Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Advertisements

Kommunal planstrategi.
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
8 Det politiske systemet i Norge
Planlegging og samfunnsutvikling
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Buskerudbyen: Regionalt samarbeid om bærekraftig areal- og transportpolitikk.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Planstrategi og planhierarki
Kommunereform - hva skjer?
Regional planstrategi
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
Status Knutepunkt Sørlandet, i lys av: Valgperioden – kort tilbakeblikk Bakteppet – utviklingstrekk KS-analysen – interkommunalt samarbeid KS konferansene.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
Plannettverksmøte Blåboksen, Kulturfabrikken Sortland 6. april 2016.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Innlegg – plannettverk på Sortland 6/ v/ teknisk sjef.
Prioriteringer og handlekraft Sammenheng fra overordnede mål til handling 1.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Kommunal planstrategi
Sammen skal vi bygge Nordre Follo kommune
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Samhandling for effektive planprosesser
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Bærekraftig samfunnsutvikling
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Regional plan for internasjonalisering i Nordland
Regionreformen og samfunnsutvikling
Planarbeid Tim Christian Tomkins-Moseng
KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Rullering av Regional transportplan
Utskrift av presentasjonen:

Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten

Grip mulighetene! Plan og bygningsloven er et av de viktigste redskapene kommunene har til å styre utviklingen i ønsket retning. I den nye planloven av 1.juli 2009, er planstrategi innført som et hjelpemiddel for å få til en ønsket samfunnsutvikling.

Kommunal og regional planstrategi -to ulike verktøy i plansystemet Kommunal planstrategi Lovhjemmel §10-1 Politiske prioriteringer av planbehovet i kommunestyreperioden. Delvis eller hel revisjon. Vedtak i innen ett år etter konstituering av kommunestyret og minst en gang i valgperioden. Regional planstrategi Lovhjemmel § 7-1, 7-2 Avklare hvilke regionale planer som skal utarbeides i valgperioden. Ikke lenger krav om fylkesplan for fylkene. Vedtak innen ett år etter konstituering av fylkestinget og minst en gang i valgperioden.

Samfunnsplanlegging Samfunnsplanlegging er summen av planleggingsaktivitet hos mange aktører. Koordinering på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer er en viktig faktor for å sikre best mulig utvikling. Hva – Hvor – Når?

Planstrategi - What’s in it for me? Tvinger fram vurderinger om egen situasjon. Strategiske veivalg Deltakelse og lokaldemokrati Samlet vurdering av planbehov for valgperioden

Noen sitater gjeldende planstrategi «Planstrategien kan være en god arena for samfunnsbygging i samspillet mellom folkevalgte, organisasjonen og omgivelsene.» Halvdan Skard, leder KS

En til… «Planstrategien gir oss muligheter til en bred politisk diskusjon om hva vi mener med et mer bærekraftig Norge, i alle deler av landet. Det krever ressurser og kompetanse, men det er i stor grad spørsmål om prioritering og vilje. Statlige myndigheter, fylkeskommuner og kommuner må samvirke – og næringsliv og befolkning må med.» Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister. Utdrag fra leder i Plannytt nr1/2009

Planprioritering Hensikten er å rydde opp i planjungelen og tenke helhetlig Hundrevis av kommuneplanmål er ikke oppnåelige Planprioritering på en streng og realistisk måte

Plansamarbeid i Vesterålen? Historisk: Tradisjon for samarbeid mellom kommunene siden kommuner: kommunestruktur ønskes opprettholdt, men åpen for interkommunalt samarbeid. Felles ressurser: Rike fiskeressurser, attraktive havbrukslokaliteter, reiselivsmål, sårbar kyststripe, olje og gass. Samfunnsmessige strategiske grep Arealutfordringer

Diskusjon Hva skjer i kommunene, hvilke planutfordringer eksisterer, hva kan kommunene samarbeide om, hvilken plankompetanse har kommunen, på hvilke områder samarbeider kommunen på i dag? Felles planutfordringer, hvilken rolle skal regionale myndigheter ha? Hvilken rolle skal kommunene ha? Hva er fellestrekkene ved planstrategiene til kommunene i Vesterålen. Hva er utfordringene i regionen?

Planstatus - planstrategi Andøy - planstrategien var behandlet i formannskapet 22 oktober, og vil bli behandlet i kommunestyret 10. desember. Bø – Planstrategi vedtatt, KP- samfunnsdel under arbeid Hadsel - Hadsel kommune har pr dato ikke en vedtatt planstrategi. Arbeidet med å få på plass denne er startet og vil bli fulgt opp videre. Sortland - Sortland kommune har ikke vedtatt planstrategi. Saken står på dagsorden for vedtak i desember Lødingen – Ikke startet arbeidet med planstrategi, ikke oppdatert komm.plan. Øksnes – Har vedtatt komm.planens langsiktige del i Planstrategi ikke vedtatt, men har føringer fra vedtatte KP. Opplisting av vedtatte planer/ satsingsområder må til.

PlanstrategiKP - SamfunnsdelKP - ArealKomm.delplaner AndøyX2013Vedtatt innen 2013Helse og sos. Barnehager ROS BøX Rev Strategisk næringspl. Helse og omsorg Lødingen Kystsone Tettsted Hadsel Rev Melbu Stokkmarknes Kystsone Fysisk aktivitet Sortland Rev Byplan 2013 Øksnes Oppstart 2013 Helse og omsorg Skole/ barnehage Planmatrise for Vesterålen