Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

STATLIG PLAN, EGEN LOV ELLER PLANSAMARBEID?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "STATLIG PLAN, EGEN LOV ELLER PLANSAMARBEID?"— Utskrift av presentasjonen:

1 STATLIG PLAN, EGEN LOV ELLER PLANSAMARBEID?
Statlig plan ble diskutert, men tidlig forlatt. Man anså BK fullt faglig kompetent til å ta ansvar for planlegging, og ville påvirke planleggingen gjennom dialog og samarbeid. Staten diskuterte også eventuelt egen lov for Fornebu, slik Ørestaden hadde fått, men la det ganske raskt bort i lys av tid og prosesser. Plansamarbeid forutsatte BK i føringen, med grunneierne som samarbeis- parter. Det ble også tilfelle og samarbeidet var i lange perioder meget fruktbart. For eksempel i arbeidet frem mot KDP2, med valg av løsning. BK valgte en hovedsamarbeidsgruppe med BK, OK og SB. Så ble det opprettet spesielle grupper for deloppgaver som også andre kunne delta i, f.eks. ny Snarøyvei. Mye av dette arbeidet var også konstruktivt, men selvsagt ikke uten spenninger – og konflikter som måtte løses.

2 PLAN – KONSEKVENSUTREDNING OG MILJØOPPFØLGINGSPROGRAM
KDP 1 i 1996 KDP 2 i 1999 KU til Arbeids- og administrasjonsdepartementet, AAD Krav om Miljøoppfølgingsprogram (MOP) Rev. MOP i 1999 basert på: - Anbefalinger i KU - Relevante RPR, lover og retningslinjer - Nasj. mål om bærekraft og biol. mangfold

3 INNSIGELSE TIL KOMMUNEDELPLAN 2 (1)
Statens verktøy: 1) Innsigelse 2) Kalle inn planen til MD 3) Statlig plan Innsigelse valgt og Statsbygg ble da vektøyet (ligger i SB`s mandat) SB hadde under samhandlingen med BK klart sagt fra at ”overordnede forhold” tilsa: 1) Minst 6000 boliger. Antallet ble bestemt ut fra en faglig vurdering fra SB`s side og samtaler med AAD om politiske signaler fra statens side 2) Tilstrekkelige arbeidsplasser til at Telenor og det nasjonale IT senteret kunne fungere tilfredsstillende, ble valgt.

4 INNSIGELSE TIL KOMMUNEDELPLAN 2 (2)
Innsigelse ble fremmet for å få minst 6000 boliger og arbeidsplasser etter grundig avklaring med AAD. (Et statlig organ som fremmer en innsigelse som ikke blir tatt til følge, skader sitt omdømme. Statlige organer er avhengig av tillit i overordnet departement. Tillit bygges gjennom solid faglig arbeid og argumentasjon – må gjerne tale departementet imot, men må også forstå politikkens vesen i endelige handlinger) Etter oppfordring fra SB prøvde AAD å få ”fagdepartementet” (MD) sitt syn, men MD avslo med en formell begrunnelse – de kunne bli endelig klageinstans for en innsigelse – noe de også ble Dette illustrer vanskeligheter ved statlig samarbeid og koordinering. Samme erfaring kunne hentes fra ”Den interdepartementale samarbeidsgruppen for Fornebu”. Hvert departement hegner om sine interesser og opptrer sektorielt.

5 INNSIGELSE TIL KOMMUNEDELPLAN 2 (3)
Innsigelsen ble fremmet til fylkesmannen i Oslo og Akershus Det ble avholdt et møte med politiske representanter for Akershus på Fornebu. Synspunkter fra disse (utvalg): A: Flere boliger på Fornebu ville øke belastningen på E-18 og skape kø for de som bodde i Asker og lenger vest og det var IKKE ønskelig B: Vekst i Akershus skulle heller komme i Follo enn på Fornebu C: Osloregionen var et pressområde, vekst burde ledes andre steder – IKKE ønskelig Både fylkeskommunens og fylkesmannens administrasjon viste be- tydelig forståelse for Statens syn (under hånden) Fylkesmannen (kvinnen) viste en merkelig holdning hvor mer vekt ble lagt på ansvarsfordelingen i det offentlige Norge, og primærkom- munen sto sterkt.

6 INNSIGELSE TIL KOMMUNEDELPLAN 2 (4)
SB førte innsigelsen videre til Miljøverndepartementet men uten å opprettholde tallet for arbeidsplasser, i det Bærum kommune og staten politisk var blitt enige om å sikre tilstrekkelige muligheter for Telenor og nasjonalt IT senter Innsigelsen ble behandlet og resultatet ble 6000 boliger, med tilføyelsen om 20 – 25 % ”sosiale boliger – Husbanken” SB var fornøyd med utfallet Hans Kristian Lingsom har i sin bok ”Kampen om Fornebu” lansert en teori om at SB handlet for å ivareta OK`s interesser, siden OK høstet mest gevinst ved økt boligtall og at dette var nødvendig for å få til avtalen mellom SB og OK om utbyggingen av infrastruktur på Fornebu. Jeg benytter anledningen til å avkrefte teorien. Det var SB og AAD som bestemte innsigelsen, OK ble kun orientert.


Laste ned ppt "STATLIG PLAN, EGEN LOV ELLER PLANSAMARBEID?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google