Delprosjekt 3 Endring av praksis på lang sikt Siri A. Devik

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kvalitative studier Trond Hatling Sintef Unimed Helsetjenesteforskning
Advertisements

Kårhild Husom Løken. Rådgiver. Stange kommune
FYLKESMANNEN NETTVERSFORUM FOR HELSE- OG OMSORGSTJENESTEN 19.DESEMBER.
HTV-konferanse 28. oktober 2013
Hverdagsrehabilitering
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Oppfølging av helsetilstand og legemiddelbehandling hos multisyke eldre   -implementering av modell for samhandling mellom fastleger og hjemmetjenesten.
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Farmasøytens rolle – og nyttige verktøy i arbeidet med å sikre ”riktig legemiddelbruk i sykehjem og hjemmetjeneste” Solrun Elvik, Læringsnettverk Akershus;
19.Mars 2013 Anne Gjengedal Sunde
”Med hodet over vannet…”
Samstemming av medikamentlister og riktig legemiddelbruk
Deltakelse i pasientsikkerhetskampanjen Mars-oktober 2012
DEMENSFYRTÅRN LOFOTEN Berit Mosseng Sjølie Prosjektleder
Aust-Agder og Vest-Agder
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Legemiddelinformasjon - et skrikende behov -
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Brukerundersøkelse Klikk Helse (antall respondenter: 439) Gjennomført i perioden 17. septmeber til 29. oktober 2008 Av Innsikt v/ Marta Holstein-Beck.
Tiltak 4: Indikasjoner Av Line Hurup Thomsen, fagutviklingssykepleier, Eiganes hjemmebaserte tjenester.
Samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmebaserte tjenester. Kick-off samling tirsdag 19. mars 2013 I trygge hender.
Tiltakspakken Marianne Røed Stømne.
TVERRFAGLIG LEGEMIDDEL-GJENNOMGANG
Undersøkelsen 2009 Kommunikasjon. Innledning Kvantitativ undersøkelse av kommunikasjon Hensikt: ikke nødvendigvis å finne noe nytt, men å danne et bilde.
Prosjekt Barn som pårørende SI somatikk 2014
Hva skjer med klienten i brukerens tidsalder? Ingerid Aamodt
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Utviklingssenter for hjemmetjenester i Telemark
1 Oppsummering, læringsnettverk Oktober September 2015.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Stiftelsen Verdighetsenteret – omsorg for gamle Stiftet av Fagforbundet, Norges Røde Kors, Helle Bennets Allmennyttige fonn og GC Rieber fondene Registrert.
Læringsnettverk Rett legemiddelbruk i sykehjem og hjemmetjenester 1.samling 21.januar 2016 USHT i Helse Fonna kommunene.
Våler - Kommunesammenslåing. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på telefon. Det er intervjuet 2200 personer i Glåmdalsregionen: 300 personer.
1 ​ Tilhørende målinger i tiltakspakken Samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten.
R RETT MARTE K. ØYJORD, SJUKEPLEIAR ROSENDALSSONA Rett legemiddelbruk i heimetenesta.
​ Stort nasjonalt engasjement for forebygging av overdosedødsfall! Oppsummering fra det nasjonale læringsnettverket1.
Erfaringer med legemiddelgjennomgang ved Nygård Sykehjem Bjørn Schreiner sykehjemslege Bjørn Schreiner
Målinger. Hva kan vi gjøre annerledes? Veiledersamling, april 2014.
Kopervik Bu- og Behandlingsheim Januar 2016 «Riktig legemiddelbruk i sykehjem»
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Læringsnettverk for Vestfold 10. og 11. oktober 2011 Sandefjord.
Tilhørende målinger i tiltakspakken Riktig legemiddelbruk i sykehjem
Ingela Enmarker og Siri Andreassen Devik Steinkjer 23. november 2016
Personbrukerundersøkelse 2017
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Delprosjekt 1 Kartlegging av legemiddelrelaterte problemer
Faglig utvikling hos sykepleierne
Forbedringssamlingen
Delprosjekt 2 – god samhandling: suksessfaktorer og barrierer
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Beregningsmodell for hverdagsrehabilitering
Lokal brukerundersøkelse for NAV-kontorene i Hordaland
Kartlegging akuttmedisinforskriften Kommuneoverlegemøte 14. juni 2017
Gang.
God samhandling barn og unge Et nasjonalt prosjekt for å bedre samhandlingen innad i kommunen, og mellom kommuner og helseforetak.
Helsetjenesten i Norge og Nord-Trøndelag Førsteårsstudenter sykepleiefaget Nord universitet, Namsos 5. oktober 2017.
Grue - Kommunesammenslåing.
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Åsnes - Kommunesammenslåing.
Hva gjør man for å få pasienten til å bli likeverdig part i sykehjem?
Hvordan forstå og lære av data?
Tverrfaglig legemiddelgjennomgang
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Prosjekt tverrfaglig samarbeid barn/unge i Nordre Land kommune
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Pasientens legemiddelliste
Pasientens legemiddelliste
Utskrift av presentasjonen:

