Videreutvikling og systematisering av aktiv omsorg for eldre i sykehjem/omsorgsbolig Saken ble første gang beh i kom. 26/10 da Ut ble valgt som saksordfører.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Velkommen til Vestre Nes Omsorgsbolig
AVLASTNING Melhus
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
Hverdagsrehabilitering
Årsmøte 2010 Autismeforeningen i Norge Akershus fylkeslag.
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Tilpassede helsetjenester
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Hva kan KS bidra med for at kommunene skal sikre bruker- representantene relevant opplæring? Spesialrådgiver Liv Kaatorp, KS Hedmark og Oppland.
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Min kafé En presentasjon av prosjektet Mari Rollag
Rolighetsmoen barnehage
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Hilde Berg Bentsen og Rune Myrmell
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Velferdsteknologi i Værnesregion Boligkonferansen 2014 innlegg 8. Mai
OM INNOVASJON I OMSORG ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å møte framtidas omsorgsutfordringer” Utvalgsleder Kåre Hagen:
"God bagasje på livets reise."
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Orientering om studiebesøk i demenslandsby i Nederland
Tilvalgsfag 2004/05: Young Mentors Fagets forankring i L97 Praktisk prosjektarbeid.Praktisk prosjektarbeid. ”gir elevene mulighet til å opparbeide en allsidig.
Lek og Læring i barnehagen
Presentasjon av Helse og omsorg sin KVALITETSHÅNDBOK FOR ANSATTE
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Omsorgsboliger med heldøgns tjenester Torstadtunet Oppsjø Asker bo og omsorgssenter.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Prosjekt hverdagsrehabilitering høst 2015 – vår 2017 Verdighet og deltakelse.
Temaplan Mennesker med nedsatt funksjonsevne Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne 19. august 2015.
Gode opplevelser for den enkelte Samspill på tvers av generasjoner Rekruttering til eldreomsorgen Mulighet til frivillig deltakelse Livsglede for alle.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Ann-Marit Tverå Tjærahågen bofellesskap MÅLTID -en viktig aktivitet i sykehjem.
Prosjekt Hverdagsrehabilitering. Dagens sitat Hvis vi vil forbedre framtiden, må vi forstyrre nåtiden. Cathrine Booth.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering.
Velferdferdsteknologi – Hva er det helhetlige bilde? Velferdsteknologiseminar 19. november 2015, Honne konferansesenter Åshild Sæther Engen, Terningen.
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Kompetanse for mangfold
Komite for helse og omsorg
VELFERDSTEKNOLOGI I SØR-ØSTERDALEN
Den kulturelle spaserstokken Asker kommune
HVA OPPNÅR VI MED HVR? Helse og omsorg
Hvem er vi Hvorfor er vi Om demens Fokusområder Tilbud Demensplan 2020
Fremtidig organisering av seniorsentrene
Eldrerådet Solveig M. Onstad.
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
Asker Kommune Helse og omsorg
HVA OPPNÅR VI MED HVR? Helse og omsorg
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Grenseregionalt Forum 2017
Vårsamling for Prosjektnettverket 2018
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Den kulturelle spaserstokken Asker kommune
Hva er intensjonene bak KE, sett fra et overordnet faglig perspektiv?
Utskrift av presentasjonen:

Videreutvikling og systematisering av aktiv omsorg for eldre i sykehjem/omsorgsbolig Saken ble første gang beh i kom. 26/10 da Ut ble valgt som saksordfører. Status på arbeidet, og saken er planlagt behandlet i komiteemøte i mai. Brukerundersøkelser med tilbakemeldinger fra beboere og pårørende viser at det er ønskelig med en større satsning på aktiviteter på individ-og gruppenivå. Behandles i helse-og omsorgskomiteen 3.5. Aktualiseres med Kvalitetsreformen "leve hele livet". "Leve hele livet" skal omhandle mat, aktivitet/fellesskap, helsehjelp og sammenhengende tjenester, i presentasjonen nevnes mye som er aktualisert i Asker eks. hverdagsrehabilitering, kvalitetsindikatorene, "aktiv omsorg" m.m.  

Hva er aktiv omsorg Definisjon: «En tilpasset prosess som bidrar til optimalisering av helse, deltagelse og sikkerhet, hvor formålet er opprettholdelse av livskvalitet for den enkelte i hele livsløpet» Senter for omsorgsforskning Aktiv omsorg er mer enn bare fysisk aktivitet. Begrepet rommer også tiltak innen kunst, kultur, velvære, trivsel, mat, dagliglivets aktiviteter og eksistensielle behov. En forutsetning for aktiv omsorg er at nødvendig og god helsehjelp allerede er ivaretatt.

