Evaluering av det norske Mammografiprogrammet Kvinners erfaringer Marte Walstad, spes.allmennmedisin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva fremmer og hemmer kreativitet i team?
Advertisements

Personvernspørsmål ved innføringen av biometri i norske pass
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Mestring og forebygging av depresjon
«På lag med familien» En fokusgruppeundersøkelse om helsesøsters arbeid med overvekt blant barn Gerd Olaug Kallevik Presentasjon: Gerd Olaug Kallevik,
Psykiske utfordringer ved MS
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Mestring og forebygging av depresjon
”Jeg reiser smart”-kampanjen 26. april – 12. juni 2010
Mestring og forebygging av depresjon
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Psykiske lidelser og uføretrygd
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
m arkedsføringshuset HalvBirken 1 Evaluering HalvBirken 2010.
Hva vet folk flest om hjertesvikt
Placeboeffekter i smerte
Hvilken stress utfordringer byr toppidretten på?
LÆRING Grunnleggende prosesser
Livskvalitet Randi Andenæs SU.
”Med hodet over vannet…”
”Depresjon og sårbarhet”: Kognitiv unngåelse som sårbarhetsfaktor for tilbakevendende depressive episoder. Ved: Marianne Halvorsen.
”Fosterdiagnostikk på aldersindikasjon – et aktuelt helsetilbud for kvinner med minoritetsbakgrunn?” En kvalitativ studie knyttet til genetisk veiledning.
Innføring av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
En pilotstudie ved Follo DPS Prosjektansvarlige:
Diagnostiseringskriterier i DC-LD.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon FFO består av 68 medlemsorganisasjoner, som til sammen har ca medlemmer. FFO er Norges største paraplyorganisasjon.
Lederstil og Motivasjon.
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
NTNU 2006 VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE OM KOMPETANSE- OG NETTVERKSUTVIKLINGSPROGRAM NTNU 2006.
Prosjekt - studenttett post av Kirsten Halse. Hensikten med presentasjonen... å informere om hvordan prosjektet er utviklet og spesielt å gi en forståelse.
Kvalitative forskningsmetoder
Hovedoppgaveforberedende seminar
Landsbyens problemstillinger: Oppsummering og konklusjon.
Trygghet Anne Lise Holm.
Side 1Navn på seminar / Familieråd En dette en arbeidsmåte som bidrar til å realisere artikkel 12 i BK?
©TNS X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Kvinner og alkohol Kreftforeningen TNS Gallup.
Status to år etter Februar 2011 Ansvarlig for analysene: Håvard Windstad Analysesjef, MediaCom Læreryrkets status i Norge.
Evaluering av det norske Mammografiprogrammet Introduksjon til metodeutfordringer Signe Opdahl, postdoc NTNU Lysaker, 7. september 2015.
Forebygging av fall Læringsnettverk, Drammen, 13. oktober 2015 Hilde H. Holte, seniorforsker.
Om undersøkelsen ■Nullpunktsundersøkelsen 2009 ■Webundersøkelse mot TNS Gallups panel ■Uttrekk basert på forhåndsinnsamlede bakgrunnsvariabler + screening.
Våler - Kommunesammenslåing. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på telefon. Det er intervjuet 2200 personer i Glåmdalsregionen: 300 personer.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
1 ANGST OG DEPRESJON BLANDT ELDRE I DEN GENERELLE BEFOLKNING. Fjernundervisning alderspsykiatri Overlege Eystein Stordal.
Fjernundervisning i Alderspsykiatri 27. August 2013 Siv Grav.
Over personer vil få en kreftdiagnose i Norge i Hvordan har utviklingen vært? Hvordan blir den fremover? Hva kan vi bidra med? Steinar Tretli,
HAP-2 Nasjonal multisenterstudie: Røykeavvenningskurs for cannabisbrukere John-Kåre Vederhus (Ph.D.) Kristiansand,
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samfunnsøkonomisk evaluering av det norske Mammografiprogrammet Anne Wenche Emblem, Dr.oecon.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Medikamentell behandling av angst hos personer med UH
Skranker i arbeidslivet
Ytringsfrihet for offentlig ansatte i Oslo og Akershus
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Evaluering Regionstinget i SørVest 2010
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
hvordan kan det gjennomføres?
Den vanskelige samtalen
Innbyggerundersøkelse 2018
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Evaluering av «MUSIT Ny IT-arkitektur»
Utskrift av presentasjonen:

Evaluering av det norske Mammografiprogrammet Kvinners erfaringer Marte Walstad, spes.allmennmedisin

Disposisjon  Hvorfor er kvinners erfaringer viktig?  Resultater av studier i evalueringen  Resultater fra studier utenfor evalueringen  Konklusjon - hva vet vi om kvinners erfaringer med mammografiscreening?

