Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Industribyen Notodden
Bærekraftig utvikling
Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Den industrielle revolusjon
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Kapittel 12. Den industrielle revolusjon
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Lokaliseringsbetingelser, og noen norske eksempler
Det førindustrielle Norge
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Fremtidens matproduksjon
Storyline Fag / tema Historie/samfunnsfag – engelsk - norsk Trinn
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Miljøpraksis i industrielle nettverk Hege M. Knutsen Sgo 2300.
Den industrielle revolusjonen
Den industrielle revolusjonen
De russiske revolusjonene 1917
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 19 Et folk av bønder
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Teknologiutvikling.
Fremtidens matproduksjon
Geografiprosjekt Våren 2009
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Elbanen STS Status 21.mai Status 1)Hovedplanutkastet ferdig 2)Avtale om forskottering av detaljplan ? 3)Konkurransegrunnlag ikke utarbeidet 4)Arbeidet.
Kapittel 19 Eit folk av bønder Elevane skal kunne – forklare korleis naturressursar og teknologisk utvikling har vore med på å forme tidlege samfunn –
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tek form
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Loe konsernet. Loe Konsernet Består av 2 produksjonsbedrifter: - Loe Rørprodukter AS - Loe Rørprodukter AS - Loe Betongelementer AS - Loe Betongelementer.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Ressursutnytting i Norge
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Hvordan endret samfunnet seg?
Frem.
Den industrielle revolusjonen
Industrikapitalisme
Kap.5 Folketalet aukar i Europa
Den industrielle revolusjon
Gleden ved å være innbudt til tidenes gjestebud - Lukas 14,16-24
Economic growth around the world
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Årsaker til økonomisk vekst
VARDØ Pomorhovedstad.
Utskrift av presentasjonen:

Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen

Hvor? Når? Hvorfor? Storbritannia Ca 1750 Marked  produksjon og salg av ull. Dette begynte som hjemmeindustri Kapital  investering i maskiner. Det var tydelig at hvis de klarte å produsere mer, ville de tjene mer Innovasjon  det var folk som utviklet nye maskiner, både i forhold til produksjon og energi  Fabrikker og maskiner

Befolkningsvekst Stor befolkningsvekst: Folk giftet seg tidligere Bedre og billigere mat Færre epidemier  Tilgang på arbeidskraft  Byene vokser  Fattigdom  Dårlige boforhold

Jordbruket Fra teiger til større områder Dyrket på hele arealet, men ulike vekster Nye vekster: kålrot, turnips og kløver Gjødsel Drenering  Vekselbruk  Bedre næringsinnhold i jorda

Bedre dyrehold: Det ble satt opp gjerder Dyrene ble generelt passet bedre på Bevisst avl  Bedre og mer kjøtt  Bedre og mer korn m.m.  Mer mat = flere mennesker overlever

Markeder og råvarer Kolonier: Råvarer Marked Men også andre land Hva? Ull Bomull Sukker

Dampmaskinen Energibehov Hente opp steinkull fra gruver  Vann begynte å sive inn, dette vannet måtte vekk T. Newcomen, 1650, dampmaskin som pumpet vann ut av gruvene J. Watt, ca 1769, patent på sin dampmaskin  ikke lenger avhengig av et fossefall for å drive maskinen  Dampmaskinen som energikilde i indistrien

Transportsystemet Veiene: Mye som skulle fraktes Dårlige veier måtte forbedres Båt: Langs kysten Bygging av kanaler Båtene ble staket fram eller trukket av hester  Fungerte godt  Billigere transport

Jernbanen: Det dampdrevne lokomotivet 1830 – jernbane mellom Manchester og Liverpool Raskere, mer pålitelig og billigere Dampskip: Utkonkurrerte seilskipene Propellen

Arbeidsforhold Klokka Ingen rettigheter Farlige arbeidsforhold Barnearbeid Kvinner  Fattigkasse  Lover  Fagforeninger

Arbeidsoppgave Velg en av oppgavene: 1.Velg en maskin du vil lære mer om fra denne perioden 2.Finn ut mer om endringene i jordbruket 3.Finn ut mer om arbeidsforholdene. Du kan velge å fokusere på gruvene, kvinner eller barnearbeid 4.Finn ut mer om utbyggingen av kanalene eller jernbanen