Sjukmelding av kvinner – lite treffsikker hjelp? Liv Johanne Solheim NFR, Oslo 17.11.2011.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
«På lag med familien» En fokusgruppeundersøkelse om helsesøsters arbeid med overvekt blant barn Gerd Olaug Kallevik Presentasjon: Gerd Olaug Kallevik,
Björk Thorarinsdóttir
Omstilling uten nedbemanning
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
På vei til ingeniør ? Eit tilpassa utdanningsløp, lokalt og for fagfolk Er det mulig ? Elisabeth og Turid.
På vei mot likevekt! Likevekt!.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
De viktige ting i livet Kilde: Ukjent.
Hvordan gi profesjonell kollegastøtte
Psykiatrisk og psykosomatisk fysioterapi
Lisbeth Andersen, Prosjekt og teknologiledelse, PTL
”Med hodet over vannet…”
11Jeg i arbeidslivet.
Gjør om fra direkte til indirekte tale. Han sier … 
Stress, utbrenning, mobbing
SYKEHUSSOSIONOMEN GRÅTEKONE ELLER PROFESJONELL PROBLEMLØSER?
Mestring og forebygging av depresjon
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
HIV og AIDS Den moderne pesten.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Dialogseminar Storlien. FOREBYGGING De utfordringer innen helse og kultur vi har fokusert på er ulike former for forebygging. Grunnen til.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
WayBack 1 WayBack er en bro tilbake til samfunnet.
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Trening og infeksjoner – vanskelig balansegang eller..?
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
Menn og redningsvest Gjennomført juni 2010 InFact AS.
Prinsesse eller pirat – et fritt valg? Barnehage 2016.
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.
1 ANGST OG DEPRESJON BLANDT ELDRE I DEN GENERELLE BEFOLKNING. Fjernundervisning alderspsykiatri Overlege Eystein Stordal.
Å skrive meininga si Fempunktsmetoden. Skriv fem setningar: Fortel kva emne du vil skrive om. Skriv tre setningar om dette emnet. Skriv ei setning som.
Belastningsfaktorer i lærerrollen Professor Einar M. Skaalvik og professor Sidsel Skaalvik Pedagogisk institutt, NTNU.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Eigenvurdering og sjølvregulering
Bremanger utan utanforskap
Norsk skole.
Tverrfaglige og yrkesrettede oppgaver Vanskelige situasjoner
Eigenvurdering og sjølvregulering
Tverrfaglege og yrkesretta oppgåver Vanskelege situasjonar
Medmenneske og ven frå s.65
Frem.
Velkommen til 2. klasse si morgonsamling
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Grue - Kommunesammenslåing.
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Bygging av fødestuer - fire er ferdig, flere gjenstår
LANDSKONFERANSE APRIL 2018
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Born som pårørande Fagdag Hildegunn Fauske
Nysgjerrigperprosjekt
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
Kapittel 5 oppgave b Fra direkte til indirekte tale. Han sier at … 
Hvordan møte mennesker i krise?
Utskrift av presentasjonen:

Sjukmelding av kvinner – lite treffsikker hjelp? Liv Johanne Solheim NFR, Oslo

Vårt prosjekt: Sosiale faktorers innvirkning på sykefraværet Sosiale faktorer som virker direkte: kjønn, klasse, etnisitet Sosiale faktorer som virker indirekte: sosial samhandling i familien, på arbeidsplassen, hos legen og hjelpeapparatet, i lokalsamfunnet

Mi delundersøking Kvaliatativ studie av langtidssjukmeldte i alderen år To diagnosegrupper: Muskel/skjelett og lettare mentale lidingar 20 kvinner og 10 menn I dag: hovudfokus på kvinnene

Metode Kvalitative intervju Mål: Fange opp informantane si forståing av årsaker til sitt sjukefråver, samt erfaringar med å vere sjukmeldt

Funn: Årsaker - menn Arbeidsrelatert: Omstillingsprosessar, arbeidskonfliktar, hardt arbeidspress over tid, arbeidsulykke Hendingar i familien: plutselig dødsfall og lignende (medvirkende)

Funn: Årsaker - kvinner Forhold i privatsfæren: arbeids/omsorgsbyrde, tungt ansvar, manglande emosjonell og praktisk støtte Forhold i arbeidslivet: arbeidspress, liten kontroll- høge krav, grenselause jobbar, arbeidskonflikt Vanskelege livshendingar: seksuelt misbruk, lite anerkjenning og lignende Kombinasjon av påkjenningar på jobben/heime

Eksempel 1: Dagny (35 år) Einsleg mor, 2 barn 9 og 11 år Sjukmeldt i periodar over fleire år Strever med å meistre kvardagen – går utover oppfølging av barna Knapp økonomi gjer at ho presser seg i jobben meir enn ho har krefter til Lite sosialt nettverk

Balansegang..”Jeg jobba i 80% og holdt på frem til sommeren og beit tenna sammen. Jeg jobba og lagde mat til ungene – det var det livet jeg levde…utpå høsten spurte jeg om å få oppjustert stillinga til 100% fordi jeg trengte det veldig økonomisk…jeg klarte det frem til februar…..

Krevjande kvardagsliv ”Alt står på meg og slik har det vært siden vi flyttet hit..alle de praktiske tingene, dugnadsarbeidet osv…det å være eneforsørger i dag er ingen unnskyldning for noe som helst…Det er bare å bite tenna sammen og gjøre det du skal…”

Draumen ”Jeg drømmer om en kone – det kan være det samme med de mennene – som kunne lage middag en gang i uka, tatt oppvasken, vaska en gang i blant..”

Har vore einsleg mor for tre; no sambuar. Son narkoman i ung alder; sambuarens son psykiske problem Jobb på sjukeheim i mange år; jobben er livgivende – deprimert av ikkje å kunne jobbe Eksempel 2: Astrid (49 år)

Påkjenningar over tid ”Det har blitt sånn detta livet mitt at jeg har ikke kunnet ta hensyn til meg selv – selv om noen har sagt at nå må jeg ta meg en pause. Jeg har bare kjørt på”

Astrid: jobben som rekreasjon ”Alt begynte i 2007 – jeg hadde ikke vært sjukmeldt før det. Jobben er der jeg er kjent, respektert og akseptert og ja – føler at jeg er helt øverst.” ”Jobben har alltid vært viktig for meg.. Når den faller bort: misser energi, sjøltillit og føler seg mindre verdt..”

Kva viser desse eksempla? Belastningar i privatsfæren og jobben, men blir sjukmeldt frå jobben Forventningar til kvinner om å ha hovudansvar heime – handlingsrommet er begrensa – kan ikkje velje jobben

Konklusjonar Nødvendig å fokusere på totalsituasjonen: tiltak i arbeidslivet er viktig, men utilstrekkeleg Kvinner i ulike livsfaser og livssituasjonar har ulike behov Einslege forsørgjarar spesielt utsette

Tiltak for å redusere sjukefråveret Brukerstyrt familieassistent? Mobilisering av frivillige/nettverk? Meir fleksibel arbeidstid/situasjon? Legens rolle Forebygging

Interesserte kan lese meir ”The understanding of Norwegian women’s sickness absence: towards a holistic approach?”