Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Advertisements

Barn som pårørende - i fastlegenes smågruppemøte.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Vrimledag/2012 Haugesund, Navn: Torhild Bråthen Tittel: Seniorrådgiver Barnehagen og skolens betydning for barn i en vanskelig livssituasjon.
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Nasjonalt studieveilederseminar 22. september 2015 Hvordan har studentene det, egentlig?
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Sammen om mestring Tverrfaglig samarbeid Reidar Pettersen Vibeto Korus Sør.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
Fra bekymring til handling – gjør noe med det Barneombudet v/seniorrådgiver Tone Viljugrein Bodø 6.september 2011.
Prosjekt «Innenfor skolen» 1. Tema for timen:  Bakgrunnen for prosjektet  Hva prosjektet går ut på i praksis  Hva vet vi om utprøvingen per dags dato.
På lag med deg for din helse BFK Ekstern samhandling mars 2016.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Psykisk helsesatsing i Askøy Tydelig forankring av organisering og ansvar Sammenhengende behandlingslinje på lavterskelnivå Skolere hjelpeinstanser i bekymringssamtaler.
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
Psykisk helsearbeid i lokalpolitikken i Bergen Bjarte Bønes Bruntveit, leder Hordaland lokalavdeling.
Fylkeslege Helga Arianson 1 Utfordringer i samarbeid og erfaringer fra tilsyn Solstrand 28. oktober 2009 Fylkeslege Helga Arianson.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Folkehelsearbeid – medaljens bakside Forebygging Fagforbundet 25. September 2013.
2 3 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
Målinger. Hva kan vi gjøre annerledes? Veiledersamling, april 2014.
1 Meldingen sett med forskerblikk Egil Gabrielsen Lesesenteret, UiS.
Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater
Pårørende.
Barneverntjenesten i Åmot
En introduksjon.
Asker velferdslab Komite Helse og omsorg
Møteplassen – gruppetilbud for barn og foreldre
Økonomikonferanse 2017 status og behov
Hovedmomenter i forslagene til tiltak:
Familieråd En for alle, alle for en
Berit Lien seniorrådgiver
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
24 november 2017 Elisabeth Wold
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Samarbeid med skole, skolehelsetjenesten og foreldre
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Strategisk plan Forebyggende arbeid barn og unge
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Hverdagsrehabilitering Orientering til Eldrerådet 10.mars 2016
Psykisk helse -Psykososialt team
Den matematiske samtalen
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Nettverkssamling HELSE OG SOSIAL | AVDELING
«. « Nasjonalformue per innbygger Historisk har arbeid vært en betydelig årsak til tidlig død og store helseproblemer. Stor innsats over mange år.
Ettervern og overgang i 2012 – dilemmaer og utfordringer
Invitasjon til Helt sjef!
Velkommen til foreldremøte
HELSESTASJONS- OG SKOLEHELSETJENESTEN
Trude Senneseth, psykologspesialist / FJELL KOMMUNE
Workshop interessepolitikk Bergen 31 januar 2019 Valg 2019
Voldsforebyggende opplæring
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Forutsigbarhet av atferd i voksen alder
Merethe Hegg Johnsen, ansatt som ressursperson i Målselv kommune for satsningen Inkluderende barnehage- og skolemiljø To hovedmål: -Styrke vår kompetanse.
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
reddbarna.no/jegerher #JegErHer
Utskrift av presentasjonen:

Barn som pårørende Grunnlagsdokumentet for Handlingsplan for psykisk helsearbeid (2015-2018)

Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet (2015-2018) i Oslo kommune: å forebygge psykiske helseproblemer, med særlig vektlegging på barn og unge å gi lett tilgjengelig helsehjelp til mennesker med lette og moderate psykiske helseutfordringer å fremme uavhengighet, selvstendighet og evne til å mestre eget liv for mennesker med psykiske helseutfordringer eller lidelser

«Kortversjon av Handlingsplan for psykisk helsearbeid» 2015 - 2018 Brukerne i sentrum Barn og unge er satsnings-område Kunnskaps-basert psykisk helsearbeid/ praksis Samhandling. Alle nivåer ! Tidlig innsats og forebygging ARBEID SKOLE BARNE-HAGE HJEM & BOLIG MESTRING

4. 5. 1. Helsefremmende og forebyggende. tiltak for barn og unge 4.5.1. Helsefremmende og forebyggende tiltak for barn og unge. Det anbefales at: • bydelene tydeliggjør hvor i bydelen hovedansvaret for det psykiske helsearbeidet for barn og unge ligger • kunnskapen om sammenhengen mellom levekår, livssituasjon og psykisk helse for barn og unge i Oslo skal legges til grunn slik at tiltak i større grad målrettes • det jobbes etter modeller som fanger opp barn og unge med psykiske helseproblemer i alle tjenester rettet mot barn og unge • ansatte som treffer barn og unge skal ha kunnskap om metoder som er anbefalt for tidlig intervensjon

