Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as"— Utskrift av presentasjonen:

1 Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as

2 HVA MED VERKTØYMAKERFAGET I NORGE ?

3 Bedriftsopplysninger
Eies av de ansatte Tok over verksted 2 nov. 2000 Tidligere eid av Polimoon/Dynoplast Plastbakgrunn tilbake til 1947 12 ansatte + lærling 60 % produksjon av formverktøy til plastindustrien 20 % turbiner.( voksende) 10 % vedlikehold og reparasjoner 10 % til bearbeiding. ( voksende)

4 Lokaliteter Verkstedhall på 1100m2
2 stk traverskraner, kapasitet 8 tonn. Moderne datasystem Tar i mot filer , IGES, Parasolid, DXF og andre format

5 Erfaring Alle medarbeidere har lang erfaring i verktøybygging.
10 har fagbrev som verktøymaker 1 lærling 2 er ingeniører

6 Deler av hallen

7 Fresemaskin Bord 2500x1000

8 Formverktøy og produkter

9 Diverse bearbeiding

10 Så til spørsmålet, verktøymaker i Norge?
Jeg ønsker å få til en dialog med dere! Hva tenker dere som er i sprøytestøpeindustrien angående verktøymakerbedrifter? Hva med framtida?

11 Mine tanker. Hvorfor driver vi med å produsere formverktøy?
Meget arbeidskrevende, finne nye løsninger, nytt verktøy: nye utfordringer, ønsker å levere god kvalitet. Må ha økonomi til å fornye maskinparken.

12 Holde folket i arbeide. Få unge personer til å ta utdannelse innen for verktøymakerfaget. Er alle disse punkter oppnåelig???

13 Hva er situasjonen i dag?
Mange kjøper verktøy fra lavkostland. Flere verktøymakerbedrifter legges ned. Flere verktøymakere går over til annen bearbeiding. Det blir dårligere kunnskap i faget. Rekruttering til verktøymakerfaget er og blir mindre. Kunnskap flyttes ut fra Norge

14 Hva er situasjonen i Stjørdal 3D verksted as i dag?
Tidligere var vi en bedrift ( en av landets største) som bare arbeidet med sprøytestøpeverktøy. Det har vi fortsatt ønsker om å være og gjøre! Vi så for 3 år siden at det var en dreining i markedet mot kjøp fra lavkostland.

15 Hva gjorde vi? Vi utviklet våres egne produkter.
Turbiner for vannkraft, mikroturbiner. Mer arbeid på bearbeiding . Dette tror vi kan være redningen for oss, og flere tenker det samme.

16 Mikroturbiner fra 20 kW til 200KW

17 Nye investeringer Ny fresemaskin, spesielt for store verktøy og annen bearbeiding

18 Hva med situasjonen om 5-10 år hvis trenden fortsetter?
Det kommer til å bli færre som bygger sprøytestøpeformer i Norge. Det blir vanskelig å få hjelp til rep. og endringer. Prisnivået i lavkostland vil gå opp. Hvem skal hjelpe sprøytestøperne når bedrifter og kunnskap er borte?

19 Dette er situasjonen nå.
Team Verktøy i Leksvik er avviklet. Jan Spydevold hos Stabil Verktøyindustri, sier at de kommer til å gå over til mer ren bearbeiding. Flere andre kommer til å gå over til bearbeiding, finne på noe annet eller avvikle.

20 Hva kan vi gjøre sammen for å bedre dette for oss alle?
Da sier sikkert dere som skal kjøpe formverktøy, ned med prisen!!! Det kan vi sikkert gjøre noen ganger, men ikke i lengden, da er vi der ikke mer. Det blir vanskelig å konkurrere når timeprisen er på 5-10kr i lavkostland og 150 kr her i Norge.

21 Blir det mye billigere å kjøpe fra lavkostland hvis en ser på alle faktorer?
Prisen på tilbudet? Oppfølgingskostnader Reise , borte 1 uke. ( kunne gjort noe annet) Transport Endring og reparasjoner. (Kan være dårlig med underlag) Vanskelig å få verktøymaker i lavkostland til å betale det som må rettes opp på et verktøy. Beholde kunnskapen i Norge Bruk av kunnskapen seinere

22 Hvordan ønsker dere dette???
Kom med gode innspill slik at vi kan dra nytte av hverandre og holde på kunnskapen vi har og kommer til å skape i framtiden. Dere ønsker heller ikke at all sprøytestøping skal flagges ut av landet???


Laste ned ppt "Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google