Evaluering av ”Fritt Fram”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Advertisements

Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Avslutningskonferansen Evalueringen av Kunnskapsløftet Avslutningskonferansen 31. oktober 2012 Forvaltningsnivåenes og institusjonenes rolle.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
EN DRIVKRAFT FOR UTVIKLING 1 Hva gjør fylkeskommunen som folkehelseaktør ? Thore Westermoen Fylkesordfører Vest-Agder.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Lojal iverksetting eller målrettet medvirkning? Om kommunesektoren og EØS-avtalen NIBR-rapport 2008:12, forfattet av Marthe Indset og Sissel Hovik Rapport.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Else Marie Ness 27.Januar 2016.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Norsk mal: Startside ALTERNATIV B Nasjonale myndigheters.
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Kunsten å lykkes med innovasjon i kommunen… Flekkefjord legger stein på stein for å få etablert en innovasjonskultur i organisasjonen…
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Kommunereform Telemark: KS’ rolle Jan Erik Innvær, KS BTV.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» REGIONAL PLAN FOR KUNNSKAPSSAMFUNNET.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Rektor-utfordringer Torunn Klemp Samfunnsoppdraget Rektors ulike roller Styreleder eller styrets sekretær Faglig leder Daglig leder.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Kommunereformen – status
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Bærekraftig samfunnsutvikling
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Regionrådet for Hamarregionen
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Bærekraftig samfunnsutvikling
UNESCO og den femte C'en Klima- og miljødepartementets arbeid med involvering i verdensarvområdene Av seniorrådgiver Ingunn Kvisterøy.
Forvaltningspolitikk og Digital agenda for Norge (Meld. St
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Den nye sekretæren Den typiske kontormedarbeideren i Fagforbundet er en 48 år gammel kvinne Hun er ansatt i stilling som sekretær Hun er ansatt i en norsk.
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Hovedstadsregionens rolle for nasjonal og regional utvikling
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Klimamål i et kommuneperspektiv Status og utvikling i kommunalt klimaarbeidet Aggregering til klimamål og tiltakspotensial for et samlet kommune-Norge?
Den lovgivende makten i Norge
Gruppe 4- samarbeid i partnerskap
Gruppe 3: samarbeid i partnerskap
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Kor attraktiv er Bø og korleis kan vi påvirke nærings- og besøksattraktiviteten? 16. Februar 2015.
Planprosess - litt om roller og oppgaver
Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet
Regionalt samarbeid/ partnerskap
«. « Nasjonalformue per innbygger Historisk har arbeid vært en betydelig årsak til tidlig død og store helseproblemer. Stor innsats over mange år.
Kommunesektorens bruk av FoU
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter 1.
Innspill til Internasjonalt handlingsprogram
Evaluering Regionrådet
Regional høringskonferanse 14.mai
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Evaluering av ”Fritt Fram” Forsøkets målsettinger: Vitalisere og styrke den politiske styringen av fylkets regional utvikling. Øke treffsikkerheten og fleksibiliteten av regionale virkemidler. En spesifikk arbeidsform i regional utvikling – partnerskapsarbeid.

Hovedkonklusjon De positive effektene av forsøket finnes først og fremst i partnerskapsbyggingen mellom fylkeskommune og fylkets regioner. I partnerskapet mellom virkemiddelaktørene ligger det derimot betydelige utfordringer av institusjonell art. Dette peker primært tilbake på statens ambivalente holdning til forvaltningen av den regionale utviklingspolitikken.

Partnerskap mellom fylke og regionråd/kommuner: Relasjonen mellom fylkeskommunen og regionrådene fremstår som bedre utviklet og bedre systematisert. Bedre regionalpolitisk treffsikkerhet gjennom strategisk arbeid i forhold til regionalt handlingsprogram. Men: det er trolig et behov for å styrke koblinger mellom enkeltkommunene og regionrådene. Behov for tettere integrering av næringslivet i forsøket.

Politisk vitalisering? Den politiske ledergruppen i fylkeskommunen synes å være godt i inngrep med regionale problemstillinger og utfordringer. Men den politiske forankringen internt i fylkeskommunen overfor fylkestingets ”menige” medlemmer kan forsterkes. Regionalpolitisk Ledergruppe har et uforløst potensial som en arena for å styrke den politiske styringsrollen. Behov for å utvikle gjensidig læring mellom det politiske nivå og det administrative nivå representert ved Partnerskapsforum

Partnerskap mellom virkemiddelaktører Partnerskapet med regional stat har fått et mer operasjonelt enn strategisk siktemål; regional stat ble en iverksetter av politiske vedtak man i liten grad hadde vært involvert i å forberede grunnen for. Dette ser ut til å ha forsterket samarbeidsproblemer mellom fylkeskommune og fylkesmann, og har hatt negative konsekvenser for dynamikken i forsøket. På et mer grunnleggende plan har regional stats involvering i prosessen vært preget av usikkerhet om den politiske dimensjonen i forsøket. Erfaringene med arbeidet i partnerskapsforum oppleves likevel som å være i positiv utvikling.

Fylke og stat Evalueringen reiser spørsmålet om Fritt Fram er gitt gode nok forutsetninger for at ambisjonen om forsøket som politisk reform er realistisk. Det er trolig et godt stykke vei å gå for å oppnå den tiltenkte ledende utviklingsrollen for fylkeskommunen. Den politikk som de sentrale virkemiddelaktørene utenfor fylkeskommunen er satt til å forvalte er i liten grad tilpasset den tenkningen som ligger til grunn for Fritt Fram- forsøket. Den grunnleggende utfordringen for forsøket ligger i at nasjonale myndigheter har valgt å ikke definere innholdet i det regionale utviklingsbegrepet.