Konfliktberedskap Geir Waage Aurdal – forhandlingssjef Virke.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advokat Tonje Urdal Sand
Når det har skjedd: Varsling
Vernetjenesten i Kristiansund
Ferieloven Turid Hatland.
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Økt kvalitet som siktemål Forslag på veiledning til de 5 nye punktene på arbeidstid – i PBL – A området –
Språkpraksis Hvor har du språkpraksis?
Arbeid og fritid i helge- og høytidsdager
Hovedavtalen HSH.
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Oppgaver for tillitsvalgte
Utfordringer på arbeidsplassen
Rettigheter og plikter i arbeidslivet

Lokale lønnsforhandlinger Hva er nytt etter tariffoppgjøret? Klubbinitiativet 21/5.
Hovedavtalen.
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
Omstillingsprosesser i staten
ATB kurs 14. oktober Ingeniørenes Hus Ingvild Aga
Fagforeningsbevissthet, mobilisering og Unio i konflikt Tariff 2012
Omstilling og omorganisering-tillitsvalgtes rolle
Oppgavehefte.

1. 2 Vær i forkant, man skal jobbe sammen også i etterkant -Klargjør med bedriften saker som kan bli tema under en streik. -For eksempel: -Hvordan kontakt.
Veiledning for avdelinger og klubber i forbindelse med tariffoppgjør
Lov- og avtaleforhold Distrikt Nord 27. og 28. februar 2008 Dag Sandvik.
Aktuelle problemstillinger ved bemanningsreduksjon
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
Tvisteløsningsmodellene
Arbeidslivet må organiseres
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
OSA saker og utfordringer
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Regler ved permittering 09
Forholdsregler ved arbeidsnedleggelse. Regelverket Tjenestetvistloven Hovedavtalen i staten – del 3 Personalmelding (PM 2012:10)PM 2012:10 Hefte: ”Arbeidskonflikter.
Universitetet i Tromsø
PERMITTERING OG OPPSIGELSE – hvordan håndterer vi det?
Tariffoppgjøret brudd i forhandlingene - mekling - anbefalt forslag - uravstemning - konflikt - nytt anbefalt forslag
Bernt Kristian Berntsen Personal- og organisasjonssjef
Frokostseminar 10. september 2009 Advokat Marco Lilli
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Bør private skoler ha lokale forhandlinger? Noen sider ved saken!
ARBEIDSRETT.
Den norske tannlegeforening Å være arbeidsgiver / ansatt Advokat Elisabeth Scarpello NTFs sekretariat NTFs landmøte 2008, fagdag for årskandidater og studenter.
Side 2 Tema  Prosessen ved omstilling, oppsigelse og endring av ansettelsesforhold.
Kapittel 10. Arbeid Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon om.
Kristiania Advokat Praktisk arbeidsrett Gudleik H.Leir.
1 Kollektiv arbeidsrett og forhandlingsordningen i KS Gjennomgang av sentrale begrep i arbeidstvistloven og Skape forståelse for hva den kollektive arbeidsretten.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Permittert eller oppsagt.. Hva nå?. NAV, Side 2 Ledighetssituasjonen pr  2.7% ledighet i landet  2.1% ledighet i Rogaland  Ledigheten.
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
Tariff Tariffoppgjøret Prioriterte krav i KS-oppgjøret Generelt kronetillegg til alle ansatte Høyere begynnerlønn Økning av ubekvemstillegg,
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
13.3 Personalarbeidet Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Avtalen/Hovedtariffavtalen ● En tariffavtale mellom et fagforbund og en arbeidsgiverorganisasjon omfatter: ● Lønn ● Arbeidstid ● ferie og andre forhold.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Lov- og avtaleverk Grunnopplæring del 2. Avtaler og lover I denne sesjonen skal vi se på våre egne tariffavtaler og på øvrig lovverk som påvirker arbeidet.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Arkitektbedriftene i Norge
Ny § 14-4a i arbeidsmiljøloven
Hva er det og hva omfatter de?
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Om lønnsoppgjør – vårens Vakreste ………….
BOTT Økonomi og HR.
Utskrift av presentasjonen:

Konfliktberedskap Geir Waage Aurdal – forhandlingssjef Virke

Streik «arbeidsstans som arbeidstakere i fellesskap eller i forståelse med hverandre iverksetter for å tvinge frem en løsning av en tvist mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening» Forutsetter at tariffavtalen er sagt opp, utløpt og at en har forhandlet om revisjon. Streik kan kun ramme tariffbundne virksomheter og vil kun omfatte medlemmer av den fagforening som har partsforhold i avtalen. Forutsetter også at fagforeningen har fulgt de spillereglene som følger av arbeidstvistloven, og at en har gjennomført mekling.

3 Gangen i et tariffoppgjør

Lister lister lister Lister på to ulike tidspunkt – a) plassoppsigelse og b) plassfratredelse a) en oppgave for hver enkelt bedrift, som angir antallet av de arbeidstakere ved de enkelte avdelinger (f.eks. kontor, butikk, lager) som omfattes av plassoppsigelsen. Denne kommer 14 dager før første mulige streikedag. b) plassoppsigelsens endelige omfang – navnelister (innenfor plassoppsigelsen og med samme opplysninger). Denne kommer 4 dager før første mulige streikedag Hvem får listene i din bedrift? 4

Permitteringer Arbeidsgiver kan permittere (ikke-streikende) arbeidstakere som han ikke klarer å sysselsette på rasjonell måte grunnet konflikten Må drøftes og protokolleres at en vil permittere 14 dagers varsel (tilstrekkelig med «oppslag») Når streiken er et faktum skal den permitterte ha et permitteringsbevis (ubetinget permitteringsvarsel) Ingen lønnsplikt for arbeidsgiver fra første dag som permittert Ikke rett på dagpenger dersom en selv får sine vilkår påvirket av utfallet av konflikten. Kan velge å tilby ferie, avspasering eller rullerende permitteringer som alternativ til permittering

Forberedelser Vurdere konsekvensene av det streikeuttaket en har blitt varslet om Informasjon til øvrige ansatte, kunder og andre forbindelser Praktisk; nøkler, passord, opplæring i virksomhetskritiske systemer (for eksempel lønnskjøring), Kontakt med Virke, media, de streikende Kan streiken ramme liv og helse?

Under en streik – de streikende Arbeidsforholdet er «suspendert» og partene har ikke rettigheter og plikter overfor hverandre som arbeidsgiver og arbeidstaker. Fagforeningen har tatt over instruksjonsmyndighet og risiko (gule vester og løpesedler) Skal ikke ha lønn under streiken Kan pålegges å levere tilbake arbeidsgivers eiendom (bil, telefon) Har ikke adgang til arbeidsplassen (heller ikke toaletter, garderobe) De som er på tjenestereise får komme seg hjem på egen/fagforeningens regning Sykepenger løper videre dersom syk før streiken Ferievikarer som planlagt Vær varsom med å levere oppsigelser til streikende

Under en streik - de som ikke streiker Hvem kan gjøre hva? Øverste leder og private eiere – alle arbeidsoppgaver Øvrige ledere – de oppgaver som hører inn under sitt ansvarsområde Øvrige ansatte – de oppgaver de vanligvis løser Overtid bør ikke forekomme i vesentlig større grad enn normalt Arbeidstempoet blir høyere Vaktplaner/arbeidsorganisering hovedsakelig som planlagt Streikebryteri – ikke ulovlig, men i strid med god skikk og skadelig for arbeidsgiver og arbeidsgiverfellesskapets forhandlingsposisjon.