KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Advertisements

Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Forventninger og videre arbeid…...
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Strategiarbeid i praksis
KOMPETENTE MEDARBEIDERE NØKKELEN TIL SUKSESS
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Leverandørutvikling – kommunen som aktiv aktør - Innovative anskaffelser som drivkraft til kommuneutvikling.
1 NTNU og UiO – kommersielle universiteter? Norsk Biotekforum seminar 11.februar 2009 Kathrine Skretting Dekan HF fakultetet, NTNU NTNU og UiO – kommersielle.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Ungdomstrinn i utvikling
Elever som forskere i naturfag – med wiki
Om kunnskapskonstruksjon i en aksjonsforskningstilnærming
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Digital kompetanse for alle. Forord (utdrag) Departementet definerer digital kompetanse som den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese,
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
VRI - OPPLEVELSESBASERT REISELIV Prosjektskisse Tjøtta 13. Sept 2010 Britt Hansen.
Didaktiske analysekategorier
Internt handlingsrom (IHR) USIT Hva vil vi med IHR? Øke UiOs interne økonomiske handlingsrom Bruke en større andel av de samlede ressursene.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Avd for klinisk kjemi Regionsykehuset i Trondheim
Erfaringssamling Forskningsbasert Kompetansemegling Planlegging av bedriftsbesøk Erfaringer fra TEFT v/Kjell Molven RF - Rogalandsforskning.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
PÅRØRENDE KOMPETANSE - er et senter for utvikling, spredning og implementering av pårørendetiltak innen psykisk helse. Pårørende Kompetanse – erfaringsformidling.
Systemrette arbeid i skolen aman. Jorun Buli-Holmberg
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Innovasjon i innhold, distribusjon og gjestestrømmer Reason to Return – R2R.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Innovasjonstiltak i EUs 6. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
VS2010 Verdiskaping bedriftsutvikling gjennom bred medvirkning Programkoordinator Anne Marit Skulberg Norges forskningsråd.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Akuttklinikken, Avd. for Anestesisykepleie ALNSF FAGKONGRESS 2013 PEDAGOGISK- OG LEDERSEMINAR, 31/8-13 FAGUTVIKLING I PRAKSIS Bjørg Ingunn Fjogstad Ledende.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Kommersialisering av forskningsresultater Viktige forutsetninger, hvordan disse er håndtert ved noen amerikanske universiteter og anbefalinger for norske.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Mandat og rammeverk for evalueringen
vi starter med fremtiden og skaper den selv?
Oppsummering av FOU - prosjekt
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Framtid - Samspill - Skaperglede
CoP (Sett inn navn på fagnettverket)
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Forskningsbasert kunnskap i næringsutvikling
Innovasjon Tillit Bred medvirkning.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Oppsummering av FOU - prosjekt
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen

Kompetanse for innovasjon Utfordring Hvordan kan universitetet bidra til sterkere innovasjon i brukerstyrte FoU-prosjekter? Universitetet kan bidra til: at bedriften blir en kompetent og aktiv FoU-partner interaktivitet og gjensidig læring mellom forskningsmiljøer og næringsliv – der målet er større nytteverdi for bedriftene å lette den praktiske implementeringen av ny kunnskap (forskningsresultater) i bedriften Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Tilnærming Vi har bygget læringstiltak inn i FoU-prosjekter der næringslivet er aktiv part. Ved starten av prosjektet – slik at bedriften får tilstrekkelig kompetanse til å bli en aktiv FoU-partner Underveis – gjennom møteplasser for systematisk læring av resultater og problemstillinger Mot slutten – gjennom skreddersydde læringstiltak for grupper av ansatte for å lette implementeringen av ny kunnskap i bedriften Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Hva er nytt? Målrettede læringstiltak integrert i FoU-prosjekter Forsker går inn i bedrift og bistår ved implementering Flere ansatte i bedriften involveres i forskning og læring Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Praktiske eksempler Roser og agurker (veksthusgartnerier) Inn i igangværende prosjekt med finansiering fra Forskningsrådet Bygg til mat (bedrifter i bakeri-, mølle- og kornbransje) Et forprosjekt som grunnlag for videre FoU-samarbeid og innovasjon WIN for bedriftene: Forsøk i egen virksomhet kombinert med læringstiltak og analyser har ført til sterkere innovasjon. WIN for universitetet: Praktiske forsøk og dialog med bedrifter har gitt forskerne innspill til nye problemstillinger og justering av forskningsmetoder. Ressursbehov: ca 1 månedsverk per pilotprosjekt til pedagogisk støtte og prosessledelse.    Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Roser og agurker Bakgrunn Piloten er knyttet til et igangværende prosjekt: ”Optimalisering av klima for vekst, avling, kvalitet, meldugg og biologisk bekjempelse hos snittroser og agurk”. Deltakere Veksthusbedrifter i Rogaland, forskere fra UMB og Planteforsk samt veiledningstjenesten regionalt. Mål Målet med forskningsprosjektet er økt kunnskap om optimalisering av agurk- og roseproduksjon som grunnlag for lønnsom produksjon i Norge. Målet med pilotprosjektet var å øke nytteverdien ved å korte ned veien fra forskning til praksis. Metode Dialog om forsøksopplegg og analyse og drøfting av resultater (bedrifter, forskere, veiledningstjeneste) Forsøk i bedriftene (under deres oppfølgingsansvar). Opplæring av ansatte Formidling og opplæring for andre bedrifter Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon

Roser og agurker (forts.) Evaluering Bedriftene sier at prosjektet har ført til økt produksjon (flere kg agurk pr kvm) – gjennom nye arbeidsmåter og rutiner De berømmer forskningsmiljøenes evne til brukerorientering Bedriftene har styrket egen fagkunnskap på feltet Bedriftene mener de nå lettere kan benytte FoU-resultater i eget innovasjonsarbeid Forskerne melder at bedriftenes innspill har resultert i mer nyanserte problemstillinger og gitt innspill til utvikling av ny metodikk. Prosjektmøtene ga erfaring med å bli mer bevisst læringsmomentet i forskningssamarbeid, både for egen og andres del. Begge parter sier de har fått større bevissthet om roller og ansvar i forskningssamarbeid. Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Bygg til mat Bakgrunn Piloten var ikke knyttet til et eksisterende prosjekt, men var et forprosjekt for videre FoU-samarbeid Deltakere UMB, MATFORSK og 3 bedrifter i bakeri-, mølle- og kornbransjen (Cerealia, Kvelde Mølle og Nærbakst) Mål Å øke bedriftenes kunnskap om bygg som råvare i nye produkter. Legge grunnlag for videre samarbeid om FoU på feltet. Metode Kunnskapsformidlingen ble lagt opp som praktiske bakeforsøk i bedriftene med tilhørende fagmøter. Forskere og prosessleder / pedagog deltok i forsøkene sammen med ansatte i bedriftene. Prosjektet ble forankret i både markeds-, produksjons- og økonomi-avdelingen slik at hele bedriften dro i samme retning. Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Bygg til mat (forts) Resultater Evalueringen er ikke avsluttet enda. Men både bakeforsøk og seminarer ble vurdert som vellykket av alle parter. Byggbrød av høy kvalitet ble bakt Bedriftene økte egen kunnskap om bygg betraktelig Forskerne fikk innspill til nye problemstillinger (til videre forskning på sorter, dyrkningsmetoder, kvalitetsegenskaper, helseaspekter mv.) Innovasjonsprosessene vil bli videreført, i bedriftene og i samarbeid med forskningsmiljøene. Et FoU-prosjekt er under planlegging. Kompetanse for innovasjon

Forutsetninger for å lykkes Både bedrifter og forskere som aktive deltakere og premissgivere Respekt for hverandres roller og kompetanse Felles ønske om å lære og å bidra til andres læring Alle aktiviteter nøye planlagt og godt forankret Pluss: Avklarte mål og forventninger, og god prosessledelse Kompetanse for innovasjon

Kompetanse for innovasjon Videre 2005: Erfaringer fra 4 piloter ved UMB og 2 ved UiB er evaluert. Finansiert av Forskningsrådet og UMB. 2006: UMB integrerer læringsverktøyet i utvalgte brukerstyrte FoU-prosjekter helt fra planleggingsfasen. Finansieres av UMB. UMB søker Forskningsrådet om et følgeforskningsprosjekt sammen 2007: Forskningsrådet tar i bruk læringsverktøyet i BIP og KMB. -------------------------------------------------------------------------------------- Rask pay-back Den ekstra innsatsen kan betale seg innen FoU-prosjektet er ferdig. Kompetanse for innovasjon