Ledende og særlig uavhengig stilling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Overtid Merarbeid Forskjøven arbeidstid Hva sier lov- og avtaleverk ?
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser
Norsk Skolelederforbund Samling – Troms 24. november 2009
ARBEIDSMILJØLOVEN Målsetting Internkontroll Arbeidstid
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
NSF og tillitsvalgtes rolle
Lokale lønnsforhandlinger Hva er nytt etter tariffoppgjøret? Klubbinitiativet 21/5.
Nye regler for lengden av overtidsarbeid.
Endringer i arbeidsmiljøloven
Regulering av arbeidstid for ansatte i vitenskapelige stillinger Orientering til Universitetsstyret
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
- muligheter og utfordringer
Sentrale arbeidstidbestemmelser – Aml kap 10
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Arbeidstid. Definisjon Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for din arbeidsgiver. Arbeidsfri er den tid arbeidstaker.
Egne ansatte eller innleie?
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Bakgrunn Kunnskapsdepartementet (KD) ba i brev av til universiteter og høyskoler om at det innen utgangen av 2009 var utviklet løsninger for,
 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
Oslofjordkonferansen juni 2012 Tiltakspakken - hva har vi fått og hva har vi ikke fått? Likebehandlingskravet og hvordan det vil bli forsøkt omgått.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
OSA saker og utfordringer
Særavtalen – situasjonen etter 1. august 2007 – Fagpolitiske foreninger kunnskap gir vekst
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Universitetet i Tromsø
Rådmannens arbeidsrettslige stilling ved kommunesammenslåing
Bernt Kristian Berntsen Personal- og organisasjonssjef
Arbeidstaker eller oppdragstaker?
Arbeidsrett En gjennomgang av regelverket. Oversikt over regelverket  Lov om arbeidsmiljø (fra 17. juli 2005)  Forholdet mellom individuell og kollektiv.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Endringer i arbeidsmiljøloven Midlertidig ansettelse Arbeidstid Utarbeidet av Norsk Sykepleierforbund.
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid modul 2 PBL
Endringer i arbeidsmiljøloven Arbeidstid Midlertidig ansettelse.
SKIFTPLANKURS 29. – 31. Mars 2014 Olavsgård
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Den norske tannlegeforening Å være arbeidsgiver / ansatt Advokat Elisabeth Scarpello NTFs sekretariat NTFs landmøte 2008, fagdag for årskandidater og studenter.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 HTV – Samling 25. februar 14 Endringer i Arbeidsmiljøloven Vikar (Innleie) Og Midlertidig/Deltids ansettelser.
AMLS BESTEMMELSER FASTE, HELE STILLINGER Kompteansesenter for Østlandet 2015.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
ATV-KURS – alle kommunale Arbeidsmiljøloven: Endringer + lokale dokumenter §§ 14.9 og 14.4a.
Tema: Arbeidsmiljøloven §14-4a Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid Medlemsmøte den 11. februar 2015.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Fleksible arbeidstidsordninger – muligheter og utfordringer – hva mener partene i arbeidslivet Samarbeidskonferanse 22. februar 2006 – Bente Stenberg-Nilsen.
INNLEIE OG BRUK AV VIKARBYRÅ Lover og avtaleverk Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller og plikter.
Tema TV’s rolle i turnusarbeid/ NSF politikk Litt om fleksibel arbeidstid Litt om turnusavtaler Helg- og høytidsturnus.
Arbeidsgivers styringsrett Konvertert fra spesialkurs.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 19. januar 2017.
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Arbeidsgivers styringsrett
Ny § 14-4a i arbeidsmiljøloven
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 6
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 24. januar 2018.
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Utskrift av presentasjonen:

Ledende og særlig uavhengig stilling Advokat Nils P. Brahde, Finans Norge

Stillinger unntatt fra amls arbeidstidskapittel § 10 – 12 nr. 1 Bestemmelsene i dette kapittel kommer ikke til anvendelse for arbeidstakere i ledende stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd § 10 – 12 nr. 2 Bestemmelsene i dette kapittel kommer ikke til anvendelse for arbeidstakere i særlig uavhengig stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd

Hvilke arbeidstidsregler gjelder for ledende og særlig uavhengig stillinger? Arbeidstidsordninger skal være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn Rett til fritak fra nattarbeid av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner Rett til redusert arbeidstid for arbeidstaker som har fylt 62 år eller som av helsemessige, sosiale eller andre velferdsgrunner har behov for det (forutsatt ikke vesentlig ulempe for virksomheten)

Hvilke arbeidstidsregler gjelder ikke for ledende og særlig uavhengige stillinger? De mest sentrale: Arbeidstidens lengde og plassering Overtid - vilkår, lengde, betaling Daglig og ukentlig arbeidsfri Pauser Restriksjoner på adgang til natt, søn- og helligdagsarbeid

Avtaleadgang? AMLs unntaksregler i § 10 - 12 nr. 1 og 2 er ufravikelige Ikke adgang til rettsgyldig å inngå avtale om unntak fra arbeidstidsreglene med arbeidstaker som i realiteten ikke oppfyller kravene til hva som er stilling av ledende art eller særlig uavhengig stilling Slik eventuell avtale vil ikke være bindende for den ansatte Avtale ikke rettsgyldig, dvs. ved tvist/rettssak vil den ansatte kunne få rett til overtidsbetaling selv om det er avtalt unntak i arbeidsavtalen

