Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Presentasjon av viktige saker for Utmarkskommunenes Sammenslutning USS Møte med MD 9. januar 2006 Presentasjon v/advokat for Høyesterett juridisk sekretær.
Advertisements

Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Fritidsboliger i seterlandskapet
VERNEOMRÅDENE I HOLTÅLEN KOMMUNE FORVALTNING PÅ / AV STATSALLMENNING.
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
FYLKESMANNEN I FINNMARK FINNMÁRKKU FYLKKAMÁNNI
Ny kommunestruktur i Salten?. Hvorfor vurdere kommunestruktur? • Endrede ”rammebetingelser” –Flere oppgaver –Mer krevende ”kunder” –Økt avhengighet av.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
mellom vern og demokrati
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Nasjonal status med lokale muligheter
FYLKESMANNEN I HEDMARK
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Naturvernets utvikling
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Forvaltning av vilt og innlandsfisk – Regional utvikling Plan og miljøleder Dag Bastholm Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Ny forvaltningsmodell for verneområder
Verktøy i pbl. Kulturminner, kulturmiljø og landskap.
Kommunestyret i Sirdal 15 mars Verneområdeforvalter Guro Sødergren
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
1 Statens naturoppsyn Håndheving innen naturvernlovgivningen gjennom forebygging, tilsyn og kontroll Utviklingen av SNO og forholdet til fjellstyrene K.E.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Vurdering av behovet for verneplan for Sørkedalen
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Fylkeskommunens oppgaver innenfor viltforvaltningen
Organisering av verdensarvarbeidet
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Miljøverndepartementet Norsk mal: Startside Miljøverndepartementet HUSK: krediter fotograf om det brukes bilde Forvaltning av norske verneområder Ingunn.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
1 8. september 2010 Spesialrådgiver Christine Hjortland, KRD Forvaltningsreformen.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Presentasjon kompetanse- samling 7.-8.april 2016.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Forslag til planprogram for ny Kystsoneplan - Vågan Regionalt planforum Bodø, 17. april 2013 Snorre H. Navjord Eirik Wiggen.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.

Hvem er vi og hvilke utfordringer har vi?
Infomøte Ørland kultursenter 13
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv
Trollheimen LVO Innerdalen LVO Svartåmoen NR Minilldalsmyrene NR
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Utskrift av presentasjonen:

Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29. januar 2013, Vingelen Terje Skjeggedal

Bakgrunn, innhold og formål Oppdrag til ØF fra nasjonalparkstyret Skal belyse utviklingstrekk og utfordringer i Forollhogna Basert på eksisterende og tilgjengelig datagrunnlag Ingen fullstendig dokumentasjon og analyse Innspill til diskusjon om videre forvaltning av Forollhogna

Litt verneområdehistorie Forollhogna foreslått som nasjonalpark av Statens naturvernråd i 1986 (NOU 1986:13) Forslag til verneplan fra fylkesmennene i 1995 Verneplan vedtatt 21. desember 2001 Forsøk med lokal forvaltning fra 1. mai 2003 Evaluering av alle fire forsøkene (2008): Lokal forvaltning ivaretar i hovedsak de formelle kravene og oppgavene som ligger til myndigheten Direktoratet for naturforvaltning anbefaler statlige nasjonalparkforvaltere med kontorplass lokalt (2008) Stortinget vedtar høsten 2009 (i statsbudsjettet) ny modell med statlige nasjonalparkforvaltere underlagt interkommunalt nasjonalparkstyre

Befolkningsutvikling

Sysselsatte landbruk

Jordbruksbedrifter

Landbrukseiendommer

Jordbruksareal i drift

Antall kyr og sauer

Sysselsatte reiseliv

Antall fritidsboliger

Biologisk mangfold og kulturminner De største endringene skjer i landskapsvernområdene, knytta til jordbruksdrift, seterbebyggelse og setervoller, som nettopp er et av formålene med vernet Endring i bruk fører til endring i vegetasjon og landskap: naturen er alltid dynamisk Verneforskriftene tillater ikke inngrep eller tiltak som vesentlig kan endre eller virke inn på landskapets art eller karakter, altså et statisk bilde Fortsatt drift er helt avhengig av grunneiernes interesse

Blir verneverdiene i Forollhogna ivaretatt? Nasjonalparken: Ja, med noen uttak, som stien opp til Forollhogna Landskapsvernområdene: Ja/nei SNO rapporterer at verneverdiene her er trua pga. motorisert ferdsel, vegbygging/standardheving og byggevirksomhet Mye av denne aktiviteten er knytta til jordbruksdrift og dermed en forutsetning for å opprettholde verneverdiene Naturforvaltning, landbruksdrift og kulturminneforvaltning må ses i sammenheng Både kunnskapsgrunnlaget og politikken for landskapsvernområder er lite utvikla

Vern og lokalsamfunnsutvikling? Verneverdien i Forollhogna har blitt til i et samspill mellom natur og samfunn Fortsatt bruk og skjøtsel er avhengig av befolkningsgrunnlag og næringsutvikling Verneområdene er en kilde for opplevelse og rekreasjon også for de bosatte Muligheter for naturbasert reiselivsutvikling Hvordan både ivareta verneverdiene og få til økonomisk verdiskaping?

Utfordringer framover Hovedutfordring: Utvikle en forvaltningspraksis som kombinerer natur-, kulturminne- og landbruksforvaltning og stimulerer til naturbasert næringsutvikling På kort sikt: utvikle forvaltningsmodellen Nasjonalparkstyret (NP): bør ha få, store og prinsipielle saker Styrke samarbeidet mellom NP og kommunene, både ved det administrative kontaktutvalget og jevnlig kontakt ellers Stryke samarbeidet mellom alle forvaltningsaktører (som SNO, fylkesmann, fylkeskommune, fjellstyrene) og rettighetshavere, brukerinteresser og lokalbefolkning, både gjennom faglig rådgivende utvalg og kontakt ellers