Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Advertisements

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Har Kvalitetsreformen bidratt til redusert frafall og økt studieinnsats? Elisabeth.
KOSTRA-skjema 13, Kommunale boliger Ny-utvikling av skjemaet – hvorfor og hvordan?
BERGEN KOMMUNE BRUKERUNDERSØKELSE I BARNEHAGENE VÅREN 2015.
Meldal kommune - attraktivitetsundersøkelse 2010.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
Innbyggerundersøkelse Undersøkelse gjennomført for kommunene Fredrikstad, Hvaler og Råde Presentasjon i Fredrikstad rådhus 11. desember 2015 Henrik Høidahl.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Utvikling av kvalitetsindikatorer KS Kort om bakgrunn: For de fleste kommunale sektorer er det få eller ingen gode indikatorer for objektiv.
1. Problemstillinger  I hvilken grad påvirker kompetansesituasjonen kommunenes evne til å levere gode tjenester?  Hvilke utfordringer har kommunene.
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
FAKTA OG MYTER NORSKE KOMMUNER Bjarne Jensen TROMSØ
BRUKERUNDERSØKELSENE 2015 Det er viktig å minne om at resultatene fra brukerundersøkelsene ikke gir oss den fulle og hele sannheten om kvaliteten på tjenestene.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
ATMOSFÆREN.
Kort om barometeret Et journalistisk bearbeidet produkt, laget av Kommunal Rapport Basis i offisielle tall levert av kommunene til staten Kostra, Utdanningsdirektoratet,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
1 Meldingen sett med forskerblikk Egil Gabrielsen Lesesenteret, UiS.
Holdninger til helseforsikring
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
Vannskuterforvaltning KS
Andøy kommune Pleie og omsorg
Alkoholbruk blant unge i Agder
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Rammefinansiering av barnehager
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Samhandlingsreformens konsekvenser for pleie og omsorgstilbudet FoU-prosjekt nr Samarbeidsprosjekt mellom IRIS og Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Kostnadsbilder i pleie og omsorg
Benchmarking som kilde til forbedring
Hvorfor skal vi måle? Hvordan?
Automatisering: Tapte jobber og nye muligheter?
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Sluttkonferanse Opplevelser i nord
Kvalitet I barnehagen Presentasjon
Drift og vedlikehold i støpeskjeen
Rapport: Å ville utvikle skolen
Store forskjeller i arbeidsledighet
Integrerte tjenester – analyse og diskusjon av spørsmålene i KOSTRA skjema 4 og 5 Siden 2004 har en hatt spørsmål om integrerte tjenester, av noe ulikt.
Regionsamlinger november 2016
Hvordan påvirker tjenesteprofilen i pleie og omsorgssektoren kostnader og kvalitet? GEIR MØLLER Telemarksforsking.
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Kommunens arbeid med internkontroll innenfor ROP-området
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Rammefinansiering av barnehager
Å bygge en ny kommune! v/ Henning Sunde, prosjektleder Asplan Analyse
“Beste praksis for isolering ved arbeid på hydrokarbonførende utstyr”
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Data om kommunal innsats innen PSYKISK HELSEARBEID og RUS
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Den matematiske samtalen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Matematikk på ungdomstrinnet
Vinmonopolet Case med vektlegging 01/01/2019 Fred Wenstøp.
Kandidatundersøkelsen 2018
Ramstadtoppen 14 desember 2018.
Boforhold og velferd En empirisk studie Kristine von Simson
Kompetanseutvalget (2017- )
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Utvalgte nøkkeltall - Skole
Nå er vi spente!.
Troms-regionens potensial
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Oppsummering fra forrige gang
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016

Totalt sett: Mer bedring enn forverring Nøkkeltallene har i hovedsak blitt bedre det siste året Endring tar tid Tilfeldigheter og nasjonal satsing kan være viktige forklaringer Er Kommune-Norge totalt sett opptatt av å bli bedre dag for dag?

Klar tendens: Bedre nøkkeltall Andelen av nøkkeltallene i bruk i Kommunebaromete ret, som ble bedre eller dårligere siste år.

Eksempel: Eldreomsorg Plasser for demente målt mot antall over 80 som faktisk bor på sykehjem. 4 av 5 gamle på sykehjem er demente. Andelen plasser for demente er halvparten av dette.

Eksempel: Barnevern Gjennomsnitt for landet i perioden 2009 til Vesentlig bedre – men er det godt nok?

Økonomi største lyspunkt Nøkkeltall som er forbedret målt mot nøkkeltall som er forverret siste år (%)

Er store kommuner best? I barnevernet er det ørlite lavere andel fristbrudd i store kommuner, enn i små

Er store kommuner best? I pleie og omsorg er det marginalt høyere andel ansatte med fagutdanning i store kommuner, enn i små (nb: både private og kommunale årsverk)

Er store kommuner best? I små kommuner er det en klart høyere andel av barna med minoritetsspråkli g bakgrunn som går i barnehage, enn i store kommuner

Er store kommuner best? Totalt sett kommer store kommuner vesentlig bedre ut i Kommunebarometeret, enn de små. Totaltabellen er korrigert for økonomiske forutsetninger

Er store kommuner best? Selv når vi ignorerer at små kommuner har mye mer penger enn de store, viser nøkkeltallene at store kommuner kommer litt bedre ut enn de små.

Hvorfor er det slik? Metoden kan være tvilsom eller feil – favoriserer store kommuner Størrelse kan direkte påvirke resultater Store kommuner får de beste lederne Gode resultater fordrer stabil og god ledelse over tid Vanskeligere å ha stabil ledelse i småkommuner – mer avhengig av enkeltpersoner som for eksempel får en ny jobb i en større kommune Om en kommune blir større, blir den ikke automatisk bedre

Store kommuner mer interessert i læring? 14 av de 20 største har spurt brukerne i barnevernet minst én gang de siste fire årene 6 av de 20 minste har spurt brukerne i samme periode Mønsteret gjentas innen eldreomsorg Hvorfor er det slik? Kan interesse for brukernes syn henge sammen med et ønske om å bli bedre? Hvis du vil bli bedre, er det ikke da naturlig å spørre om råd?

Hvorfor vinner Sandefjord? Totalt Inntektsnivå (%) Grunnskole Eldreomsorg Barnevern Barnehage Helse Sosialtjeneste Kultur Økonomi3469 Kostnadsnivå Miljø og ressurser Saksbehandling Vann, avløp og renovasjon I toppen eller nær toppen i fire sektorer De to viktigste områdene trekker ørlite opp De to svake plasserin gene er i realitete n nær midten, i lavt vektete sektorer med liten effekt Svært lavt inntektsn ivå trekker opp (nr 14 før justering)

Hvordan få bedre målinger? For mye uvesentlig rapporteres – og måles dermed Etterspørsel helt fraværende Hjemmetjenesten i pleie og omsorg: Umulig å skille mellom tjenester til gamle og unge Ingen informasjon om innholdet i barnehagene Dårlig datakvalitet og manglende data på de minst sentrale områdene SSB og Kommunaldepartementet må være mye mer aktive for å få bedre målinger raskt – nå går det i et sedvanlig statlig tempo Gi oss kritikk slik at vi kan lage enda bedre bilde av hvordan det står til i Kommune-Norge!