessige.
Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Regnskap og regnskapsrutiner
Holdninger til helseforsikring
Arbeidsgiverundersøkelsen 2017
Veileder for gevinstrapportering
Dyreslagene.
Forbruker og finanstrender 2017
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Muligheten for bedre elektronisk bestilling ved bruk av ehandel.
Har du lave inntekter og høye boutgifter?
Historien om froskene... Livets leksjon nr 1
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Kilde: Hjemmeside til Konkurransestrategi (2003), Fagbokforlaget
Firmanavn Forretningsplan.
Samarbeidsgruppemøte
Nettskyen ved UiO 1.
Konsekvensjustert budsjett 2018 Status/utfordring
Agenda Vurdere tekniske hjelpemidler som kan hjelpe oss i jobbsøkerprosessen...! Takk for muligheten til å presentere en alternativ hjelpemiddel. La oss.
Kap. 58 – Collecting Data How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and Society Professor Kai A. Olsen, Universitetet.
Gjeldsforvaltning i praksis i Haram kommune
Topplederne i kommunesektoren
Markedsmakt: Monopol og Monopsoni
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Verktøy for leverandørkategorisering
Nye rutebilkontrakter i Sør-Trøndelag fra 2008
Flere lesere, flere muligheter
E-handel.
Futures instrumenter Hva er en futures kontrakt?
Kap 5: Opsjoner Terminkontrakt er kontrakt som må holdes, mister mulighet på å tjene penger dersom valutakurs endres i ens favør En opsjon er et instrument.
Kapittel 4: Valutamarkedet
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Kapittel 10 Monopol 1.
Revidert reglement for elektronisk kommunikasjon
Innspill til programrådsmøte
Kapittel 7 Inntekter, kostnader og resultat – en teoretisk modell
Hva mener Arkivverket? 19. november 2018 Fagdirektør Kjetil Reithaug
Kraljic matrise.
Prisstrategier på bedriftsmarkedet
Analyser – eksterne for valgt kategori
ORGANISASJONSSPØRSMÅL
5 Andre markedsformer Hvilke andre markedsformer finnes? Hvorfor produserer ikke bedriftene helt like varer? Hva er strategisk adferd? Hvorfor annonserer.
I 2005 tok Buskerud fylkeskommune i bruk digitale inmålingsinstrumenter i forbindelse med arkeologiske registreringer. Utstyret består av en PDA med tilhørende.
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Fellesnemnda for Nye Narvik
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Hvordan få forståelse for smidige metoder i organisasjonen – eller Mellommenneskelige og ”myke” utfordringer i smidige prosjekter Vidar Moe, mars 2006.
Utskrift av presentasjonen:

NASDAQ: Møt-konkurransen klausul? Hjemmeside til Konkurransestrategi (2003), Fagbokforlaget NASDAQ: Møt-konkurransen klausul? Lars Sørgard Sørgard Konkurransestrategi

NASDAQ – prising av aksjehandel NASDAQ er en elektronisk aksjebørs i USA Aksjehandlerne oppgir kjøp og salgspris på en aksje (og dermed margin) Frem til 1996 kunne hver av disse prisene kun være i 1/8 dollars intervaller Eks.: salg 10 og 1/8, og kjøp 9 og 7/8 Meglere fordeler omsetningen til den som har lavest margin Men fordelingen av marginene så annerledes ut enn på den tradisjonelle børsen (NYSE) Sørgard Konkurransestrategi

% Kjøp-salg margin – NASDAQ versus NYSE i 1991 Sørgard Konkurransestrategi

Hva skjedde på NASDAQ? Ser at det typiske på NASDAQ er marginer i partall av 8-deler 2/8 og 4/8 klart mest brukt På NYSE ikke et slikt mønster Høyere marginer jevnt over på NASDAQ? Uventet, da NASDAQ er elektronisk og ting skjer raskere enn på NYSE En ekstra margin på 1/8 gir en daglig økning i inntekt på $ 80 millioner Sørgard Konkurransestrategi

Kartelladferd på NASDAQ? Svært gjennomsiktig marked, der det er svært ofte interaksjon Det betyr kort periodelengde, hvilket gir liten gevinst ved å bryte med kartell To forhold bidro til kartell: Meglerne snakket sammen og avtalte å ha spredning i partall 8-deler Truet med represalier dersom en ikke adlød Order preferencing En aksjehandler har en avtale om å matche en annen automatisk, og dermed kunne få handelen Megleren kan dermed gi salget til den som har bydd høyest, fordi den automatisk matcher Sørgard Konkurransestrategi

To meglere med ’order preference’ 4 = best 1 = verst Høy margin Lav margin KARTELL Høy margin (3, 3) (1,4) Megler 1 KONKURRANSE (4,1) (2,2) Lav margin (Megler 1, Megler 2) Ingen av dem har incentiv til å avvike fra en høy margin (de facto ’møt-konkurransen’ klausul) Sørgard Konkurransestrategi

Reglene ble endret … Department of Justice (DoJ) grep inn, og NASDAQ måtte endre sine regler i 1997 Tok stikkprøver (opptak) av telefonsamtaler Innførte limit order display rule Investorer kan konkurrere direkte med meglere, slik som på NYSE Gjorde det mulig med ehandel (se senere) Alle var fornøyde, unntatt aksjemeglerne En reduksjon i marginer på opp mot 2/8 fra 1991 til 2000 (se neste figur) Det utgjorde i underkant av $ 160 mill for hver dag Sørgard Konkurransestrategi

… og marginene falt … ! Kjøp-salg margin ($ 1/16) Sørgard Konkurransestrategi

Mer konkurranse: www.island.com Introduserte aksjehandel for NASDAQ på nettet (ehandel) Et mer finmasket (grid) prissystem på Island enn på tradisjonell NASDAQ NASDAQ: margin i 1/16 Island: margin i 1/256 Betød at Island kunne marginalt underkutte NASDAQ 15/256 < 16/256 = 1/16 Og vi observerte at Island marginalt underkuttet Konkurranse mot NASDAQ, men ikke konkurranse mellom aktører på Island? Sørgard Konkurransestrategi

% Fordelingen av kjøp-salg margin i mars 2000 Sørgard Konkurransestrategi

Mer finmasket NASDAQ Var NASDAQ sitt grovmaskede nett en faktor som bidro til høye marginer? I april 2001 ble NASDAQ margin gjort mer finmasket, og Island også NASDAQ: fra 1/16 til 1/100 (i cent) Island: fra 1/256 til 1/1000 (tienedel av cent) Resultatet ble at marginen falt ytterligere Nesten 80% av omsetningen med NASDAQ hadde minimal margin (1/100) Island fortsatte marginalt underkutt, men nå også lavere margin for dem Sørgard Konkurransestrategi

% Fordelingen av kjøp-salg margin i juni 2001 Sørgard Konkurransestrategi