Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Framtidig organisering av friluftslivet i Grenlandskommunene Prosjektet skal:  Drøfte ulike alternativer for hvordan man kan samarbeide om friluftsoppgavene.
Advertisements

Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
TILSKUDD TIL TILTAK I BEITEOMRÅDER November 2013.
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Bransje – og kontaktmøte Vegdirektoratet 4. mars 2005 Åpning, forholdet til bransjen Olav Søfteland.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Fylkesmannens rolle i reformen
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Organisering av verdensarvarbeidet
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
NTP og vegnettet – forfall, fornyelse og planeffektivitet v/fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
Høring forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket 1 Produksjonstilskudd.
1 Nasjonalt introduksjonsregister NIR. Kommunal- og regionaldepartementet 2 NIR-forskriften Kapittel 1: Generelt om formål, virkeområde og definisjoner.
Kommunereformen i Nordland
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
LANDBRUKSAVDELINGEN Klikk for å legge inn navn / epost / telefon.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Orienteringer fra direktoratene Nettverkssamling - Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 24. august 2016.
Frivilligheten i fremtiden. HVORFOR KOMMUNAL FRIVILLIGHETSPOLITIKK? Potensialet er enormt –dersom frivilligheten får større rom til selvutvikling En tverrsektoriell.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Foto: Thor-Wiggo Skille Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid. Knut M. Nikolaisen 6. November 2015.
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
SPILLEMIDLER 2017 I forbindelse med mottatte spillemiddelsøknader for søknadsperiode 2017 viser det seg nødvendig å gjennomføre en rullering av handlingsprogrammet.
Regionalt miljøprogram
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
Samhandling for effektive planprosesser
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Nordherad - Opplands utvalde kulturlandskap.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Finansiering av VOK Fylkeskommunen bevilger inntil , - til finansiering av lokal vannområdekoordinator i vannområdene for årene 2016 og 2017 Midlene.
Pål Vegar Storeheier Forskningsdirektør, dr.scient.
Ny skogbruksforskrift i Marka
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Overordna planer for områdene – behov for oppdatering?
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
Statsbudsjettet 2018 Statssekretær Paul Chaffey Bø, 13. oktober 2017.
Fylkeskommunal tilskuddsforvaltning
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos Fylkesmannen i Nordland

Nordland UKL Blomsøy-Hestøy og Skålvær  fjordlandskap i Sørfold kommune  avtaler med 2 foretak UKL Engan-Ørnes og Skålvær  øylandskap i Alstahaug kommune (Helgelandskysten)  avtaler med 9 foretak Vegaøyan verdensarvområde  UNESCO’s verdensarvliste i 2004: «Bærekraftig levemåte i ugjestmildt øyrike»  avtaler med 14 foretak

Dagens forvaltning av UKL i Nordland  forvaltningsplan + skjøtselsplaner for biomangfold  soner med foreløpige/endelige satser per dyr/dekar  alle som kan løse prioriterte oppgaver får tilby sine tjenester  flerårige avtaler for årlige tilskudd til skjøtsel  andre tiltak iverksettes i hht årlige planer og budsjett  dialog med kommuner, grunneiere/foretak o.a.  veiledning av foretakene  vedtak og klagerett ved alle tilskudd

Dagens forvaltning av Vega verdensarv  flerårige avtaler for årlige tilskudd til beiting og slått  soneinndeling med foreløpige/endelige satser per dyr/dekar  vedtak og klagerett ved alle tilskudd

Dette gir i dag, bl.a.:  målrettet forvaltning  medvirkning  forutsigbarhet  likebehandling  rettssikkerhet

Jordbruksoppgjøret 2014 Utredninger med sikte på forenkling: Gjennomføre en helhetlig utredning av miljø-virkemidlene under miljøprogrammene til jordbruksoppgjøret 2015 med sikte på:  målretting og forenkling for miljø, næring og forvaltning,  redusere antall støtteordninger og  øke formålseffektiviteten ved virkemiddelbruken

Jordbruksoppgjøret 2015 Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområdene: Det skal høsten 2015 utarbeides forskrift for den nye ordningen, og enkelte representanter fra fylkesmennene kan bli trukket med i arbeidet.

Evalueringen av UKL (2014) Østlandsforskning: «frivillighet og frivillige avtaler er viktig og må videreføres som prinsipp for satsingen. Det er i tråd med intensjonene som lå til grunn for denne ordningen, og dens vektlegging av frihet og lokal tilpasning» Direktoratene: «Prinsippet om frivillighet og frivillige avtaler er godt mottatt av grunneierne, fungerer godt og bør videreføres. Vi opprettholder vår anbefaling til fylkene om å inngå avtaler med grunneiere/brukere med ti års varighet, og med mulighet til forlengelse»

Innspill til § 1 - Formålet med ordningen  «Å styrke landbruket» bør ikke være eneste formålet for verdensarvområdene.  Siden det var et poeng å slå sammen ordningene, bør de ha et felles mål.  Forslag: «Formålet med tilskudd til tiltak i verdensarvområder og Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er å sikre langsiktig drift, skjøtsel, vedlikehold og formidling slik at verdiene knyttet til landskap, biologisk mangfold, kulturminner og kulturmiljøer ivaretas i samsvar med planer for det enkelte område»

Innspill til § 2 - Virkeområde  § 2 avgrenser virkeområdet til UKL- og verdensarvområdene.  Bør framgå klarere av forskriften hvilke tilskuddsmidler som omfattes.

Innspill til § 3 - Tildelingskriterier  Skal FM og kommunen fortsatt planlegge og gjennomføre tiltak, kan ikke hele rammen forvaltes som ei søknadsbasert SMIL-ordning.  FM må kunne fastsette utfyllende retningslinjer, satser, definisjoner mv. for bruken av midlene.  Skal avtalene videreføres, må de også omtales i forskriften.

Innspill til § 5 - Krav til søknad Felles søknadsfrist:  Uhensiktsmessig og unødvendig, gir liten fleksibilitet. Krav om beskrivelse av område/tiltak, budsjett og gjennomføringsplan:  Unødvendig ved tilskudd til skjøtsel i hht til skjøtselsplan og faste tilskuddssatser. Forslag til helt ny § 5:  Fylkesmannen kan fastsette krav til søknad, og fastsette søknadsskjema og søknadsfrist.

Svarer forskriften på intensjonene? Jordbruksoppgjøret 2014 ville med gjennomgangen av miljøvirkemidlene bl.a. forenkle:  målretting og forenkling for miljø, næring og forvaltning  redusere antall støtteordninger  øke formålseffektiviteten ved virkemiddelbruken Departementene ville med forskriften (mars 2016):  bidra til å øke legitimiteten til ordningen  sikre likebehandling  gi klagerett  videreføre fleksibilitet, frivillighet og dialog

Konklusjon Forslaget slik det foreligger:  Speiler ikke resultatene og anbefalingene i evalueringa av UKL.  Gir ikke grunnlag for å videreføre avtalene. Risikerer en helt annen forvaltning av UKL- og verdensarvmidlene:  Mindre forutsigbarhet, mindre dialog og samarbeid, mindre fleksibilitet, mer byråkrati. En justert forskrift må:  I større grad ta utgangspunkt i kunnskapen om dagens forvaltning.  Gi reelle forbedringer av reelle svakheter.  Skille mellom langsiktig skjøtsel basert på avtaler og engangstiltak.  Gi FM større fleksibilitet, slik at lokale tilpasninger fortsatt kan sikres.