Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å."— Utskrift av presentasjonen:

1 Første verdenskrig 1914 - 1918 Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å være soldat under krigen? Hvorfor skapte freden hat og bitterhet i Tyskland?

2 Europakartet i 1914

3 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? - Europa var maktens sentrum i 1914. Illustrasjon: Europas maktutbredelse

4 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Europa var maktens sentrum i 1914 og fremgangens verdensdel. Industrialisering, vareproduksjon og teknisk utvikling, gjorde det mulig å bruke mer penger på å utvikle militæret.

5 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Fremgang og utvikling førte til stor tro på egen nasjon  Nasjonalisme. Nasjonalisme: Sterk tilhørighet til og stor tro på egen nasjon og det den står for. I mange land førte overdreven nasjonalisme til troen på sin egen nasjons overlegenhet. Denne formen for nasjonalisme førte til at folk så på erobringer og kolonisering som noe akseptabelt.

6 Europakartet med allianser i 1914

7 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Frankrike og Tyskland hadde hatt et dårlig forhold i mange år. De hadde senest vært i krig i 1870-årene. Storbritannia og Tyskland hadde et dårlig forhold. Britene som var den ledende nasjonen på havene, mislikte at Tyskland utfordret dem ved å bygge ut krigsflåten sin. Fordi Storbritannia er en øy, var britene avhengige av å ha kontroll på sjøen. Russland og Østerrike-Ungarn hadde et dårlig forhold fordi Ø/U hadde mange slaviske folkeslag innenfor sine grenser. Den Russiske Tsaren (kongen), hadde vanskeligheter med å godta at Ø/U skulle bestemme over så mange slavere. I tillegg hadde landene i Europa et anspent forhold til hverandre fordi de kjempet om å skaffe seg kolonier i Afrika og Asia. Det var bare så vidt at jakten på nye landområder rundt omkring i verden ikke hadde ført til krig tidligere. Tyskland hadde kom sent med i kampen om kolonier, og mente at de hadde kommet ufortjent dårlig ut. Frankrike og Storbritannia var redd for at Tyskland skulle prøve å ta kolonier fram dem.

8 Alliansene før første verdenskrig: Trippelententen (ententemaktene, ententen): Frankrike, Russland, Storbritannia. Sentralmaktene (trippelalliansen): Østerrike- Ungarn, Tyskland (Italia). Italia var egentlig i allianse med sentralmaktene, men valgte å være nøytrale når krigen startet. De gikk etter hvert over til ententemaktene.

9 Europakartet med allianser i 1914

10 Skuddene i Sarajevo Aftenposten 29. juni 1914: Kronprinsen av Østerrike- Ungarn skutt. Frans Ferdinand og hans kone skutt og drept i Sarajevo.

11 Hvordan utviklet krigen seg? Frans Ferdinand, kronprinsen av Østerrike- Ungarn blir skutt i Sarajevo av en Serbisk opprører. (Skuddene i Sarajevo). Østerrike-Ungarn erklærte derfor etter hvert krig mot Serbia. Russland som var Serbias beskytter, begynte da å mobilisere sine styrker for å hjelpe Serbia. Tyskland som var alliert med Ø-U, erklærte derfor krig mot Russland, og like etterpå også Russernes allierte, Frankrike. Dermed ble også Storbritannia dratt inn i krigen som var i allianse med Frankrike og Russland. Attentatmannen var Gavrilo Princip, et medlem av den serbiske organisasjonen Den sorte hånd.

12 Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

13 Skyttergravskriger Tyskerne angrep Frankrike først, og rykket inn gjennom blant annet Belgia. Når Tyskerne nærmet seg Paris møtte de etter hvert stor motstand og det endte med skyttergravskrig (Vestfronten). Generalene på begge sider prøvde stadig vekk å angripe for å få fienden til å bryte sammen. Da ble soldatene tvunget opp av skyttergravene for å løpe mot fienden gjennom piggtråd, miner og geværild. Livet i skyttergravene var elendig. Soldatene levde blant rotter, lus og møkk. Derfor mye sykdom og lidelse. Man hadde hverken smertestillende eller antibiotika i 1914, så mange av de sårede og syke led enormt.

