Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Små og mellomstore byers rolle i kollektivtransporten
Advertisements

Areal- og transportplan for Buskerudbyen
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Øvre Sund bru åpner i 2011, vurdering av bruk av gamle bybru pågår nå Tiltaksplan for handel og næringsliv i Drammen sentrum.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Generelt om Randaberg Kommunen
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Frivilligpolitikk i Askim
SYNSPUNKTER FRA KS. ADMK KS’ utgangspunkt i hjemfallsaken Den kommunale og fylkeskommunale vannkraftproduksjonen er bygget ut og betalt av kommunene,
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
NTP 2014 –23 NTP 2014 –23 Hva har kommunesektoren vært opptatt av og hva har vi fått gjennomslag for ? Hva nå ? Fylkesrådmann Harald K Horne.
Prosjektet ”samhandling mellom kommunene i Sør-Trøndelag” Styringsgruppens konklusjoner og anbefalinger Orientering på KS høstkonferanse Røros, 5. november.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Hva kan Vestfold selv gjøre for å vinne kampen om arbeidskraften? Sverre Høifødt Vestfold fylkeskommune.
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Buskerudbyen: Regionalt samarbeid om bærekraftig areal- og transportpolitikk.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk og kulturminner
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Vi skal bygge videre på det vi har!
Aktørenes roller i planprosessene
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Overordnet mål og sluttprodukt
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Arealplan, innspill, føringer og framdrift
Mosseregionkonferansen Ellen Grepperud, sekretariatsleder
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
Årsmøte Modum Næringsråd Modum Næringsråd Vi skal bidra til at bedrifter og næringsdrivende i Modum har best mulig rammebetingelser og utviklingsmuligheter.
RPBA – Hvordan har oppfølgingen vært fra kommunene? Kompetansesamling Year of Soils VFK, plansjef Linda Lomeland.
Regional planstrategi
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Women Business Network Vestfold Women business Network (wbn) er et nettverk for kvinner i Vestfold. Nettverket skal støtte og inspirere kvinner; som ansatt,
Mulig modell for framtidig finansiering av kollektivtrafikken Dialogmøte 29. mars 2012 Harald Horne fylkesrådmann.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Velkommen til dialogkonferanse Hvordan styrke de mellomstore byene på Østlandet som motor for regional vekst og næringsutvikling? Roger Ryberg Fylkesordfører.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie.
Sammen skal vi bygge Nordre Follo kommune
Samhandling for effektive planprosesser
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Langsiktige utviklingsgrenser i Vestfold – praktisk bruk og erfaring
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Presentasjon 14. juni 2017 Rådgiver Magnar Simensen
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk Næringsperspektivet i revideringen av RPBA Verdiskaping Vestfold 6. september 2017 Rådgiver Magnar Simensen.
v/ Tore Askim, prosjektsjef, Buskerudbysamarbeidet
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Kommunemøter RPBA - om RTP
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Kamp eller samarbeid?.
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Aktuelt fra Husbanken Plankonferansen 2013.
Kommunemøter RPBA - om RTP
Styringsgruppemøte - revisjon av RPBA og utarbeidelse av RTP
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Utskrift av presentasjonen:

Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA) «Vestfold skal være et fylke der folk ønsker å bo, jobbe og leve livene sine.» Vestfold fylkeskommune reviderer RPBA i 2017-18

Hva er RPBA? Vår felles plan for hvordan vi skal bruke arealene fram mot 2040. Kommuner, fylkeskommune og statlige etater står sammen om innholdet, og det forplikter. Legger til rette for vekst og utvikling i befolkning og arbeidsplasser, samtidig som vi skal ta vare på viktige natur- og kulturverdier Heishistorie: Vestfold skal være et fylke der folk ønsker å bo, jobbe og leve livene sine. RPBA er vår felles plan for hvordan vi skal bruke arealene fram mot 2040. Kommuner, fylkeskommune og statlige etater står sammen om innholdet, og det forplikter. Planen legger til rette for vekst og utvikling i befolkning og arbeidsplasser, samtidig som vil skal ta vare på viktige natur- og kulturverdier. Hovedtyngden av utviklingen skal skje som fortetting i byer og tettsteder. Det er stort behov for næringsutvikling og flere arbeidsplasser. RPBA gir større forutsigbarhet for næringslivet og mer effektiv saksbehandling, og det bidrar til vekst og utvikling i Vestfold.

RPBA – regional plan for bærekraftig arealpolitikk – gir retning og rammer for utbyggingsmønsteret i Vestfold Vekst og utvikling Ta vare på viktig natur- og kulturverdier Effektiv saksbehandling RPBA skal legge til rette for vekst og utvikling i befolkningen og arbeidsplasser, samtidig som viktige natur- og kulturverdier tas vare på. Hovedtyngden av utviklingen skal skje som fortetting i byer og tettsteder Hovedtyngden av de nye utbyggingsområdene skal skje innenfor de langsiktige utviklingsgrensene (LUG), en samordnet areal- og transportplanlegging, utvikling av næringsarealer i tråd med ABC-prinsippet forenkle den kommunale arealplanleggingen gjennom forhåndsavklarte arealer og økt forutsigbarhet -Vekst og utvikling et viktig tema inn i den regionale planen (RPBA) , med et tydelige fokus på by. -Utvikling av byene er sentralt for et attraktivt Vestfold, og by- og fortetting er svar et på mange av utfordringene knyttet til en bærekraftig utvikling. -Våre små og mellomstore byer ligger i «skyggen» av Oslo, og det er en utfordring i nasjonal/internasjonal konkurranse om å vinne både folk og kapital. -Vi må tenke annerledes. -Vestfoldbyene er viktige for vår identitet og trivsel.

