Norges vassdrags- og energidirektorat. NVE, områdekonsesjonsordningen og avbøtende tiltak Erlend Bjerkestrand Seksjon for energikonsesjoner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utfordringer i bransjen
Advertisements

Raskiftet vindkraftverk
Hvordan betrakter Vroom & Yetton lederstilten?
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Rehabilitering søknadsplikt – forskriftskrav Byggesaksseminar Tromsø 16. nov 2010 Frank Bjørkum, juridisk rådgiver.
TOB055 Beskrivelse, kalkulasjon og kontrahering Aktører/roller i byggeprosessen ”Prosjektorganisasjonen”
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
Hubroprosjektet på Agder Kartlegging mastetyper, kostnader og tiltak REN faggruppe møte Rolf E. Grundt.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
Offentlige anskaffelser Formålet og grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Barnefamilier- Individuell kartlegging og vurdering.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
STATUS plantekontroll OPPSUMMERING Hvor langt er kommunene i fylket kommet med oppfølging av avvik ? Hvilke behov er avdekket som kan få konsekvenser.
Renholdstjenester Tilbyderkonferanse 21. april 2015 Innkjøpsansvarlig: Per Kolseth Renholdsleder: Nina Marit Gaustad.
1 Forslaget til planprogram “Nei områder”; “… vurdering av hvilke arealer som ut fra regional hensyn ikke er egnet for etablering av vindmøller” - Alle.
§12 i vannforskriften
Sammenhengen mellom; regional plan for vannforvaltning og regionalt overvåkningsprogram! Presentasjon - Seminar om overvåkning av vannmiljø, 9. februar.
Veileder for gevinstrapportering
Vannskuterforvaltning KS
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
«Å bygge nye Asker kommune»
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet
Rapport: Å ville utvikle skolen
John Alfred Sætre Konkursrådet / SKD
UNESCO og den femte C'en Klima- og miljødepartementets arbeid med involvering i verdensarvområdene Av seniorrådgiver Ingunn Kvisterøy.
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Møtestruktur i Altinnsamarbeidet (Operativt)
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Beredskapsarbeid når UiOs kriseberedskap ikke slår inn
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Den lovgivende makten i Norge
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Trygt og godt skolemiljø
Oppstart SU Jevnakerskolene
Fornying av kraftleidningen Dale – Fosse – Kaldestad - Hodnaberg
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Presentasjon på KS-nettverk
OMRÅDEREGULERING SEGALSTAD BRU
Planprosess - litt om roller og oppgaver
Norges vassdrags- og energidirektorat
Konsesjonssøknader nedleggelse dammer Nedre Romerike
Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage
Damnedleggelser på nedre Romerike
Erfaringer fra Fornebu
PROSJEKT E6 ARNKVERN-MOELV Informasjonsskriv Uke 11 og
UU og Fylkesmannens rolle
Samhandling Hvordan få til god samhandling mellom regionale aktører?
Viktige milepæler Videre gjennomføring av tiltak.
Detaljregulering Bertramjordet Borettslag
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Velkommen Konseptvalgutredning (KVU) E10 Fiskebøl - Å
Nasjonal ramme for vindkraft
Forslag til finansiering av videre utbygging av bossnett utenfor Bergen sentrum BIR Nett AS – KFKN
Presentasjon av Høringsdokumentene
Sensorveiledninger – anbefalinger og eksempler
Forventninger til foreldre og foresatte i Geilo IL Alpin
Spørsmål til tredje samling
Velkommen til NVEs Informasjonsmøte
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Lokal markagrense for Frogn kommune
Utskrift av presentasjonen:

Norges vassdrags- og energidirektorat

NVE, områdekonsesjonsordningen og avbøtende tiltak Erlend Bjerkestrand Seksjon for energikonsesjoner

Norges vassdrags- og energidirektorat NVEs innlegg ■ Generelt om områdekonsesjonsordningen ■ Politiske føringer ■ NVEs brev om avbøtende tiltak ■ Områdekonsesjonærers informasjonsplikt

Norges vassdrags- og energidirektorat Områdekonsesjon ■ Generell tillatelse til å bygge og drive høyspent fordelingsanlegg som ellers ville krevd konsesjon hver for seg etter energiloven § 3-1 ■ Konsesjonsbehandlingen er delegert til områdekonsesjonær ■ Dette betyr også at avveiinger og vurderinger er delegert til områdekonsesjonær

Norges vassdrags- og energidirektorat Politiske føringer ■ I gjeldende kraftledningsstrategi (Ot. Prp. Nr ) er det lagt politiske føringer for konsesjonsbehandling av kraftledninger ■ Økt hensyn til miljø, estetikk og lokalsamfunn ■ Tiltak for å redusere synlighet og redusere fugledød

