Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Deltaking, inkludering og velferd
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
NETTVERK MOT TVANGSEKTESKAP Hvorfor ? •Forpliktende samarbeid •Kompetanseheving •Oversikt over saker.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Et helhetlig barnevern i Oslo
Nordisk tilsynskonferanse
Ettervern og samarbeid
Det kommunale og det statlige barnevern
Kommunedelplan oppvekst – mot 2020
Joachim Bjerkvik
Ungdomstrinn i utvikling
Konferanse 2007 Psykologisk ivaretakelse av familier med barn med alvorlig progredierende nevromuskulær sykdom. psykolog Berit Dahle Universitetssykehuset.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Barn som pårørende.
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Samarbeidsprosjekt felles tjenester – Gratangen, Lavangen og Salangen kommuner Orientering for Sosial- og barnevernsavdelingene 9. desember 2005 på Huset.
HKH – Hurtig Kartlegging & Handling Ingelin Tangestuen - prosjektleder
Resultater etter KBLs opplæring i husleieloven og forvaltningsloven
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
Barn som pårørende.
Innlegg på KS konferanse om barnevern 16. juni 2009 Tilsyn med kommunale helse-, sosial- og barneverntjenesters arbeid med barn som trenger hjelp fra mer.
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Sikkerhet ved datasystemer hos Skjåk Energi
Barnevernets målsetting og oppgaver
Start lysbildefremvisning for å se veilederen
Ungdommers erfaringer med ettervern og overgangen til voksentjenestene
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Kjell Erik Øie Statssekretær
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
NAV alene, eller sammen med andre? Hvordan kan NAV inngå som en del av et helhetlig velferdstilbud i kommunene?
Nasjonalt råd for lærerutdanning Frafall fra videregående skole Hva gjør Drammen kommune? Tore Isaksen Utdanningsdirektør Drammen 22. sept
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Bekjempelse av barnefattigdom i Drammen
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
NORSK FOLKEHJELP OSLO OASEN Kvinner Krysser Grenser ”Motivasjon og realitetsorientering”
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Til barnas beste Ruzzel Solberg Leder. Landsforeningen for barnevernsbarn Interesse- og medlemsorganisasjon av barnevernsbarn for barnevernsbarn –Etablert.
HVORDAN FORSTÅ SOSIALT ARBEIDS ROLLE PÅ NAV-KONTORET? Fagforbundet, Hanne Glemmestad høgskolelektor ved Høgskolen i Lillehammer (og tidligere NAV.
FARVE-prosjektet: «Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet» NAV Oppland, NAV Hedmark, IMDI Indre Øst, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, Gjøvik.
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Samarbeid mellom skole og barnevern
Kompetanseplan oppvekst
Dokument 3:9 ( ) Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid 28. april 2016.
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Gjennomføring av tilsynet
SAMMEN OM BARN EN MODELL FOR TVERRFAGLIG SAMHANDLING
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Bred eller smal – rund eller spiss og klar?
Utøvelse av lederskap ved kriser
ABC opplæringen som metode

Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Evaluering av «MUSIT Ny IT-arkitektur»
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Prosjekt internasjonalisering
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved VID vitenskapelige høgskole. Hovedresultatet fra prosjektet er utvikling av nettsider som skal bidra til utvikling or refleksjon over barneverntjenesten og NAV-kontoret sitt arbeid overfor unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet. Arbeidet med prosjektet har foregått hovedsakelig i 2016 og ble lansert i 2017.

Bakgrunn for prosjektet og nettsidene Mange unge med barnevernsbakgrunn strever i overgangen til voksenlivet Manglende støtte i nettverk – gir behov for offentlig støtte Overlappende områder mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret som kan skape uklarheter og ansvarskyving Barneverntjenesten og NAV-kontoret har også forskjellige oppgaver, ulik kompetanse og utfyller hverandre Bakgrunn for prosjektet og utviklingen av nettsidene er at mange unge med barnevernsbakgrunn strever i overgangen til voksenlivet. De har ikke samme tilgang på søtte i familie og nettverk som andre ungdommer, og de kan derfor ha behov for støtte fra tjenester som barnevernet og NAV både barneverntjenesten og NAV-kontoret. Disse tjenestene kan ha overlappende tiltak og dette kan skape uklarheter, frustrasjon, ansvarsskyving mellom tjenestene om hvem som skal ha ansvaret for oppfølging av ungdommene. Samtidig har barneverntjenesten og NAV-kontoret forskjellige oppgaver, ulik kompetanse, og de utfyller hverandre.

