Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den russiske revolusjon © Hege Fagerli

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den russiske revolusjon © Hege Fagerli"— Utskrift av presentasjonen:

1 Den russiske revolusjon © Hege Fagerli

2 Tsar Alexander 3 Var en upopulær og kald tsar.
Jaget, hetset og drepte jøder. Han døde av lungekreft i 1894. Hans sønn Nikolai 2 overtar.

3 Tsar Nikolai 2. Ble den siste tsaren. Stor fattigdom i landet.
Folk trengte mat og jord men tsaren brukte heller penger på krig. Tap i et oppgjør med Japan skapte opprør blant folk. Tsaren gikk med på å opprette et russisk nasjonalforsamling. Den ble kalt Dumaen.

4

5 Rasputin Sibirsk munk. Fikk innpass ved hoffet i 1906 og stor innflytelse. Tsarina hadde et nært forhold til han. Stor tiltrekningskraft blant hoffets kvinner. Under krigen trodde folk han var en tysk agent. Han ble drept i 1916

6

7 Russland med i 1 verdenskrig
Deltakelse i krigen skapte enda større problemer i Russland. Menn og hester som trengtes til jordbruket ble sendt ut til fronten, folk sultet hjemme.

8 Russland tapte flere slag mot tyskerne og over 2 millioner menn blir drept.
Mange soldater nektet å krige mer.

9

10 Marsrevolusjonen I 1917 bryter det ut opprør i Petrograd (nå St.Petersburg) mot tsaren og hans politikk.

11 Endte med at tsaren måtte trekke seg.
Makten ble delt mellom en ny regjering og sovjeter. (arbeider og soldatråd). Disse to klarte ikke å bli enig om hvordan landet skulle ledes.

12 Tsarfamiliens sjebne Bolsjevikene holdt de fanget i byen Jekaterinburg ved Uralfjellene. Etter hvert ble de alle skutt. Anastasia den yngste datteren ble stukket i hjel. Det gikk rykter om at hun overlevde drapene og mange har hevdet at de var henne. I dag vet vi at hun ble drept.

13 LENIN (1870-1924) Het egentlig Vladimir Iljitsj Uljanov.
Lenin ble tidlig revolusjonær etter at tsaren drepte hans bror. Han var taktisk lur og handlekraftig. Leder for Bolsjevikene. (kommunistpartiet.)

14

15 Bolsjevikene Bygget sine tanker på Karl Marxs sosialistiske ideer.
Frihet, likhet og brorskap. Slagordet deres var brød og fred.

16 Novemberrevolusjonen
Når tsaren falt så Lenin sitt snitt til å gjennomføre en sosial revolusjon. Han kom tilbake til Russland i 1917 etter 10 år i eksil. Han ønsker Russland ut av krigen med en gang. Motstanden mot regjeringen økte. Natt til 7 november 1917 tar bolsjevikene de viktigste stedene i hovedstaden og møter kun motstand i vinterpalasset. 14 november forlater regjeringen landet.

17 Det ble kamper og borgerkrig i hele landet.
Krigen førte til hungersnød. Nansen engasjerte seg i å hjelpe de som sultet i Russland i 1921.

18 Telegram fra Maksim Gorkij til Fridtjof Nansen 13.07.1921
 Til alle ærlige mennesker. Sørøst-Russlands kornåkre på steppen rammet av avlingssvikt etter tørke. Katastrofen truer millioner av russere med sultedød. Tenk på det russiske folk utmattet av krig og revolusjon. Det reduserte motstandskraften mot sykdom og den fysiske utholdenheten betydelig. Dystre dager er kommet for landet til Tolstoj, Dostojevskij, Mendeljejev, Pavlov, Mussorrgskij, Glinka og andre menn lovprist av verden. Jeg stoler på at kultiverte europeere og amerikanere som oppfatter det russiske folks tragedie, straks vil hjelpe med brød og medisiner... Jeg mener at spesielt varm sympati for unnsetning av det russiske folk må bli vist av dem som under den skjendige krigen lidenskapelig preket brodermorderisk hat og derved tørket inn den oppdragende effekt i ideer utviklet av menneskeheten i ytterst tungt slit - men så lett drept av dumskap og griskhet. Mennesker som fatter verdens smerte vil tilgi den ufrivillige bitterhet i mine ord. Jeg ber alle ærlige europeere og amerikanere om rask hjelp til det russiske folk. Gi brød og medisiner.

19 4-5 millioner døde av sult og kolera.
I 1922 seiret bolsjevikene og overtok makten.

20 Sovjetunionen Lenin og bolsjevikene dannet ny stat de kalte sovjetunionen.

21 Revolusjon sprer seg Lenin trodde revolusjon kom til å spre seg til mange land. I Ungarn, Bulgaria, Finland og Tyskland brøt det ut revolusjoner, men de ble raskt slått ned på. Mange andre land var det streiker og uro. Ikke alle arbeidere ønsket en revolusjon. De som gjorde det ble kalt kommunister, de som ønsket fredelige endringer ble kalt sosial demokrater.

22 Sovjetunionen Blir et stort industriland.
Styreordningen endres fra revolusjonens gode prinsipper til et diktatur. Lenin hadde en sterk posisjon i partiet men dør i 1924.

23 Lenin ønsket at Leo Trotskij skulle overta etter han.

24 Etter en maktkamp overtar Josef Stalin.
Lenin uttrykte skepsis til dette før han døde.

25

26 Internasjonalen


Laste ned ppt "Den russiske revolusjon © Hege Fagerli"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google