Norges vassdrags- og energidirektorat NVEs brev om avbøtende tiltak ■ En del av NVEs oppfølging av kravene om mer fokus på avbøtende tiltak rettet mot distribusjonsnettet ■ Går gjennom problemområder knyttet til kraftledninger og fugl, og presenterer forslag til avbøtende tiltak gjennom brosjyren ”Fugl og kraftledninger” ■ Tiltak for å unngå elektrokusjon: unngå piggisolatorer, tildekking av isolator, isolering av travers, isolering av stolpemontert transformator ■ Tiltak for å unngå kollisjon: Planlegging av trasé, parallellføring, merking

Norges vassdrags- og energidirektorat NVEs brev om avbøtende tiltak ■ Hubro nå kategorisert som sterkt truet i Norsk Rødliste ■ Nasjonal handlingsplan for hubro (DN). Fylkesmannen i Nordland delegert ansvar med å følge opp denne planen. ■ Fylkesmessig kartlegging av hvilke kraftledningsstolper som representerer en fare for hubro i hekkeområdene. ■ NVE oppfordrer netteierne til å følge opp dette arbeidet og gjennomføre tiltak ■ Regjeringen har signalisert at det skal avsettes 30 MNOK de neste fem årene ■ Søknaden sendes Fylkesmannen i Nordland, og søknadsfrist i år er 15. mars 2012.

Norges vassdrags- og energidirektorat NVEs brev om avbøtende tiltak ■ Kabling

Norges vassdrags- og energidirektorat Nye vilkår i områdekonsesjonene ■ ”Områdekonsesjonær skal ved bygging av nye kraftledninger eller fornyelse av eksisterende forbindelser i distribusjonsnettet benytte jordkabel dersom naturgitte forhold tilsier moderate naturinngrep og ekstrakostnader.” ■ ”Piggisolator skal ikke benyttes ved bygging av nye ledninger i distribusjonsnettet eller ved fornyelse av eksisterende anlegg.” ■ ”For å redusere visuelle virkninger skal det ved bygging av nye luftledninger unngås å benytte skinnende eller blanke komponenter i mastene, dersom dette ikke medfører vesentlige tekniske eller økonomiske ulemper.”

Norges vassdrags- og energidirektorat Implikasjoner for konsesjonærer ■ Konsesjonsmyndigheten er fortsatt delegert til områdekonsesjonær. ■ Konsesjonær må vurdere behovet for kabling og andre avbøtende tiltak i hvert tilfelle. ■ Piggisolator skal ikke benyttes. Dersom konsesjonær ønsker å benytte piggisolator må søknad sendes NVE ■ ”Ved vesentlige innvendinger mot anlegget skal saken forelegges NVE”

Norges vassdrags- og energidirektorat Konsesjonærs informasjonsplikt ■ Helt sentralt i områdekonsesjonsordningen ■ ”Kommunen, fylkesmannen, grunneiere og rettighetshavere og andre berørte skal være forelagt planene skriftlig og gitt anledning til å uttale seg.” ■ Orienteringen skal inneholde en beskrivelse av anlegget (utstrekning, spenning, tverrsnitt, mastetype, ryddebelte og byggeforbudsbelte), oversiktskart, systemmessig begrunnelse og kort konsekvensbeskrivelse. ■ (Brev av )

Norges vassdrags- og energidirektorat Dette er et skjult lysbilde

Norges vassdrags- og energidirektorat Konsesjonærs informasjonsplikt (pluss gode fornuft) ■ ”Andre berørte”, hva er det? ■ I den nevnte saken fant NVE at saken var ”tilstrekkelig opplyst” (saken var forelagt bydelene og kunngjort i lokal- og regionaviser) ■ Men: Med bedre informasjon hadde dette trolig blitt en ikke-sak ■ Begrense frykt hos lokalbefolkningen er også viktig ■ Viktig med tilsyn og kontroll av anleggsarbeidet

Norges vassdrags- og energidirektorat Sammendrag ■ Områdekonsesjonær er ansvarlig for utbyggingen, herunder vurdering og avveiinger av evt. avbøtende tiltak ■ NVEs brev informerer om et krav om å unngå piggisolatorer, i tillegg til anbefalinger om andre avbøtende tiltak ■ Områdekonsesjonær må selv vurdere disse, men saken skal forelegges NVE ved vesentlige innvendinger (f eks fra offentlig myndighet) ■ Informasjonsplikten er sentral