Hvorfor er kvinners erfaringer viktig?  En invitasjon – og frivillig å delta  De inviterte er friske kvinner med usikker gevinst av screeningen for hver enkelt  Lav deltakelse påvirker samfunnsnytten av screeningen  Kvinners erfaringer bør påvirke utformingen av invitasjonen og av gjennomføringen av screeningen?

Resultater av studier i evalueringen: I. Informasjon, valg og posisjoner ved mammografi-screening. (Solbjør M)  Erfaringer med deltakelse i programmet ble studert ved fokusgruppeintervjuer av 14 førstegangsdeltakere og av 24 kvinner som hadde deltatt flere ganger

Resultater av studier i evalueringen: I. Informasjon, valg og posisjoner ved mammografiscreening. (Solbjørg M)  Gruppene svart likt på spørsmålene:  Nok informasjon til å delta selv om de ikke husket informasjonsbrosjyren de hadde mottatt  Informasjonen om at mammografi kunne redde liv ble sett på som viktigst  Viktigste motivasjon for deltakelse var å få bekreftet at de ikke hadde brystkreft  Ønsket mer informasjon om resultatet av screening- programmet, bivirkninger, strålingsrisiko og mulighet for å overse kreft, for å ta et informert valg om deltakelse

Resultater av studier i evalueringen: I. Informasjon, valg og posisjoner ved mammografiscreening. (Solbjørg M) KONKLUSJON  Kvinner som deltar i mammografiscreening synes ikke å huske informasjonsbrosjyren eller dens innhold men opplever allikevel informasjonen som tilfredsstillende for å kunne velge å delta

Resultater av studier i evalueringen: II. Kvinners erfaringer med mammografiscreening gjennom seks års deltakelse – en longitudinell kvalitativ studie (Solbjør M, Skolbekken JA, Østerlie W, Forsmo S)  24 kvinner som ble intervjuet første gang i 2003, ble reintervjuet etter 3 runder i 2009 RESULTAT  Å delta i screeningundersøkelsen ble erfart som å være en del av en produksjonslinje med lite personlig oppmerksomhet og anledning til å stille spørsmål  Ubekvemt til å begynne med, men ble en rutine etterhvert  Deltakerne anså effektiviteten i systemet som viktigere enn personlige behov

Resultater av studier i evalueringen: II. Kvinners erfaringer med mammografiscreening gjennom seks års deltakelse – en longitudinell kvalitativ studie (Solbjør M, Skolbekken JA, Østerlie W, Forsmo S) RESULTAT forts  Smerteerfaring og bekymring om smerte avtok fra 2003 til 2009 og ble ansett som et «nødvendig onde»  Kvinnene var mindre bekymret mens de ventet på resultatene etter flere screeningrunder enn etter første runde  Å motta brev med resultat innbar dog stress for alle, men spesielt for de som tidligere hadde mottatt reinnkalling pga falske-positive mammogram

Resultater av studier i evalueringen: II. Kvinners erfaringer med mammografiscreening gjennom seks års deltakelse – en longitudinell kvalitativ studie (Solbjør M, Skolbekken JA, Østerlie W, Forsmo S)  RESULTAT forts  Kvinnene anså risikoen for brystkreft i befolkningen som generelt høy mens deres egen risiko ble ansett som lav  Hovedmotivasjonen for deltakelse var å få bekreftet at de ikke hadde brystkreft  Programmet i seg selv bidro til behovet for bekreftelse siden dets eksistens støttet synspunktet at man kan ha kreft selv om man føler seg frisk

Resultater av studier i evalueringen: Kvinners erfaringer med mammografiscreening gjennom seks års deltakelse – en longitudinell kvalitativ studie. (Solbjør M, Skolbekken JA, Østerlie W, Forsmo S)  KONKLUSJON  For kvinner som hadde deltatt i flere screeningrunder ble undersøkelsen i seg selv en rutine mens det å motta resultatet fortsatt medførte emosjonelt stress  Disse funnene trenger ikke å være representative for erfaringene til alle kvinner som deltar i screening

Resultater av studier utenfor evalueringen: Studier om angst, depresjon og livskvalitet A. Health–related quality of life, anxiety and depression related to mammography screening in Norway. ( Hafslund B, Espehaug B, Nordtvedt MW)  Av kvinner som deltok i mammografiscreening i Sogn og Fjordane og Hordaland i 2007 besvarte 54% (bare deltakere)et spørreskjema om angst, depresjon(HADS) og livskvalitet (SF-36)  De rapporterte en høyere helse-relatert livskvalitet og et lavere nivå av angst og depresjon sammenlignet med et generelt utvalg norske kvinner (SF 2002 og HADS )forut for mammografi screeningen