Hvorfor trenger Vestfold RPBA RPBA gir større forutsigbarhet for næringslivet - det bidrar til vekst og utvikling i Vestfold RPBA forenkler den kommunale arealplanleggingen gjennom forhåndsavklarte arealer – det gir mer effektiv saksbehandling Regionale arealplaner gir forutsigbarhet. NHO – både sentralt og regionalt – er tindrende klare på hva som er viktigst for næringslivet – og det er forutsigbarhet. Det å vite hvor det kan bygges hva, og det å være sikre på at ingen gis fordeler som ikke også andre får, det er avgjørende for næringslivet. Fordi det viser alle hva som er handlingsrommet, og ikke minst sikrer likeverdig konkurranse. Ingen må få snike i køen.

Felles spilleregler for alle parter RPBA er vår felles plan for hvordan vi skal bruke arealene i fylket vårt Kommuner, fylkeskommune og statlige etater står sammen om innholdet, og det forplikter. Regionale arealplaner som avtaler mellom kommunene Og det å etablere felles spilleregler kan også være viktig for kommunene – ikke minst her i Vestfold hvor byene ligger tett som perler på en snor. Det betyr jo at det er sterk konkurranse mellom byene om det å tiltrekke seg og holde på innbyggere og næringsliv. Derfor er det – for eksempel – ikke rart at byene i sin tid selv ønsket et forbud mot å etablere handel nær E18. Fordi – hvis den ene byen tillot det, så måtte den andre følge etter – for ikke å tape i konkurransen. Derfor var det bedre å bli enige om et selvpålagt forbud for alle – slik at det var lettere for den enkelt kommune å utvikle sitt eget bysenter. Så på mange måter kan de regionale arealplanene sees som avtaler mellom kommunene – som fylkeskommunen koordinerer utviklingen av, og som fylkeskommunen er satt til å overvåke. For det er jo ikke slik at de regionale planene tres ned over hodet på kommunene. De utvikles i samarbeid med og i mange tilfeller på oppfordring fra kommunene. Og i tillegg til kommunene deltar også statlige organer, partene i arbeidslivet osv. i utformingen. Mye snakk i sofaen i går om god eller mangelfull forankring.

Reviderer RPBA – skal bli et enda bedre verktøy Fylkeskommunen reviderer RPBA i samarbeid med alle som bruker planen Skal bli et bedre verktøy for å legge til rette for vekst og utvikling Samtidig skal RPBA bidra til at vi tar vare på viktige kultur- og naturverdier

Vi viderefører hovedgrepene Hovedgrepene i RPBA ligger fast Hovedtrekkene for det regionale utbyggingsmønstret er fastlagt. Vekst skal hovedsakelig skje i byer og tettsteder. Boliger og arbeidsplasser skal nås med kollektivtransport, sykkel og gange. Vi beholder den tematiske bredden.

Enkelte temaer får et spesielt fokus Et stort behov for næringsutvikling og flere arbeidsplasser i Vestfold – skal legge bedre til rette for eksisterende og ny næringsvirksomhet. Byutvikling er svaret på mange av utfordringene innen bærekraftig arealpolitikk - skal bidra bedre til å skape levende og attraktive vestfoldbyer. For å ta vare på matjorda og andre natur- og kulturverdier, må hovedtyngden av utviklingen skje som fortetting i byer og tettsteder.

En plan for hele Vestfold RPBA er en felles og forpliktende areal politikk for Vestfold Revideringen av RPBA skal bidra til en felles forståelse blant alle som skal bruke planen. Medvirkning og bred deltakelse fra kommuner, berørte statlige etater og relevante organisasjoner er en forutsetning.

Møter høsten 2017 AUGUST 17.08 Prosjektgruppemøte (12 – 15) 18.08 Fagfrokost innbyggermedvirkning og demokrati (09 – 11) 29.08 Politisk referansegruppe/verksted med HSA og planpolitikere i kommunene (13 – 15) SEPTEMBER 07.09 Politisk styringsgruppe (9 -11.30) 07.09 Hva hemmer og hva fremmer byutviklingen i Vestfold (17 – 20) i samarbeid med Vestfold arkitektforening) 12.09 Dialogmøte med Færder (13 – 15) = Tjøme og Nøtterøy 14.09 Dialogmøte med Sandefjord (13 – 15) 13.09 Prosjektgruppemøte – arbeidsmøte (9 – 15) 13.09 Strategimøte ?– lokalisering av kontorarbeidsplasser (13 – 16) 15.09 Faglig referansegruppe (12 – 15 ) 22.09 Fagfrokost mobilitetsuka. Tema samferdsel (08.30 – 10.30) 27.09 Dialogmøte med Tønsberg/Re (9-11) 27.09 Dialogmøte med Holmestrand/Hof/Sande (13-15) OKTOBER 10.10 Prosjektgruppemøte (12 – 14) 12.10 Dialogmøte med Larvik/Lardal (13 – 15) 18.10 Administrativ styringsgruppe (09.30 -11.00) 18.10 Dialogmøte med Horten (14 – 15.45) 24.10 Politisk referansegruppe/verksted med planpolitikere i kommunene (13 – 15) 27.10 Fagfrokost fortetting med kvalitet/sosial bærekraft) (08.30 – 10.30) NOVEMBER 09.11 Konferanse (09.00 -15.00) 24.11 Fagfrokost (08.30 – 10.30 grenseoppgangen mellom regionale føringer og lokalt selvstyre DESEMBER 15.12? Fagfrokost (8.30-10.30 tema?) JANUAR 11.01 Administrativ styringsgruppe 18.01 Politisk styringsgruppe

– et fylke der folk ønsker å bo, jobber og leve livene sine Vestfold – et fylke der folk ønsker å bo, jobber og leve livene sine www.vfk.no