Hvorfor aktiv omsorg Sentrale føringer gjennom flere stortingsmeldinger, Dette aktualiseres nå med lansering av den nye kvalitetsreformen «Leve hele livet», som skal omhandle blant annet mat, aktivitet, fellesskap og aktiv omsorg Det pågår i dag mange forskjellige aktiviteter i kommunens sykehjem og omsorgsboliger, men tilbudet er veldig ulikt. Brukerundersøkelser med tilbakemeldinger fra beboere og pårørende viser at det er ønskelig med en større satsning på aktiviteter på individ - og gruppenivå i Asker. Stortingsmelding 29, Morgendagens omsorg, beskriver mangel på aktivitet og dekning av psykosoiale behov som en av utfordringene i fremtiden. Det ble i 2012 utarbeidet åtte prinsipper for gode omsorgstjenester, der helsefremmende aktivitet og forebyggende tiltak fremheves som et av prinsippene. Kultur, måltider, aktivitet og trivsel er helt sentrale og grunnleggende elementer i et helhetlig omsorgstilbud. For å utvikle en framtidsrettet og god omsorgstjeneste er det behov for større vektlegging av aktivisering både sosialt og fysisk og økt oppmerksomhet på brukeres sosiale, eksistensiale og kulturelle behov (Helse-og omsorgsdep. 2012).

Målgruppe Alle som bor i sykehjem og omsorgsbolig. Har et omfattende hjelpebehov. De fleste har høy alder og flere diagnoser. Det anslås at cirka 80 % av beboere i sykehjem i Asker har en kognitiv svikt: Svikt i evne til å huske, lære nytt, være oppmerksom, planlegge, tenke logisk, skrive/regne/tegne, vise dømmekraft, forstå og bruke språk, ta initiativ, utføre handlinger. Tiltaksløshet, utagering, vandring, angst.

Arbeidsgruppens oppgave Foreslå en modell som sikrer struktur og kontinuitet i aktiv omsorg på gruppe- og individnivå. Utarbeide kriterier for å styrke og videreutvikle et helhetlig omsorgstilbud.

Arbeidet så langt Arbeidsgruppe bestående av : Brukerrådsrepresentant og likeperson Pårørende Sykepleier Virksomhetsledere Politikere Kulturkonsulent Workshop - bred involvering Flere møter i arbeidsgruppen Møter mellom leder av arbeidsgruppen og saksordfører Kirsten Koht (eldrerådet) Trygve Lia (eldrerådet) Kari Kongshaug (sykepleier ABOS) Torill Fjellseth (virksomhetsleder) Sidsel Eidsvold (pårørende) Anne-Lise Frogner (pårørende og likeperson) Ohna Melbye (virksomhetsleder) Hilde Kirkerud (kulturkonsulent Gullhella bo-og aktivitetssenter) Solveig M. Onstad (rådgiver FOU-enheten helse og omsorg)

Resultater av workshopen Det gjennomføres mange felles gruppeaktiviteter Personavhengig Lite samarbeid på tvers av institusjonene Lite engasjement hos pårørende Informasjon en utfordring Ikke noe system som koordinerer frivillige ressurser Komme med eksempler på aktiviteter

Suksesskriterier Koordinering og samarbeide på tvers av virksomhetene for å spre gode erfaringer, løse utfordringer sammen, jobbe med informasjonsarbeid, trekke inn, koordinere og følge opp frivillige og andre bidragsytere i nærmiljøet. Ansvarlige personer i hver virksomhet som bidrar med å planlegge, legge til rette for varierte aktiviteter, bidrar i gjennomføring av aktiviteter. Er med å bygger opp kompetanse, gode holdninger, trygghet og kontinuitet i virksomheten. Aktivitets- og frivillighetskoordinator Aktivitør i alle virksomhetene Organisert kontakt med frivillighetstjenesten, nærmiljø, pårørende

Kriteriene 1. Virksomheten legger til rette for at beboeren har mulighet til å ivareta sin egenomsorg og mestrer egen hverdag mest mulig selvstendig. Dette sikres ved at… 2. Virksomheten legger til rette for at ansatte har kjennskap til beboerens interesser og bakgrunn slik at de i størst mulig grad kan tilrettelegge for individuelle aktiviteter. 3. Virksomheten legger til rette for et godt samarbeid og samspill med pårørende. 4. Virksomhetene legger til rette for samarbeid og samhandling med skoler, barnehager, nærmiljø, næringslivet og kulturelle- og frivillige organisasjoner. Bygd opp over samme lest som kvalitetshåndboken.

5. Virksomhetene legger til rette for å skape en hyggelig ramme rundt måltidene og sikrer at beboernes ernæringsfysiologiske behov er ivaretatt.   6. Virksomheten legger til rette for tilbud om varierte og tilpassede aktiviteter både inne og ute og benytter mulighetene som ligger i tradisjoner, årstider og merkedager.

Å leve hele livet, ikke halve og ikke halvveis. Hensikten er først og fremst økt livskvalitet for den enkelte beboer Sikre en enhetlig standard. Ikke for å redusere det som allerede gjøres som er bra, men å sørge for at det spres til alle.