Delprosjekt 3 Endring av praksis på lang sikt Siri A. Devik Steinkjer 23. november 2016

Prosjektgruppe Ragnhild Omli, sykepleier/førsteamanuensis, SOF, midt, Nord universitet Hege Therese Bell, farmasøyt/stipendiat, Nord universitet Siri Andreassen Devik, sykepleier/førsteamanuensis, SOF, Nord universitet Natalia Kuzina, reseptarfarmasøyt/masterstudent, NTNU Lisbeth Østgaard Rygh, sykepleier/førsteamanuensis, Nord universitet Marianne K. Nilsen, reseptarfarmasøyt/universitetslektor, Nord universitet Wenche Wannebo, sykepleier/universitetslektor, avdeling helsefag, Nord universitet Ingela Enmarker, professor faglig leder/SOF

Hensikt og metoder Hensikt: Å undersøke endringer av praksis på lang sikt Metoder Kvalitativ Fokusgruppeintervju Kvantitativ Kartlegging av legemiddelrelaterte problem (målepunkt 2) Spørreundersøkelse

Fokusgruppeintervju Fokusgruppeintervju med to grupper 9 deltakere (7 sykepleiere, 1 vernepleier, 1 farmasøyt) Deltakere fra både sykehjem og hjemmetjenesten Gjennomført 13 mnd og 15 mnd etter avsluttet læringsnettverk Gjennomført av 2 forskere Analysert med kvalitativ innholdsanalyse

Funn Kategori Underkategori Erfarte forbedringer Forbedringer er skjøre Oppnåelse av lokal målsetting Lavere terskel for å ta kontakt med andre fagpersoner Leger som er interesserte og tar initiativ Opplevelse av egen læring og ny faglig bevissthet Kunnskap er festet hos personer og ikke i systemet Endring i ressurser kan velte framdrift

Erfarte forbedringer Oppnåelse av lokal målsetting Lavere terskel for å ta kontakt med andre fagpersoner Det varierer jo, noen leger er kjempeflinke mens andre må vi mase litt på da … men de fleste har blitt veldig bra til å følge opp. Med den kontakten og samarbeidet vi har nå er det blitt mye lettere enn før … og det er kanskje grunnen til at vi ikke har gjort flere LMG? (Sykepleier, hjemmetjenesten).

Erfarte forbedringer forts. Leger som er interesserte og tar initiativ Opplevelse av egen læring og ny faglig bevissthet Det har nok blitt bedre, vi får jo spørsmål fra leger om at vi må sende oppdaterte lister for de (pasientene) er ikke innom fastlegen sin så ofte. Og de kan jo ha vært på legevakt eller innom sykehuset og … (Sykepleier, hjemmetjenesten). Har lært mye om interaksjoner og den biten da … mye er farmasøytens fortjeneste. Farmasøyten tar opp ulike problematikker og ser for eksempel at det ikke er hensiktsmessige medisiner på grunn av nyrefunksjon eller farmasøyten vet hvor store doser som er tålbare. Det er veldig lærerikt. (Sykepleier, sykehjem).

Forbedringer er skjøre Kunnskap er festet hos personer og ikke i systemet Nei, det har nok ikke helt nådd ut til oss andre. Og så er det sånn når du jobber i turnus, at du kanskje ikke er på jobb den dagen det blir snakket om det, så går en glipp av det. Derfor er det viktig at det skrives ned noen plass. (Sykepleier, hjemmetjenesten). Jeg husker at det ble nevnt på et sykepleiemøte hos oss altså, men vi var bare 3 -4 stykker som møtte. Det ble sagt at det var noen som var utpekt til å være med på legemiddelgjennomganger og at de skulle ta noen brukere hver. Men vi har ikke hørt noe mer om det. (Sykepleier, hjemmetjenesten).

