Den russiske revolusjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Midtøsten, Iran, Afghanistan
Advertisements

VIETNAMKRIGEN.
KOMMUNISMENS FALL BERLINMUREN VAR SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA
Kapittel 21. Kommunisme og nazisme
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Mellomkrigstida!.
Den russiske revolusjon © Hege Fagerli
Konflikter som preget verden
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
MELLOM KRIGSTIDA . AV. Marwat Waiz
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
De russiske revolusjonene 1917
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Hvorfor fikk vi 1. verdenskrig?
NAPOLEON
Demokratier som overlevde
I diktaturenes skygge.
2. Verdenskrig.
Revolusjonen 1917 Misnøye med tsarens styre
Napoleon Bonaparte.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Stalingrad – krigslykken snur
Afrika og Asia Kamp for større selvstendighet. Hva skal du lære i kapittel 7? Den arabiske verden kjemper for selvstendighet etter VK1 Hvordan flere jøder.
DEN RUSSISKE REVOLUSJONEN Russlands deltakelse i den første verdenskrigen hadde satt det russiske folket på harde prøver. 15 millioner mann og halvparten.
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
FRA FREDSJUBEL TIL KRIGSFRYKT. HÅPET SOM BRAST OPTIMISME I EUROPA Sommeren 1945 – ødelagte byer og sultne mennesker i Europa. Nazismen var knust. Forholdet.
Den franske revolusjonen
Minnemarkering: Stasi-fengselet Den kalde krigen Bilde inn Bildet viser levningene av det beryktede Stasi-fengselet i Øst-Berlin. Her ble politiske fanger.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Den første verdenskrig
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
Nazismen i Tyskland. Tysk bitterhet Tyskland tapte første verdenskrig Fikk harde straffer etter krigen Måtte ta på seg skylden for krigen.
Den amerikanske uavhengighetskampen
Den russiske revolusjon Tsaren må gå av Marsrevolusjonen Novemberrevolusjonen.
FØRSTE VERDENSKRIG Skyttergravskrig, Russland, USA, Tyskland og det sivile livet.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
I diktaturene skygge. Sovjetunionen Lenin skulle ikke skape et demokrati. Lenin skulle virkeliggjøre Karl Marx ide om det klasseløse samfunnet. Lenin.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
DEN KALDE KRIGEN 1945 – 1989.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
FØRSTE VERDENSKRIG Hva er en verdenskrig? En krig hvor:
Første verdenskrig
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Norges utvikling fra 700 til 1349
Økonomisk krise og mangel på det meste.
Politiske ideologier 1800->.
1. verdenskrig: Revolusjon i Russland 1917: Russland blir kommunistisk
Noreg i mellomkrigstida
Den industrielle revolusjonen
Den russiske revolusjon
Den industrielle revolusjon
CUBAKRISEN.
Napoleon - En krigsglad herre
HÅP I NORD-KOREA.
Hvorfor revolusjon i Russland?
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Den andre verdenskrigen
Den russiske revolusjon
Utskrift av presentasjonen:

Den russiske revolusjon

Bakgrunn Russerne hadde bak seg tøffe tider Tsarstyret var til dels meget strengt Russerne var fattige bønder som minst av alt trengte at Russland gikk i krig etter krig

Bakgrunn Likevel klarte russerne å bygge opp både industri og jernbaner. Fikk økonomisk hjelp av Frankrike. De hadde tross alt en felles fiende…

Bakgrunn Begynnelsen av 1900-t Tsarens trone begynte å vakle Prøvde å stramme grepet Prøvde å reformere

Russland inn i krigen Hovedgrunnen var at tsaren ville holde på at alle slaviske folk skulle beskyttes av Russland Russland er det største slaviske land

Krig De store problemene startet da Russland lot seg dra inn i den første verdenkrigen Mismotet var økende blant soldater og i befolkningen for øvrig. Mange soldater deserterte. Det var stadig streiker og demonstrasjoner i byene.

Krig Ved årsskiftet 1914-1915: Halvparten av den russiske hæren var uskadeliggjort. Soldatene var enten drept eller såret. Hærledelsen var elendig!!

Den russiske revolusjon Krigen gikk elendig Stadig store demonstrasjoner i St.Petersburg. Folk krevde brød og fred. I mars 1917 ble tsaren tvunget til å gå av. Ny regjering – fortsatte krigen mot Tyskland.

Lenin April 1917 kom Lenin til Petrograd. Han var leder for det russiske kommunistpartiet, bolsjevikene. Bolsjevikene fikk raskt stor støtte. Skape samfunn bygd på Karl Marx’ ideer

Borgerkrig Natt til 7.november tok bolsjevikene makten Kamper rundt i hele landet!! Innledningen til en blodig borgerkrig. 4-5 mill. msk. døde av sult og kolera i 1920 og 1921. I 1922 stanset krigen.

Den russiske revolusjon Bolsjevikene seiret. Lenin og Kommunistene hadde nå all makt i Russland. Han døpte landet til Sovjetunionen. Sovjet er russisk for råd.

Den russiske revolusjon Revolusjonen resulterte i streiker og mye uro i andre land. Også i Norge. Mange arbeidere drømte om et mer rettferdig samfunn. Ikke alle arbeidere ville ha revolusjon. Arbeiderpartiene i Europa var splittet.

Kommunister og sosialdemokrater De revolusjonære - kommunistene ville ha store og brå omveltninger. De som ville ha fredeligere endringer kalte seg for sosialdemokrater. Kommunistpartiene i verden samlet seg i en organisasjon: Komintern. Der bestemte russerne.

I Norge Det norske Arbeiderparti (DNA) var med i Komitern mellom 1919 – 1923 Da Ap meldte seg ut, startet et mindretall i partiet Norges Kommunistiske Parti (NKP) AKP m-l