14 Russland Russland klarte seg dårlig i krigen mot Tyskland. Hæren var dårlig ledet og de mistet mange soldater allerede det første halvåret av krigen. I 1917 brøt det ut revolusjon i Russland, og de trakk seg etter hvert helt ut av krigen og inngikk fred med Tyskland og Ø-U. Familielikhet: Tsar Nikolaj II og Kong George V var fettere og monarker i hvert sitt land.

15 USA kommer med i krigen Det ble kjempet en hard krig ute på havene. Frankrike og Storbritannia prøvde å hindre Tyskland i å få forsyninger. Tyskerne svarte med ubåtkrig, og begynte etter hvert også å senke skip fra USA. USA som egentlig mente at europeerne fikk ordne opp i krigen sin selv, ble da dratt inn i krigen. I 1918 satte amerikanerne inn fire millioner soldater i kampen mot Tyskland. Passasjerskipet Lusitania synker etter å ha blitt truffet av en tysk torpedo.

16 Tyskland gir opp Våren 1918 prøver tyskerne seg på et siste angrep i Frankrike, men må gi opp. Tyskerne hadde mistet millioner av unge gutter, og hjemme i Tyskland var det sult, streik og stor uro. Tyskerne ber til slutt om fred. Våpenhvilen ble undertegnet den 11.11. kl. 11.00 i 1918. General Paul von Hindenburg. Øverstkommanderende for de tyske styrkene.

17 Dagbladet 11.11.1918:

18 Versaillestraktaten Versaillestraktaten: 28. juni 1919. Lederne for landene som hadde seiret (USA, GBR, FRA, ITA) møttes i Versailles utenfor Paris for å avgjøre hva som skulle skje med Tyskland. Tyskerne selv fikk ikke være med å forhandle. Versailles: Traktaten signeres i speilhallen. Hva måtte tyskerne gå med på? Gi fra seg landområder i Europa. Gi fra seg koloniene sine. Betale store krigserstatninger, særlig til Frankrike. Fikk bare lov til å ha en liten hær. Måtte ta på seg hele skylden for krigen. Hva måtte tyskerne gå med på? Gi fra seg landområder i Europa. Gi fra seg koloniene sine. Betale store krigserstatninger, særlig til Frankrike. Fikk bare lov til å ha en liten hær. Måtte ta på seg hele skylden for krigen.

19 Versailles-traktaten 15. mai 1919 samlet en stor folkemengde seg foran Riksdagsbygningen i Berlin i protest mot Versaillestraktaten De enorme erstatningene tyskerne ble tvunget til å betale, ødela den tyske økonomien. I årene etter krigen førte inflasjon (pengene mister sin verdi) til at vanlige folks oppsparte penger ikke lenger var noe verdt. De voldsomme kravene i Versailles- traktaten skapte mye hat og bitterhet i Tyskland, fordi tyskerne mente de ble straffet alt for hardt. Urettferdigheten og bitterheten tyskerne følte på, utnyttet etter hvert Adolf Hitler til å skaffe seg makten i landet.

20 Europakartet etter 1. verdenskrig

21 Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

22 Europakartet 2016

23 Jugoslavia i dag:

24

25 Virkninger av 1. verdenskrig: Ca. 10 millioner mennesker døde. Europakartet forandret: – Østerrike-Ungarn forsvant. – Tyskland måtte gi fra seg landområder. – Nye stater opprettet. Revolusjon i Russland Versaillestraktatens harde fredsbetingelser skapte bitterhet og hevntørst, særlig i Tyskland.

26 Video-presentasjon av 1. verdenskrig Del 1: Del 2:

27 Europakartet med allianser i 1914

28 Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

29 Kart over kolonier i 1914


Laste ned ppt "Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google