Kommunal planlegging.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tore Mauseth, plan- og miljørådgiver Årsmøte Støyforeningen 15.mars 2012 Støyhåndtering etter plan- og bygningsloven.
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Kommunal planstrategi.
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
PLAN- OG BYGNINGSLOVEN SOM UTGANGSPUNKT FOR TEMATISK PLANLEGGING
Planlegging og samfunnsutvikling
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Bystyrets forventninger og rammer Fornye og forankre bystyrets visjon, ambisjoner og strategier fra 2003/2007 Tilrette for en grunnleggende debatt om.
Samspill mellom de nye plantypene
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
Fra idé til ferdig veg Roar Midtbø Jensen, VD NVF 8. September 2010.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Innlegg – plannettverk på Sortland 6/ v/ teknisk sjef.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Prioriteringer og handlekraft Sammenheng fra overordnede mål til handling 1.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
Kommuneplanen – samfunnsdel og økonomi
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Velkommen til folkemøte
Samhandling for effektive planprosesser
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Bærekraftig samfunnsutvikling
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Kommuneplanens handlingsdel knyttet til økonomiplanen
Planarbeid Tim Christian Tomkins-Moseng
Hjemmelekse Nettverkssamling klimatilpasning Østfold
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Hjemmelekse Nettverkssamling klimatilpasning Østfold
Utskrift av presentasjonen:

Kommunal planlegging

Kommunen som planmyndighet Roller og ansvar - med fokus på samfunnsdelen og - kobling til økonomiplan / budsjett Plan som styringsmulighet - råd for et effektivt og velfungerende plansystem

Plansystemet (PBL)

Nasjonale forventninger Regional planstrategi Kommunal planstrategi Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel Reguleringsplaner

KS / Asplan: (2015) 10 råd for et velfungerende og effektivt plansystem

Kommunens plansystem

10 råd for et velfungerende og effektivt plansystem

Erfaringer fra kommunal planlegging i Gran kommune: Kommuneplanens samfunnsdel: - omfang og detaljeringsgrad har variert sterkt («pendelbevegelser») Kommuneplanens arealdel: - stadig mer komplisert planprosess (konsekvensutredninger, ROS-analyser m.m. - stadig mer detaljerte bestemmelser og retningslinjer (->1998: ½ side – 2016: 26 sider)

Gran kommune – samfunnsdelen Kort "historikk": 70- og 80 tallet: Flere generasjoner med svært omfattende kommuneplaner – senest i 1989. - Mange sider – mange delrapporter – sterkt sektorpreg Reaksjon: Kommuneplanens samfunnsdel 1998 - Kortfattet – valg av 2 kommuneplantemaer: Bomiljø + Næringsutvikling Kommuneplanens samfunnsdel 2007 - Beskrivende – drøftende – "VI-form" - Tok opp mange vesentlige punkter i den politiske debatten - Ordrikt og omfattende / "både-og" Kommuneplanens samfunnsdel 2015: - Kortfattet & konkret

Kommunens planarbeid Hva er viktig…? Sammenheng Prioritering Tydelighet

1. Sammenheng I samfunnet henger ting sammen – og hvis vi skal drive samfunnsplanlegging må vi også få ting til å henge sammen Planlegging etter PBL "skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver…" Men allikevel: tendens til fragmentering, båstenkning, siloer… Viktig å ivareta sammenhengene: - Opp og ned: Stat/fylke/kommune + prosjekter, detaljplaner - I tid: tidligere planer og vedtak + se framover… - På tvers: skole – helse + med nabokommuner + …… - ……

Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging

MEN: Min påstand er at vi går i retning av mindre sammenheng, mindre koordinering og et mer «sektorisert samfunn»… Kommunene har ofte nok med seg selv – og tar seg kanskje ikke tid til å sikre sammenhenger, koordinering og samarbeid Det fokuseres mer og mer på kommunalt selvstyre… (bra..?) Vi kan fokuserer kanskje for mye på effektivitet, rask saksbehandling og det å ikke gjøre feil…? Jeg tror at en kommunalt ansatt i dag har mindre oversikt over andre etaters/avdelingers arbeid, nabokommunens planarbeid enn for noen år siden – til tross for digitale løsninger… Vi må arbeide systematisk for å hindre silo-/bås-tenkning..! – og et godt kommunalt planarbeid kan hjelpe til

Vi må unngå at dette blir kommunens nye organisasjonskart…

Gran kommune som organisasjon og tjenesteleverandør Det er viktig å ha en bevisst holdning/strategi om hvordan kommunen skal bruke: - kommunens tjenestetilbud, - kommunens prioriteringer og - kommunens saksbehandling som virkemidler for å oppnå det som kommunestyret vedtar at skal være kommunens hovedsatsings-områder

NB: Kobling mellom samfunns- delen og andre viktige prosjekter og prosesser

2. Prioritering Prioritering: Oppramsing er ikke prioritering - Hva er viktig – og hva er det viktigste av det viktige…? - I tid: hva skal vi gjøre først – og hva skal vi gjøre om en stund…? - Økonomisk: samordne med økonomiplanen…! - Bruk av kommunale ressurser, prioriteringer, vedtak m.m. Oppramsing er ikke prioritering Når noe prioriteres opp må noe annet prioriteres ned Visjon – overordnede mål – mål – tiltak…

Overordnede mål –> mål –> tiltak: Sammenheng mellom målene i kommuneplanens samfunnsdel – økonomiplan/budsjett – sektorenes planlegging og prioriteringer Sammenheng mellom overordnede mål (i samfunns- delen) og resten av målene (økonomiplan) Begrense antall mål…!? (…i den forrige samfunnsdelen hadde vi 11 overordnede mål, 96 mål og 93 strategier for å nå målene…)

3. Tydelighet Kommuneplanens samfunnsdel må være: - politisk interessant: hvis ikke politikerne synes dette er interessant er det lite håp om at planen får den betydningen den bør ha - konkret og handlingsrettet: vi har mange planer som inneholder for mye god jul og godt nyttår - kortfattet og oversiktlig: lett å lese, lett å finne de viktigste formuleringene og konklusjonene, utredninger og "fagstoff" i vedlegg - utfordrende: politikerne bør være interessert i at formuleringene er klare og utfordrende, dette gir grunnlag for en god politisk debatt

Kommuneplanlegging må være politisk interessant – og helst litt gøy…!!!

Klima & miljø – vår tids største utfordring: Hvordan skal vi klare å planlegge for et klimanøytralt og miljøvennlig samfunn..? Utbyggingspolitikk – samordnet areal- og transportplanlegging Kollektivtrafikk Miljø-/klimavennlig næringsutvikling Hva/hvordan skal kommunen bygge – og hvor..? Kommunens egen virksomhet / forbruk m.m. ……

God planlegging er viktig…

Takk for meg 