Omfang Undersøkelse 2014 (Rambøll) 22 % oppgir at de i praksis er unntatt arbeidstidsbestemmelsene 27 % oppgir dette i bank og finans Av de 27 prosentene i finans oppgir 32 % ledende stilling - gjennomsnitt ellers 35 % 56 % særlig uavhengig stilling – gjennomsnitt ellers 19 % Resten, andre årsaker

Konklusjoner Rambøll Ikke alle som oppgir at de innehar ledende eller særlig uavhengig stilling, har det rent faktisk, ut fra lovens kriterier (lovgivers intensjon) Flertallet har liten kunnskap om innholdet i begrepene og vilkårene En del kontraktsfesting, men også mange som ikke vet hvor unntaket er nedfelt Mange er usikre på om de tilhører den ene eller den andre kategorien Begrepene glir over i hverandre

Arbeidstidsutvalget 2016 Både Sentios og Rambølls undersøkelser indikerer at unntaksbestemmelsene brukes annerledes og i større utstrekning enn det som var lovgivers intensjon Mange oppga at de ikke opplevde å ha tydelig selvstendighet når det gjelder tidsdisponering og at de ikke hadde myndighet til å treffe selvstendige avgjørelser Reglene er uklare og vanskelige å bruke Vanskelig å skille unntakene fra hverandre

Kriterier ledende stilling Innehar klare ledelsesfunksjoner med selvstendig ledelsesansvar Plassering i organisasjonshierarkiet ikke de laveste lederfunksjoner Myndighet til å treffe beslutninger på vegne av virksomheten i visse saker Budsjettansvar/resultatansvar og personalansvar Arbeidsledelse av underordnede, f. eks. fordeling av oppgaver, instruksjon og veiledning At man ikke er underlagt fast kontroll av arbeidstiden Lønn ikke avgjørende i seg selv, bare en indikasjon Helhetsvurdering

Praksis ledende stilling RG 2009 s. 1628. Butikksjef i Kiwi- butikk ansett ledende Helhetsvurdering av stillingens reelle innhold og funksjon Omsetning på 40 mill. Totalansvar for butikkens drift, for det økonomiske resultat og for personalet Hadde frihet til å bestemme over egen arbeidstid Arbeidstilsynet. Butikksjef Lindex – ikke ledende Lagt avgjørende vekt på at butikksjefen måtte registrere arbeidstid og rapportere eventuell avspasering Hålogaland 2.12.2014. Barnevernleder ansett ledende Finans Avdelingsleder Teamleder

Kriterier særlig uavhengig stilling (1) Merk ordet særlig Ment å omfatte arbeidstaker som ikke har ledende stilling, men som likevel har en overordnet og ansvarsfull stilling Kontrollerer egen arbeidstid Innenfor ytre rammebetingelser for virksomheten som sådan Plikt til å følge stemplingssystem kom/gikk er kontraindikasjon Tydelig og åpenbar selvstendighet/uavhengighet i hvordan arbeidsoppgavene organiseres og gjennomføres, og når de gjennomføres Innenfor ytre rammebetingelser Prosjektarbeid er i seg selv ikke nok Lønnsnivå bare en indikasjon

Kriterier særlig uavhengig stilling (2) Ny teknologi – faktiske muligheter til å arbeide selvstendig På andre steder enn det faste arbeidsstedet - Til andre tider enn den faste arbeidstiden Dette er ikke nok Må ikke forveksles med den rettslige relasjonen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker

Kriterier særlig uavhengig stilling (3) Arbeidstidsutvalget 2016 oppsummerer rettspraksis siste 8 år: Begrenset plikt til å følge instrukser om eget arbeid (hva, når, og hvordan) Muligheter til å påvirke frister og andre ytre forutsetninger for arbeidet En ikke ubetydelig selvstendig beslutningsmyndighet Begrenset innslag av underordnet arbeid på linje med ansatte som klart ikke er særlig uavhengige Ikke underlagt kontroll med arbeidstiden Helhetsvurdering hvor alle kriteriene må tas hensyn til

Eksempler/praksis særlig uavhengig stilling Advokat i forsikringsselskap - holder Havariinspektør i forsikringsselskap – holdt ikke Manager i Ernst & Young – holdt ikke Advokatfullmektig – holder ikke, men advokat Borgarting 21.5.2008: Utviklingsleder i et programmeringsselskap, var også en form for prosjektleder – verken ledende eller særlig uavhengig Gulating 9.9.2013: Seniorrådgiver innkjøp i oljeserviceselskap – ikke særlig uavhengig

Hvordan forholde seg til dette? Hvis listen er lagt for lavt Tilfeldig praktisering - uorden Praksis på at krav om overtidsbetaling har vunnet frem flere år etter fratreden – foreldelsesfrist 3 år Tas opp av tillitsvalgte eller tilsyn av Arbeidstilsynet Gjennomgang Gruppere de åpenbare, dvs. de klart ledende/uavhengige på den ene side og de klart ikke ledende/uavhengige på den annen Resten (gråsonen) må gås gjennom stilling for stilling ut fra kriteriene Gjennomgang vil kunne medføre at ansatte som arbeidsgiver har ment å gi en fastlønn som forutsetter «overtidsarbeid» vil få krav på overtidsbetaling i tillegg

Arbeidstidsutvalget – NOU 2016:1 Utvalgets flertall foreslår ny mellomkategori Delvis uavhengig stilling Ansvarsfull med noe selvstendig beslutningsmyndighet I hovedsak bestemmer når, hvor og hvordan arbeidet utføres I hovedsak bestemmer omfang på arbeidet enten direkte eller gjennom myndighet til å delegere Kravet til overordnet er ikke med