Resultater av studier utenfor evalueringen: Studier om angst, depresjon og livskvalitet B. Effect of false-positive results in a breast screening program om anxiety, depression and health-related quality of life. ( Hafslund B, Espehaug B, Nordtvedt MW)  Kvinner i Hordaland og Sogn og Fjordane som ble gjeninnkalt etter mammografiscreening ( 128 av 246 svarte) opplevde et økt nivå av emosjonelt stress, som avtok over en periode på 6 måneder, men nådde aldri ned til før- screening nivåer

Resultater av studier utenfor evalueringen: Studier om angst, depresjon og livskvalitet C. Recall mammografi and psychological distress. ( Schou Bredal I, Kåresen R, Skaane P, Engelstad KS, Ekeberg Ø)  Kvinner som ble gjeninnkalt etter screeningmammografi ved Ullevål ble fulgt i 4 uker – 526 av 640 svarte på spørreskjema  Deltakernes symptomer på angst avtok gjennom de første fire ukene etter en undersøkelse pga falsk-positiv mammogram, uansett hvilke type undersøkelse som ble gjennomført. Symptomer på depresjon forble uforandret  For kvinner som fikk bekreftet brystkreft, ble angstnivåene moderat redusert etter fire uker, mens depresjonen økte

Resultater av studier utenfor evalueringen: Studier om angst, depresjon og livskvalitet D. Experience of recall after mammography screening – a qualitative study. ( Solbjør M, Forsmo S, Skolbekken JA, Sætnan AR)  Semistrukturerte individuelle intervju av 8 gjeninnkalte kvinner (35 ble invitert) ble gjennomført før og etter oppfølgingsundersøkelsen  Kvinnene var ikke forberedt på å bli gjeninnkalt etter mammografiscreeningen, selv om de var klar over at det var en mulighet  Informasjonen i gjeninnkallingsbrevet var beroligende for noen og økte bekymringen til andre  De som hadde falske–positive mammogram ble ikke fullstendig beroliget av den diagnostiske gjennomgangen

Resultater av studier utenfor evalueringen: Studier om informert valg og tillit E. Challenges of informed choice in organised screening. ( Østerlie W, Solbjør M, Forsmo S, Skolbekken JA, Sætnan AR, Forsmo S)  69 deltagende kvinner fra Midt-Norge i 9 fokusgrupper hvor erfaringer relatert til invitasjon og beslutning om deltakelse ble belyst  For kvinnene som deltok i denne studien var det å delta i screening sett på som en selvfølge pga stor tillit til mammografi

Resultater av studier utenfor evalueringen: Studier om informert valg og tillit F. «You have to have trust in those pictures.» A perspektive om Womans experiences of mammography screening. (Solbjør M, IN J Brownlie, A. Greene & A.Howson)  69 kvinner deltok i fokusgruppeintervjuer – 8 grupper – før, kort tid etter og 6 måneder etter mammografi- undersøkelsen  Kvinnene som deltok i denne studien uttrykte stort tillit til mammografiscreening pga den visuelle karakteren av undersøkelsen  Muligheten for falske –negative resultater var den primære kilden til mistillit

Hva vet vi om kvinners erfaringer?  STUDIENE:  De inkluderte studiene gir oss informasjon om erfaringer til kvinner om deltar i screening uten å bli diagnostisert med brystkreft, hverken gjennom screeningen eller i screening intervaller. I tillegg gir to studier oss informasjon om erfaringer fra kvinner som blir gjeninnkalt for videre diagnostisk undersøkelse som resulterer i en brystkreft diagnose.

Hva vet vi om kvinners erfaringer – oppsummering I?  De flest kvinnene husket ikke at de hadde mottatt en informasjonsbrosjyre men syntes allikevel at de hadde nok informasjon til å delta  Kvinner ser ikke på invitasjonen som en invitasjon, men som en innkalling  Kvinnene uttrykte at hovedformålet med å delta i screeningen var å få bekreftet at de ikke hadde kreft  Kvinner som deltar i screeningprogrammet er klar over at kreft kan oversees men har allikevel mer tillit til screeningprogrammet enn til klinisk undersøkelse eller selvundersøkelse

Hva vet vi om kvinners erfaringer – oppsummering II?  Kontinuerlig deltakelse forsterket følelsen av rutine og det å være en del av en produksjonslinje  Smerter og emosjonelt stress ble opplevd som mindre dominerende i påfølgende screeningrunder sammenlignet med første deltakelse  Gjenninnkalling resulterte i mye mentalt stress som avtok over tid  For kvinner som ble diagnostisert med kreft økte de depressive symptomene etter oppfølgingsundersøkelsen med kreftdiagnose  De fleste kvinnene forble positive til screeningprogrammet