Variasjon mellom kommuner Store og små kommuner Ulik organisering Ulik grad av spesialisering Ulikt omfang av rutiner og samarbeid mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret Ulik praksis Noen forhold er sentrale for ungdommene uansett og disse er utgangspunkt for nettsidene Det er stor variasjon i hvordan kommunene organiserer og gjennomfører arbeidet overfor unge med barnevernsbakgrunn. Det er store og små kommuner, som gir grunnlag for ulik organisering, ulik grad av spesialisering, rutiner osv. Det kan være ulikheter mellom kommuner som kan være godt begrunnet, og det kan være forskjeller som gir grunn til bekymring for fordi de ikke ivaretar en lik behandling av de samme situasjonene på tvers av kommunegrenser. Et eksempel kan være praktisering av ungdommenes mulighet for å angre hvis de først sier nei til ettervern fra barnevernet. Samtidig er det noen forhold som er av betydning for ungdommene uavhengig av i hvilken kommune de bor. Disse forholdene er utgangspunkt for nettsidene.

Kunnskapsoppsummering Prosjektinnhold Kunnskapsoppsummering Søk i databaser Erfaringsseminar Kompetanseforum Arbeidsseminar med ansatte i barneverntjenesten og på NAV-kontoret og representanter fra Landsforeningen for barnevernsbarn Intervju med ungdom Nettsider Prosjektet har bestått av flere deler, en kunnskapsoppsummering, ulike former for arbeidsseminar med representanter fra ansatte i barneverntjenesten og NAV-kontoret samt unge med barnevernsbakgrunn fra Landsforeningen for barnevernsbarn og intervju med ungdom med erfaring fra barneverntjenesten og NAV-kontoret. Disse delen av prosjektet skulle alle bidra til et hensiktsmessig innhold i nettsidene. Nettsider som skal være en hjelp i kommunens utvikling og refleksjon i arbeidet overfor unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til en voksentilværelse.

Nettsider til refleksjon Organisering og oppgavefordeling Regelverk Tiltak mellom barnevern og NAV Livsområder i overgangen Målgruppen og tjenestene Temaene som behandles på nettsidene er delt i fem. Det er tatt utgangspunkt i forhold som vil være viktige for ungdommene på tvers av kommunestørrelse og organisering av tjenestene. Det første tema er en introduksjon om målgruppen og barneverntjenesten og NAV-kontorets oppgaver overfor denne ungdomsgruppen. Det andre handler om livsområder i overgangen til voksentilværelsen. Det er områder som er viktige for unge, og som de kan ha behov for støtte på: Håp og drømmer, Utdanning, arbeid, kvalifisering og dagaktivitet, Bolig, Økonomi, Helse, Kriser og uforutsette hendelser Det tredje temaet er relatert til tiltak fra barneverntjenesten og NAV-kontoret og overgangen fra omsorgs- eller hjelpetiltak til ettervern, avslutning av ettervern og overgang fra barneverntjenesten til NAV-kontoret for unge som har behov for det. Her er det laget en film som introduserer tema som en ofte må ta stilling til i oppfølging av ungdommene, som kan være et utgangspunkt for fagdiskusjoner. Det fjerde handler om organisering og oppgavefordeling innad og mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret og mellom kommuner og har et mer overordnet fokus. Her er det også laget en introduksjonsfilm med tema overføring mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret som også reiser sentrale dilemmaer i dette arbeidet og som er tenkt brukt som utgangspunkt for drøfting av arbeidet. Det femte temaet er en kort generell informasjon om aktuelt lovverk. Kunnskapsoppsummeringen om barneverntjenesten og NAV-kontorets oppfølging av unge med barnevernserfaring er også lagt ut på nettsidene.

Link til nettsidene Legge inn link til nettsidene når de er oppe Disse nettsidene skal være en hjelp for den enkelte kommune med å videreutvikle arbeidet med oppfølging av unge med barnevernsbakgrunn. De kan f.eks. brukes i det daglige arbeidet, i en drøfting på kontoret om arbeid og organisering, en felles fagdag mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret, eller seminar på tvers av kommuner. Gjennom erfaringsdeling på tvers av kommuner tydeliggjøres også egen praksis og en kan få gode eksempler på ulike måter å utforme arbeidet på. Til hvert tema er det utarbeidet spørsmål som kan brukes for å få oversikt over egen praksis og spørsmål som mer gir grunnlag for refleksjon.

Deltakere i prosjektet Prosjektmedarbeidere - ansatte ved VID vitenskapelige høgskole, Diakonhjemmet campus: Ingri-Hanne Brænne Bennwik , Hanne Maria Bingen, Elisabeth Brodtkorb, Mari Dalen Herland, Ellen Luckman og Inger Oterholm (prosjektleder). Ansatte i barneverntjenester og på NAV-kontor, representanter fra Landsforeningen for barnevernsbarn har gitt viktige innspill. Prosjektet er finansiert av KS. Prosjektet er gjennomført av ansatte ved VID vitenskapelige høgskole. Ansatte fra barneverntjenesten og NAV-kontor har sammen med representanter fra Landsforeningen for barnevernsbarn gitt viktige innspill underveis i prosjektet.