Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Utdanning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Fasteaksjonen Fra nord til sør kjemper mennesker mot tørke, flom og ekstreme værforhold. De som har minst rammes mest. Blir du med i kampen mot.
Brasil bilde 1 Presentasjon:
UNICEF.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Tuvalu: - en stille katastrofe. Hva forteller historien om Tuvalu oss? •Vi kan ikke leve med urettferdigheten! •Vi må løse problemet!
U - L A N D.
Befolkningsutviklingen i verden.
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
Bærekraftig utvikling
Nettverkssamling om barnefattigdom
13 En verden uten grenser.
Water Resource Group Vann Rotarys satsingsområde.
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
Norsk Folkehjelp Den globale virkeligheten. Norsk Folkehjelp Sentrale temaer Risikofaktorer og trusler Tusenårsmålene De største utfordringene: –Hva vil.
VANN FORANDRER ALT SLIDE 1: Introduser deg selv og avtal om du vil ha spørsmål underveis eller på slutten av presentasjonen. Med TV-aksjonen NRK 2014 skal.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
MED FN FOR EN RETTFERDIG VERDEN
Quiz om vann, klima og faste
Pensumbok: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.
Kjennetegn ved fattige land Økonomien er i stor grad basert på jordbruk og naturalhusholdning. Inntektene er knyttet til eksport, ofte av bare et par råvarer.
Omtanke - Solidaritet - Samhold Fagforbundets barneby.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Alle barn har rett til utdanning!. ”Hjelp skal ikke være gaver, men hjelp til selvhjelp mellom likeverdige, der alle bidrar etter evne ut fra en følelse.
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i oppvekstsektoren.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
Klart vi kan forandre verden! 1. Hvem er Changemaker? For alle mellom år! 1500 medlemmer Lokalgrupper og politiske utvalg 2.
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
Samfunnsgeografi Folk lever forskjellig fra sted til sted? Hvorfor det, og hva har det å si? Og i tillegg, hvordan påvirker steder hverandre, både lokalt.
FN. FN er en forkortelse for De forente nasjoner. Navnet betyr at mange land står sammen. FN har 192 medlemsland. Det vil si at nesten alle verdens land.
Bærekraftig forbruk Utfordringer! Hvordan ivareta målområdene i egen heimkunnskapshverdag?
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
FNs bærekraftsmål: Næringslivets muligheter og ansvar
Samfunnsfag.
Undervisningsoppgaver høst 2016
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
ETIOPIA.
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Internasjonalt samarbeid
Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA) 13. februar
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Bærekraft og global bevissthet
Pensumlitteratur: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Underveis Geografi 10 Del 2
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Hva kan vi forvente av en ny Regjering
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
Tverrfaglige tema.
MIDTØSTEN.
Undervisningsoppgaver høst 2016
Klimapraten 2019 Presentere deg selv og klimapraten2019.
Utskrift av presentasjonen:

Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Utdanning

Hei Verden Hei Verden er en skolerettet informasjons- og bistandsorganisasjon som er livssynsnøytral og politisk uavhengig, med verdigrunnlag i FNs barne- og menneskerettighetskonvensjoner. Vår visjon er skole for ALLE barn. Hei Verdens formål er tredelt: Bidra til at flere barn i Sør får grunnutdanning av god kvalitet Bidra til at norske skoleelever får kunnskap om globale forskjeller Bidra til økt engasjement for solidaritetsaksjoner på norske skoler

Plan for timen Kompetansemål Kartlegge variasjoner i levekår i ulike deler av verden, forklare de store forskjellene mellom fattige og rike og drøfte tiltak for jevnere fordeling. Søke etter og velge ut kilder, vurdere dem kritisk og vise hvordan ulike kilder kan fremstille historien ulikt. Nøkkelbegrep fattigdom, rikdom, levekår, FN, tusenårsmålene, HDI, IHDI, forventet levealder, barnedødelighet, vann, utdanning. Lese: Geografi 88-96

FN forente nasjoner Hva er FN? -Grunnlagt i 1945 i kjølvannet av 2. verdenskrig -FN-pakten -Internasjonal organisasjon bestående av (nesten) alle verdens stater. -Politisk arena og global møteplass 3 pilarer -fred/sikkerhet -menneskerettigheter -utvikling/humanitært arbeid

FNs tusenårsmål Ble vedtatt av alle FNs medlemsland i år Åtte konkrete mål for bekjempelse av fattigdom. Målene skulle være nådd innen år I 2015 ble 17 nye mål lansert: FNs bærekraftsmål. Hvordan har det gått?

FNs bærekraftsmål Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Målene reflekterer de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling: 1) Klima og miljø, 2) Økonomi, 3) Sosiale forhold

Det nytter! Changemaker: verdens beste nyheter Nordmenn har et feilaktig, gjennomgående negativt verdensbilde når det kommer til flere sentrale utviklingsområder. 50% av alle nordmenn tror at fattigdommen i verden er blitt fordoblet de siste 15 årene når den i virkeligheten er halvert! nyheter

"Verdens Beste Nyheter prøver ikke å skjule at det fortsatt finnes krig, konflikter, fattigdom og nød i verden. Det er mye urettferdighet i verden, men det er ikke hele sannheten. Kampanjen vil supplere nyhetsbildet, og sette fokus på løsninger som fungerer. I bunn og grunn vil Verdens Beste Nyheter vise det vi i Changemakere har visst i alle år- at det selvfølgelig er mulig å forandre verden! "

Human Development Index 3 faktorer: Forventet levealder Utdanning Inntekt (BNP per inbygger) IHDI Inequality adjusted Human Development Index menneskelig-utvikling/(language)/nor- NO

Vann "Det er nok vann på jorda, men det er veldig ujevnt fordelt." Vann for livet, Røde Kors -En gjennomsnittlig nordmann bruker 200 l vann per dag. -Vannfotavtrykket til en kopp med kaffe er for eksempel 140 liter. Hvorfor er vann viktig? -Kroppen trenger det -Sanitære forhold > Helse -Utvikling og utdanning

Utdanning 9/10 barn i verden går nå på skole! Det finnes mange land i verden der foreldrene ikke har plikt om å få barna på skolen. I mange områder uteblir barna fra skolen fordi de ikke har råd, eller de må arbeide eller hjelpe til hjemme. I noen områder finnes det ikke skoletilbud i det hele tatt.

Hva kan gjøres? -Gi mat til familiene eller skolemat (Mexico, Brasil, Bangladesh, Kenya) -Skolehelsetjeneste (India, Indonesia..) -Rent vann og sanitære forhold. (Bangladesh) -Bangladesh en 15% økning i andelen jenter -Ettermiddagsundervisning(Bangladesh, Kina, India, Marokko…) -Gratis skole (Uganda)

I dag har vi lært om.. FN FNs tusenårsmål Verdens beste nyheter HDI og IHDI Viktigheten av vann Viktigheten av utdanning Kildekritikk/statistikk