Utvalg og datainnsamling Typer av data: Data innhentet for å belyse en spesiell problemstilling (egne data)‏ Data frambrakt uavhengig av problemstillingen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forholdet mellom variabler: Kausalitet og korrelasjon
Advertisements

Hva er evaluering? Systematisk innhenting av data, for å si noe noe hvor vi er eller hvor vi vil, eller begge deler N.B. Vi vurderer og evaluerer kontinuerlig,
UTSPØRRING AV RESPONDENTER
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
Enhalet og tohalet hypotesetest
STATISTISK GENERALISERING
Vitenskapelige arbeidsmåter En innføring
Innføring i kvalitativ/kvantitativ metode
Kvantitativ forskning
Kvalitativ metode i markedsforskning
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Analyse og tolkning av datamaterialet
STRATEGIER FOR DATAKOMBINASJONER
INNHOLDSANALYSE AV DOKUMENTER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
DATAKVALITET, RELIABILITET OG VALIDITET
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 5
Randomisering av deltakere i eksperiment
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Metode.
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Eksperimentelle design Ikke-eksperimentelle design
La oss begynne med begynnelsen (igjen)
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
Testing, måling og forskningsdesign.
Kvalitative forskningsmetoder
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Oppsummerende kommentarer til Masterskolen Dag Wiese Schartum.
Testing, måling og forskningsdesign.  Hvor får vi vår informasjon om personligheten fra?  Hvordan evaluerer vi kvaliteten på disse målene?  Hvordan.
Forskningsopplegg og metoder
1 DRI 3001 våren Arild Jansen, AFIN DRI 3001 – 3.forelesning Forhold mellom teori og virkeligheten Temaer l Litt (mer) om bruk av teori og empiri.
Samfunnsvitenskapelig forskningstradisjoner
Forelesning 7.1. og Ped-60 Bjørn Damsgaard Litt vitenskapsteori Litt om ulike undersøkelsesmetoder i forbindelse med forskning Litt om utviklingsarbeid.
Det vurderende øyet. Observasjon Intervju Spørreskjema Logg
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
M1 årskurs HVE 7. september 2009
Opplegg for prosjektarbeid i mediekunnskap 07/08
Kvantitativ forskning Bjørn T. Bakken Forsvarets høgskole.
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Vitenskapsteoretisk fundament Hypotetisk-deduktive metode: Teori Empiriske Hypoteser sammenhenger Observasjoner (Kilde: Ringdal, 2007: 41) ‏
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Kvalitativ forskningsmetode Induktiv metode Teori og hypoteser Empiriske sammenhenger Observasjoner ‏
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
Utvalg og datainnsamling For å gjennomføre en test av hypoteser i kvantitativ metode trenger vi et utvalg deltakere for å gjennomføre datainnsamling –
Metodetriangulering i forvaltningsrevisjon.
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Forskningsdesign En plan eller skisse til hvordan en undersøkelse skal gjennomføres - er det vi kaller et forskningsdesign. Problemstillingen bestemmer.
Kvantitativ metode med vekt på survey – del
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Kvalitative og kvantitative metoder
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
Forskningsdesign Utformingen av problemstillingen I et forskningsprosjekt bestemmer valg av forskningsdesign. Fire forskjellige alternativ innen forskningsdesign.
DRI 3001 – 2.forelesning Prosjektplan, litteratur og metode
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Brukbarhetstesting og feltstudier
Forskningsdesign: eksperiment
FORSKNINGSMETODE Foreleser: Rakel K.R.Næss
Måling, målefeil Forskningsmetoder Frode Svartdal UiTø H-2006
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering
Fra idé til publikasjon
Forskningsmetoder Validitet Frode Svartdal Universitetet i Tromsø
Observasjon, dokumentstudier og kildekritikk
Måling, målefeil Forskningsmetoder Frode Svartdal UiTø V-2010
Håvard Hansen Doktorgradsstipendiat Institutt for markedsføring
Utskrift av presentasjonen:

Utvalg og datainnsamling Typer av data: Data innhentet for å belyse en spesiell problemstilling (egne data)‏ Data frambrakt uavhengig av problemstillingen - personlige dokumenter (historieforskning) - biografier (Hvem er hvem, offentlige personer etc) - offentlige / private registre (bedriftsoversikter) - statistiske oversikter (Statistisk sentralbyrå) - dataarkiv (sekundærdata): Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) ved Univ i Bergen - reanalyse av tabeller etc (sekundæranalyse)

Krav til datamaterialet Kravene vi stiller til datamaterialet er at empirien (det innsamlede datamaterialet) skal gi: - relevante data (høg grad av validitet) - pålitelige data (høg grad av reliabilitet) Ved innsamling av egne data må datainnsamlingen være innen kostnadsrammene for prosjektet Offentlige statistikker kan være misvisende – endringer kan være et resultat av endringer i registreringsmetode.

Innsamling av egne data: fire typer datainnsamling - observasjon: registrering av iakttakelser av fenomen åpen – skjult observasjon (etisk vurdering) deltakende – ikke-deltakende observasjon - intervju (ansikt til ansikt eller telefonisk) formelt – uformelt intervju - enqueter: sjølutfylt spørreskjema - datamateriale fra dokumenter

Indre og ytre validitet Indre validitet (internal validity): er knyttet til eksperimentelle situasjoner og beskriver graden av at en har med årsakssammenhenger å gjøre mellom en eksperimentell variabel og en observert effekt (f.eks effekt av vaksine)‏ Ytre validitet (external validity): er knyttet til statistisk generalisering – om resultatet kan generaliseres til hele populasjonen som utvalget er trukket fra. Ytre validitet er et resultat av i hvor stor grad utvalget er representativt.

Datainnsamling og reliabilitet Reliabilitet sier noe om nøyaktighetsgraden av datainnsamlingen. Reliabilitet bestemmes av hvordan målingene ble gjennomført. Metoder for å vurdere / optimalisere reliabilitet: ekvivalens: - flere forskere, samme måleoperasjon – er det samsvar mellom målingene? - flere operasjonelle definisjoner, måle et begrep på flere måter – er det samsvar mellom målingene?

Datainnsamling og reliabilitet Metoder for å vurdere / optimalisere reliabilitet: stabilitet: - én forsker foretar målinger på forskjellig tidspunkt er det samsvar mellom målingene? Problematisk tolkning: dersom det er forskjeller mellom målingene kan det være et resultat av lav reliabilitet – eller reelle endringer i holdninger hos respondenten.

Beregning av reliabilitet Som et eksempel: To forskere foretar en uavhengig koding av et åpent spørsmål om «framtida» i et utvalg på 100 personer (kodes: 1 svært optimistisk – 5 svært pessimistisk) Respondent nr. Koder A Koder B ?

Beregning av reliabilitet: et eksempel Koder B sum-kolonne Koder A sum-rad Om alle vurderingene lå langs diagonalen var det 100% enighet mellom koder A og B – høg reliabilitet. Om sum-rad og sum-kolonne ga nøyaktig tilsvarende antall for verdiene – 100 % enighet – høg reliabilitet. I eksemplet her har vi ikke optimal reliabilitet...

Datainnsamling og reliabilitet Optimalisering av reliabilitet Det viktigste er å standardisere undersøkelsesbetingelsen – å gjennomføre undersøkelsen med så stor grad av likhet som mulig for alle deltakere / undersøkelsesenheter. systematisk opplæring av intervjuere benytte flere spørsmål / observasjoner for sentrale variabler i undersøkelsen foreta kontroll av koding / inntasting I etterkant av intervju og datalagring (kontrollkoding av f.eks. 5%)‏