4.5.2 Risikoutsatte barn og unge Flere barn og unge er utsatt for risikofaktorer som påvirker deres psykiske helse i så stor grad at de opplever psykiske vansker og kan utvikle alvorlige psykiske lidelser. Dette kan være barn og unge som vokser opp med foreldre som har psykiske lidelser og/eller rusavhengighet, inklusive foreldre som har vært utsatt for opplevelser hvor de er traumatisert. Det kan være fattigdomsproblematikk med tilleggsutfordringer når det gjelder språk og kulturbarrierer

Forts. . Psykiske vansker kan få ulike utslag i de ulike aldersgruppene. Selvskading og selvmordstanker er mer vanlig hos de litt eldre unge. Vi ser at selvmord blant gutter i alder mellom 15 og 24 år, er dobbelt så høy som for jenter i samme aldersgruppe. Bydelene har oppmerksomhet på disse risikogruppene, men det er likevel behov for å videreutvikle tiltak og tjenester for de enkelte målgrupper på dette området i planperioden.

Risiko faktorer Faktorer som øker risiko kan finnes i barnet, i barnets nære relasjoner eller i barnets øvrige nettverk og samfunn. Forekomsten av psykiske helseplager minsker dersom de sosiale ferdighetene øker. Det er derfor mulig å oppnå betydelige helsegevinster gjennom å styrke barns mestringsevne og sosiale kompetanse, selv i familier med høyt belastningsnivå. E.Kobro 08.06.2017

Sårbare grupper Barn som vokser opp i familier med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet, har forhøyet risiko for å utvikle tilsvarende problemer. I et oppvekst- og levekårsperspektiv er dette barn og unge som er svært sårbare. Når det gjelder foreldre med psykiske lidelser viser forskning at deres barn har en økt risiko for å utvikle kognitive, emosjonelle og atferdsmessige forstyrrelser. Sammenlignet med andre unge, har barn som er vokst opp i en misbrukerfamilie økt risiko for å utvikle emosjonelle, kognitive, sosiale og psykiske problemer. Dette kan gi seg utslag i depresjon og angstlidelser, spiseforstyrrelser og psykosomatiske lidelser forekommer oftere enn hos normalbefolkningen, og de er også i større grad enn andre i risiko for å utvikle egne rusproblemer . E.Kobro 08.06.2017

§ 3-7 a. Barneansvarlig Spesialisthelsetjenesten er ved lov pålagt å ha en barneansvarlig . Barneansvarlige har en viktig rolle for å avdekke om pasienter har barn og finne ut hvordan omsorgssituasjonen for barnet er. Selv om barnet har en fullgod omsorgssituasjon, kan mor eller fars sykdom likevel gjøre tilsi at barnet bør få oppfølging eller en samtale med bydelens tjenester i tillegg til evt. samtale med avdelingen mor eller far er pasient ved i spesialisthelsetjenesten. E.Kobro 08.06.2017

De sårbare barna er mest utsatt Det er de sårbare barna som oftest har risiko for å få problemer i de vanskelige overgangene. Det være seg fra barnehage til skole fra barneskole til ungdomsskole, fra ungdomsskole til videregående, og ikke minst overgangen til å etablere seg utenfor foreldrehjemmet eller omsorgssituasjonen de har vært i. Det er særlig viktig at unge som fra før er i en sårbar situasjon, kanskje uten støtte fra familie, får den oppfølgingen som andre unge får i denne overgangen fra ung til voksen.

De utsatte barna - barnevernet I følge NOU 2009: 8 har barn og unge med tiltak fra barnevernet høyre forekomst av psykiske helseproblemer enn barn og unge generelt. Denne utredningen viser også til studier som indikerer at 70 % av barn i barnevernsinstitusjoner og 52 % i fosterhjem har psykiske vansker, og synliggjør viktigheten av at ansatte i barnevernet må ha kompetanse på psykisk helsearbeid og inngå samarbeidsrelasjoner med andre aktuelle hjelpeinstanser. Flere bydeler har meldt om behov for tettere samarbeid mellom barnevern og psykisk helsevern for barn og unge.

4.5.2 Risikoutsatte barn og unge. s.43 Det anbefales at: • barn av foreldre med psykisk helse- eller rusproblemer skal ha særlig oppmerksomhet • det utarbeides klare samarbeidslinjer mellom bydelene og barneansvarlige i spesialisthelsetjenesten • gruppetilbud til barn som er i vanskelige livssituasjoner utvikles • arbeidet med selvmordsforebygging og oppfølging av unge som har forsøkt å ta sitt eget liv, eller som selvskader seg, videreføres. • at familier med barn og unge med utviklingsforstyrrelser får økt oppmerksomhet slik at kompetanse og tilbud til denne gruppa styrkes • risikoutsatte barn og unge sikres stabilitet og oppfølging i overgangsfasene • at vanskeligstilte barn og unge i overgangen fra ung til voksen har en trygg bosituasjon som bidrar til at de ikke faller ut av skole og arbeid, ungdom som barnevernet jobber må særlig oppmerksomhet