Kommuner som har gått ut av ROBEK-lista

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Advertisements

Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Hvordan ta måling i bruk? Målinger og fakta som virkemidler Gudrun H. Grindaker Kommunebarometerkonferansen juni 2015.
Presentasjon Agresso brukerforum 2012 Arne Lunde, KD.
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Hvordan håndterer vi og behandler pasientens adferd?
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
1. Problemstillinger  I hvilken grad påvirker kompetansesituasjonen kommunenes evne til å levere gode tjenester?  Hvilke utfordringer har kommunene.
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Mobilt vanntåkeannlegg. Mobilt vanntåkeanlegg Mobile vanntåkeanlegg er utviklet med tanke på å beskytte personer som ikke er i stand til å ta vare på.
Erfaringer med byparlamentarisme i Tromsø Grete Theodorsen, leder Utdanningsforbundet Tromsø
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
STATUS plantekontroll OPPSUMMERING Hvor langt er kommunene i fylket kommet med oppfølging av avvik ? Hvilke behov er avdekket som kan få konsekvenser.
Inntakskvalitetsundersøkelsen Høsten 2008 Presentasjon LMU
1 ​ Vedvarende forbedringer og spredning ​ Læringsnettverk 3, 27. mars 2014 ​ Mette Fredheim.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Fagforbundet Sør-Trøndelag, Røros 8. oktober 2008 LOs distriktssekretær, Kristian Tangen.
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Samarbeid mellom skole og barnevern
ROS-analyse.
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Kjøp og bruk av pensum på papir og digitalt. Rapport juli 2017
«Å bygge nye Asker kommune»
Bærekraftig samfunnsutvikling
Arbeidsgruppe prosjekt
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Arbeidsmiljø- undersøkelsen på NTNU 2014
Rådgiversamling 2. november 2016
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Evaluering av ”Fritt Fram”
KS Utredning og Dokumentasjon
Samarbeid og medbestemmelse
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
BARNEHAGER Høsten 2016/våren 2017 ble prosessen med å legge ned Regnbuen barnehage f o m gjennomført. 17 barn og 7 ansatte er blitt fordelt.
Kreativitet Opplæring
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Hovedstadsregionens rolle for nasjonal og regional utvikling
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Lederlønn i kommunal sektor Praksis og erfaringer fra lokale lederlønnsforhandlinger. Undersøkelse av forhandlinger etter kapittel 3 i Hovedtariffavtalen,
Kommuner som har gått ut av ROBEK-lista
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
NYE ASKER KOMMUNE TJENESTEPENSJON FRA
Gruppe 4- samarbeid i partnerskap
De kommunale inntektene og økonomiforvaltningen 12. mars 2018
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Presentasjon på KS-nettverk
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Prosjekt NAV Værnes Etablering av NAV Værnes KS-samling Gardermoen 25. april 2016 Kjell Fosse (Rådmann, Stjørdal kommune) Roar Vikvang (Leder, NAV.
Matematikk på ungdomstrinnet
STATLIG PLAN, EGEN LOV ELLER PLANSAMARBEID?
Gjennomgang sentraladministrasjonen
Hvem er vi og hva er oppdraget?
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Oppfølging av Høstrapporten
Kommuneplanens handlingsdel knyttet til økonomiplanen
1. RKG sekr – innledning Reference site velferdsteknologi
Orientering HOV 4. juni 2019.
Konsept regionalutvikling
Orientering kommunestyret i Tysfjord kommune den
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Kommuner som har gått ut av ROBEK-lista ECON Analyse Mars 2006

Bakgrunn og problemstilling ROBEK-oppføring er en indikator på kommunal økonomi i ubalanse. Fra 57 i 2001 til 118 i oktober 2004 Oktober 2004-oktober 2005: 47 fjernet, 17 kom til. Problemstilling: Hva er de viktigste årsakene til at mange kommuner har bedret økonomien så mye at de ble tatt av listen mellom oktober 2004 og oktober 2005?

Metode – to trinn Intervju med rådmann i 20 kommuner som er tatt av listen Casestudier av 5 kommuner som synes å ha gjennomført større endringer for å rette opp økonomien Informanter på ulike ”steder” i kommunen Til sammen 25 intervju (i tillegg til rådmannen)

Erfaringer Nedskjæringer på utgiftssiden synes å være den viktigste grunnen til at kommunen ble tatt av listen Nedskjæringer rapporteres i de fleste sektorer. Relativt sett sterkest i sentraladministrasjon Sterkest press mot ikke-lovpålagte tjenester Inntektsvekst må også antas å ha bidratt til å bedre økonomien

Erfaringer -2 Skolesektoren trekkes fram som en sektor hvor innsparingene har vært store, absolutt sett. Informantene gir uttrykk for at press mot budsjettet også har bidratt nytenking og at man har høstet effektiviseringsgevinster. Flere rådmenn har foreslått å øke eller innføre eiendomsskatt, men dette har som oftest blitt avvist av politikerne. Endringer i bokføringsmessige forhold mv. har slått positivt ut for de fleste kommuner, men har generelt ikke vært utslagsgivende.

Lærdommer Tre faktorer synes viktige for å få til nødvendige endringer i kommuner som har snudd kommuneøkonomien: Endringer i: Organisasjonsmessig og politisk kultur Organisasjonsstruktur Styringssystemer

Kultur ROBEK-oppføring positivt for politisk vilje og evne til å gjennomføre endringer. Mer konstruktiv dialog i politiske organer. Bedre samarbeid administrasjon-politikere. Fylkesmannen roses for medvirkning Rådmannens rolle synes å ha vært viktig

Organisasjonsstruktur og styringssystem Flat struktur anses positivt Ledd i langsiktig trend Ressursbesparende Underletter sentral styring gjennom ansvarliggjøring av ledere De fleste kommunene har bedret rutiner for utarbeiding og oppfølging av budsjett Politikerne tidligere inn i budsjettprosessen Enhetsledere tidligere inn i budsjettprosessen Klarere ansvarsfordeling Tettere oppfølging av enhetslederne gjennom året