Forbedringer er skjøre forts. Endring i ressurser kan velte framdrift Travelt i avdelingen Travel periode Sykmeldinger/vikarer Vikarleger/ny lege Vi har en ganske travel hverdag. Det er ikke alltid så enkelt. Vi prøver jo å «kjøre» flere i gangen, og da kan det ikke være mye forsinkelser på legetimene heller…// En lege sluttet nylig og han var fastlege til nesten halvparten av brukerne våre….(sykepleier, hjemmetjenesten)

Spørreundersøkelse 75 besvarte skjema (30 deltakere hadde vært med i læringsnettverk) 66 sykepleiere, 6 leger, 2 helsefagarbeidere, 1 farmasøyt 67 % hadde deltatt i legemiddelgjennomgang på sin arbeidsplass LMG utføres i stor grad tilfeldig både i sykehjem og hjemmesykepleien, men skjer oftere hos ny pas. og årlig i sykehjem Samstemming av legemiddellister til nye pasienter utføres oftere i hjemmesykepleien enn i sykehjem Et flertall erfarer økt tverrfaglig samhandling om legemiddelbruk

Legemiddelgjennomganger Spørsmål Omsorgsnivå Ja Nei Vet ikke N Gjennomføres LMG for alle nye pasienter Sykehjem 55% 40% 5% 20 Hjemmebasert omsorg 29% 52% 19% 42 Gjennomføres LMG årlig for alle pasienter 76% 21 23% 61% 16% 43 Gjennomføres LMG tilfeldig for noen pasienter 63% 37% 19 82% 11% 7% 44 UNDERSØKELSEN VISER ULIK PROSEDYRER VED LMG I SYKEHJEM OG I HJEMMEBASERT OMSORG Analysene viser at LMG gjennomføres oftere hos alle nye pasienter i sykehjem enn i hjemmebasert omsorg Analysene viser også at LMG oftere gjennomføres årlig for alle pasienter i sykehjem enn i hjemmebasert omsorg. Mye tyder på at en kan anta at det i hjemmebasert omsorg ikke gjennomføres verken LMG for nye pasienter eller at det er årlige LMG for de pasientene der Analysen viser at det er mye som tyder på at LMG er tilfeldig for noen pasienter både i sykehjem og i hjemmebasert omsorg

Samstemming av legemiddellister Spørsmål Omsorgsnivå Ja Nei Vet ikke N (Antall informanter) Gjennomføres ST for alle nye pasienter Sykehjem 29% 41% 17 Hjemmebasert omsorg 51% 38% 11% 47 Gjennomføres ST årlig for alle pasienter 44% 6% 50% 18 31% 18% 39 Gjennomføres ST tilfeldig for noen pasienter 63% 13% 25% 16 58% 17% 36 NÅR DET GJELDER SAMSTEMMING AV LEGEMIDLER I SYKEHJEM OG HJEMMEBASERT OMSORG VISER ANALYSENE NOE FORSKJELLER I DISSE OMSORGS-OMRÅDENE Det kan synes som om flere i hjemmebasert omsorg er bevisst på ST av legemiddellister hos alle nye pasienter enn hva som er tilfelle i sykehjem Når det gjelder årlig ST for alle pasienter viser disse tallene at respondentene i hjemmebasert omsorg mener dette ikke gjøres, men de i sykehjem ikke vet helt sikkert om dette gjøres. Mens respondentene både på sykehjem og i hjemmebasert omsorg svarte positivt på at ST gjennomføres kun tilfeldig for noen pasieter.

  Svært enig / enig (%) Uenig /svært uenig (%) Vet ikke (%) Ledelsen har økt fokus på tverrprofesjonell samhandling (n= 68) 50 26,5 23,5 Pasienten har i større grad blitt en naturlig samarbeidspartner (n=68) 33,8 39,7 Pårørende har i større grad blitt en naturlig samarbeidspartner (n=67) 17,6 53,8 28,4 Jeg samarbeider oftere med annet helsepersonell som er involvert i den enkeltes legemiddelbehandling 55,9 27,9 16,2 Jeg synes det er enklere å kontakte annet helsepersonell om spørsmål i forbindelse med pasienters legemiddelbehandling (n= 67) 29,9 16,3 Samhandlingen mellom de ulike profesjonene har økt 70,6 4,4 25,0 Jeg er tryggere på egen fagkompetanse i samarbeid med andre profesjoner 52,9 22,1 Ansvarsfordelingen har blitt tydeligere 36,8 32,4 30,8